Германия и Словакия, а не България, ще ремонтират оръжията за Украйна Снимка: © Getty Images

Германия ще създаде център за поддръжка в Словакия, който да обслужва и ремонтира изпратените от Берлин оръжия за Украйна. Това става ясно от изказване на германския министър на отбраната Кристин Ламбрехт, предава "Ройтерс".

Към момента не е ясно дали в центъра ще се ремонтира само германско оръжие. По думите на Ламбрехт работата по процеса "може да започне незабавно", така че украинско военно оборудване да бъде ремонтирано в словашкия център.

През май Киев отправи предложение България да ремонтира повреденото украинско въоръжение като алтернатива на военната помощ, която страната ни не изпраща. Народното събрание прие т.нар. военна-техническа помощ за Киев, според която украинската техника трябваше да се ремонтира в български заводи. Това обаче така и не се осъществи на практика.

В началото на ноември украинският посланик в София Виталий Москаленко потвърди, че страната ни не е извършила ремонт на никаква украинска техника, въпреки споразумението, сключено между двете правителства.

Новият български парламент гласува решение, с което да подкрепи Украйна. Той възложи на Министерския съвет проект, с който страната да окаже военна помощ на Киев предвид възможностите ѝ. Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обаче каза, че смята да подходи "консервативно".

Междувременно Европейският съюз започна тренировъчната си мисия "EU MAM", с която ще обучава близо 15 хил. военнослужещи на украинската армия. Преди седмица България обяви, че ще се включи в проекта, който цели да допринесе за подобряването на военните способности на украинските сили.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023

Руска пропаганда във варненско училище? По следите на "научна" конференция с Митрофанова

Ученици е трябвало да присъстват на конференция с участието на Митрофанова. Малко след което събитието потъва в мистерия.

14:40 - 07.02.2023