Снимка: © Getty Images

Въпросът с демонтирането на Паметника на съветската армия отново провокира политически скандал, след като мнозинството в Столичния общински съвет отказа да разгледа доклад за премахването му. 

Предложението е на бившия съветник от ДБ Методи Лалов, който от две години се опитва да предизвика дебат за бъдещето на паметника. Само преди две седмици районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков обяви, че е готов да задейства процедурата по преместването на монумента, предизвиквайки ГЕРБ да заеме ясна позиция. 

В четвъртък обаче най-голямата политическа сила в Столичния общински съвет гласува заедно с БСП "против" разглеждане на доклад за паметника. Представителите на ВМРО и "Атака" са дали глас "въздържал се".  

Мотивът за съпротивата на СОС срещу разрешаването на казуса с Паметника на съветската армия е, че липсват "всички нужни становища" от държавата, за да може Комисията по култура в общинския съвет да вземе решение. 

Още през 1993 г. съставът на съвета е взел решение, с което възлага на кмета на Столична община да проведе необходимите процедури за демонтаж на паметника. Това решение така и не е изпълнено досега заради политическата съпротива на социалистите и юридически спор кой трябва да носи отговорност за паметника. 

"В случая става въпрос за монумент, който е държавна собственост, все още очакваме отговор от държавата", казва Малина Едрева в задочен спор с Трайчо Трайков във Facebook.

Малко по-късно ГЕРБ направи пресконференция, на която зам.-кметът по културата Мирослав Боршош обяви, че "отттук нататък всякакви въпроси за местенето на паметника да се отправят към четири човека: Кирил Петков, Слави Трифонов, Корнелия Нинова и Христо Иванов", защото "единствените, които могат да преместят паметника, са те и управляващата коалиция". 

Трайков обаче призова представителите на ГЕРБ в СОС да "мотивират групата си и да продължат отвъд говоренето" - т.е. или да задължат кмета на София Йорданка Фандъкова да влезе в координация с правителството за премахване на паметника или директно да я призоват да изпълни решението от 1993 г. 

"Въпросът по същество, който вече десетилетия успешно се използва за стопиране на каквото и да било действие по темата - чий е обектът "Монумент паметник на съветската армия". Първо има акт за държавна собственост, после решение на министъра на културата от 1955 г, че се дава на Столична община, после редица други решения и документи и финално решение на ВАС от 2019 г (по повод пък на заповед на ДНСК), че не е общински, тъй като не е ясно точно какви правомощия е имал министърът през 1955 г. За капак, предишният областен управител смяташе, че според него монументът не е държавен. Сегашният пък смята, че е държавен, но трябват консултации с Русия. Затова в последните две седмици хора от моя екип събират всякакви документи, включително чакаме от държавния архив и обсъждаме различни варианти за действие", казва Трайчо Трайков. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"