Снимката, която разбуни духовете: Детето, гледащо полицейското насилие, се оказа жена фотограф Снимка: © Facebook

Една снимка от протестите разбуни духовете във Facebook през последните часове и стана обект на спорове. Потребители в социалните мрежи разпространиха кадър, на който се вижда, че малко момиче е клекнало до четирима полицаи, които са задържали човек и са го положили на земята по корем.

Много от хората във Facebook споделиха версията, че момичето гледа как баща му е задържан и притиснат от униформените и се възмутиха как е възможно детето да става свидетел на подобна гледка. Оказа се обаче, че това не е малко момиче, а жена с нисък ръст, която работи като фотограф.

„Полицията наистина е действала щадящо, както се вижда от снимката. Другият път да не бъдат така толерантни и да пребият и момиченцето, не само баща му! Знам, че го могат!“, коментира един от потребителите Юлия Ал-Хаким.

„Къде е Закрила на детето? Или бащата е виновен, че го води по тъмни доби?!“, възмущава се Диана Милчева.

След като снимката бързо се разпространи, фотографът с дългогодишен опит Евгени Димитров от Агенция „Булфото“ обясни, че фигурата не е на дете, а на негов колега.

„Фигурата отзад от дясно на снимката не е дете, спрете се да коментирате, без да разсъждавате! На снимката е колежка фотограф, която е на протестите всяка вечер, и просто е по-дребничка. Снимана с широкоъгълен обектив, става съвсем малка в кадър. Разпространяването на фалшиви новини, базирани на лошо обяснена снимка, не помага на никого, особено на протеста. Мислете, преди да скочите на клавиатурата с 200“, написа Димитров във Facebook и добави снимка на жената като доказателство.

Потребителят Аделина Банакиева коментира: „Това е дребничка жена с камера“. С коментар се включи и Огнян Стефанов, който работи като видеооператор в Президентството. „Не се подвеждайте! Човекът зад полицаите не е момиче, а жена – фоторепортер, която си преглежда снимките. Иначе ОСТАВКА“, написа той.

От "Отровното трио" споделиха снимката в своята страница във Facebook и написаха: "Мафията си има армия, която извършва безчинства срещу народа". В коментарите под публикацията потребителят Мария Кирилова сподели, че "фигурката е твърде дребна, за да е на жена - жена с размер 1 метър". А Валери Николаев поясни: "Не е дете. При по внимателно вглеждане се вижда фотоапарата и каишката му. Фотографка е, но ситуацията изобщо не е добра. Толкова "робокопи" срещу един протестиращ, вероятно мирно протестиращ".

Междувременно стана ясно, че двама от привлечените към наказателна отговорност за хулиганство след протестите на 2 септември са пуснати на свобода, тъй като магистратите счетоха, че обвиненията им са несъставомерни. Други шестима са пуснати от ареста срещу парична гаранция. В ареста остава само един човек заради повторност на деянието. На бизнесмена Пламен Димитров - Дамбовеца е била определа мярка "подписка", съобщиха БНР и defakto.bg.

Днес пред сградата на Софийски районен съд се проведе протест - там се бяха събрали близки на задържаните. Според тях - истинските виновници за ексцесиите на 2 септември не са в ареста. По последни данни на СДВР - 126 души от участниците в напрежението пред бившия Партиен дом са били задържани преди три дни. Директорът Георги Хаджиев каза, че значителна част от тях са поддръжници на партия "Възраждане".


Прочетете още:

Имаше ли целенасочен побой срещу журналисти и координатори на протестите?

Протест, арести и лютив спрей: Първият ден от новия политически сезон

126 арестувани на протеста, лагерът на Орлов мост е премахнат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Петьо Петров - Еврото е в "близка на нас страна", според СДВР

Любена Павлова е "свързващото звено" на групите на Еврото и Нотариуса

09:15 - 22.02.2024
Важно днес

Илия Златанов: Разпитваха ме 49 пъти за 2 г. по "Осемте джуджета"

Илия Златанов разказа за 35 кг. злато и 560 хиляди евро, които са предадени на бившата съпруга на Пепи Еврото и прокуратурата

07:56 - 22.02.2024
Важно днес

Протест в София след освобождаването на шофьора, убил 15-годишния Филип

37-годишният Петър Тодоров беше пуснат от съда под домашен арест

18:16 - 21.02.2024
Живот

Майкъл Сера ли се оказа създателят на CeraVe? Супербоул разкри загадката

„О, не знаехте ли? Истината се крие пред очите. Аз съм CeraVe“

16:50 - 21.02.2024
Важно днес

Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати

Радослав Димов и Ясен Тодоров сами поискаха да бъде изслушани по случая

16:38 - 21.02.2024