СОС вдигна ръце от казуса с преместването на Паметника на съветската армия Снимка: © Getty Images

Въпросът с демонтирането на Паметника на съветската армия отново провокира политически скандал, след като мнозинството в Столичния общински съвет отказа да разгледа доклад за премахването му.

Предложението е на бившия съветник от ДБ Методи Лалов, който от две години се опитва да предизвика дебат за бъдещето на паметника. Само преди две седмици районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков обяви, че е готов да задейства процедурата по преместването на монумента, предизвиквайки ГЕРБ да заеме ясна позиция.

В четвъртък обаче най-голямата политическа сила в Столичния общински съвет гласува заедно с БСП "против" разглеждане на доклад за паметника. Представителите на ВМРО и "Атака" са дали глас "въздържал се".

Мотивът за съпротивата на СОС срещу разрешаването на казуса с Паметника на съветската армия е, че липсват "всички нужни становища" от държавата, за да може Комисията по култура в общинския съвет да вземе решение.

Още през 1993 г. съставът на съвета е взел решение, с което възлага на кмета на Столична община да проведе необходимите процедури за демонтаж на паметника. Това решение така и не е изпълнено досега заради политическата съпротива на социалистите и юридически спор кой трябва да носи отговорност за паметника.

"В случая става въпрос за монумент, който е държавна собственост, все още очакваме отговор от държавата", казва Малина Едрева в задочен спор с Трайчо Трайков във Facebook.

Малко по-късно ГЕРБ направи пресконференция, на която зам.-кметът по културата Мирослав Боршош обяви, че "отттук нататък всякакви въпроси за местенето на паметника да се отправят към четири човека: Кирил Петков, Слави Трифонов, Корнелия Нинова и Христо Иванов", защото "единствените, които могат да преместят паметника, са те и управляващата коалиция".

Трайков обаче призова представителите на ГЕРБ в СОС да "мотивират групата си и да продължат отвъд говоренето" - т.е. или да задължат кмета на София Йорданка Фандъкова да влезе в координация с правителството за премахване на паметника или директно да я призоват да изпълни решението от 1993 г.

"Въпросът по същество, който вече десетилетия успешно се използва за стопиране на каквото и да било действие по темата - чий е обектът "Монумент паметник на съветската армия". Първо има акт за държавна собственост, после решение на министъра на културата от 1955 г, че се дава на Столична община, после редица други решения и документи и финално решение на ВАС от 2019 г (по повод пък на заповед на ДНСК), че не е общински, тъй като не е ясно точно какви правомощия е имал министърът през 1955 г. За капак, предишният областен управител смяташе, че според него монументът не е държавен. Сегашният пък смята, че е държавен, но трябват консултации с Русия. Затова в последните две седмици хора от моя екип събират всякакви документи, включително чакаме от държавния архив и обсъждаме различни варианти за действие", казва Трайчо Трайков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ердоган похвали Путин за "положителното му отношение" към сделката за зърно

В телефонен разговор Путин и Ердоган са обсъдили и развитието на войната в Украйна

15:53 - 25.03.2023

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023

Явор Божанков: Борисов е на финала на кариерата си, но колко ще продължи този финал?

Има външнополитически риск България трайно да бъде откъсната от сърцето на Европа

09:00 - 25.03.2023