С 3-годишно закъснение СО реши, че е време да обсъди махането на съветския паметник в София

Казусът за премахването на Паметника на Съветската армия от центъра на София влиза в дневния ред на Столичния общински съвет (СОС), макар и три години по-късно. Въпросът ще бъде обсъждан във вторник от общинските съветници в комисията по култура, а ден по-късно - и в комисията по архитектура.

Предложението е на представители на "Демократична България" (ДБ), направено в доклад още през 2020 г. В него те искат кметът Йорданка Фандъкова да поиска преместването на съветския монумент в държавен имот извън центъра на София. Сред изтъкнатите мотиви са, че той е "изграден с пропагандна цел" и отделно е опасен, тъй като се руши.

"Монументът не е свързан с реално историческо събитие и няма стойността на памет(ник) за такова. Международно признат исторически факт е, че Съветският съюз обявява война на България на 5 септември 1944 г. На 8 септември с.г. армията на СССР навлиза на българска територия и окупира страната ни. В този смисъл този монумент, който нарича армия, окупационна за страната ни, „освободителка“, носи заблуда за младото поколение, което не е свидетел на онова време и не го е изучавало в училище", пише в доклада на ДБ.

Документът е внесен още през март 2020 г. , но едва сега влиза за обсъждане сред общинските съветници. Досега съветниците от ГЕРБ не го придвижваха в дневния ред на комисиите, още по-малко на сесиите.

Три години по-късно му е дошло времето, след като в края на февруари мъж счупи няколко от плочите на паметника, на които пишеше: "На Съветската армия освободителка от признателния български народ".

Случаят предизвика широко обществено внимание, включително това на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който изведнъж реши, че плочата "незабавно" трябва да бъде премахната, а след това и паметника. Той заръча на съветниците от групата на ГЕРБ в София да предприемат "бързи мерки" по въпроса.

Това обаче няма да бъде постигнато толкова лесно, тъй като монументът е държавна собственост и дори общинският съвет да приеме предложението, финалната дума има държавата.

Междувременно кметът на район "Средец" в София Трайчо Трайков (ДБ) отправи и още едно идея. Той иска собствеността върху паметника да бъде прехвърлена на общината, за да може тя да реши неговата съдба. Трайков вече е изпратил подобно искане до областния управител на столицата.

Според Трайков документацията на архитектурния обект показва, че той е бил изграден през 1954 г. с доброволни дарения на работнически колективи и граждани. А по Закона за общинската собственост това означава, че паметникът може да стане общински, посочва той.

"По-важното е, че получавайки собствеността върху пропагандното съоръжение в Княжеската градина, СО и СОС вече ще са изцяло отговорни за съдбата му, включително и ще могат да приложат решението на СОС за преместване от 1993 г. Ще са длъжни да се погрижат и за физическата безопасност на обекта, който в момента представлява риск за хората", аргументира се Трайков в своя публикация във Facebook.

По думите му, решение за преместването на съветския монумент, взето от Столичния общински съвет, има още от 1993 г., но никой от столичните кметове досега не го е реализирал.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024