СОС вдигна ръце от казуса с преместването на Паметника на съветската армия Снимка: © Getty Images

Въпросът с демонтирането на Паметника на съветската армия отново провокира политически скандал, след като мнозинството в Столичния общински съвет отказа да разгледа доклад за премахването му.

Предложението е на бившия съветник от ДБ Методи Лалов, който от две години се опитва да предизвика дебат за бъдещето на паметника. Само преди две седмици районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков обяви, че е готов да задейства процедурата по преместването на монумента, предизвиквайки ГЕРБ да заеме ясна позиция.

В четвъртък обаче най-голямата политическа сила в Столичния общински съвет гласува заедно с БСП "против" разглеждане на доклад за паметника. Представителите на ВМРО и "Атака" са дали глас "въздържал се".

Мотивът за съпротивата на СОС срещу разрешаването на казуса с Паметника на съветската армия е, че липсват "всички нужни становища" от държавата, за да може Комисията по култура в общинския съвет да вземе решение.

Още през 1993 г. съставът на съвета е взел решение, с което възлага на кмета на Столична община да проведе необходимите процедури за демонтаж на паметника. Това решение така и не е изпълнено досега заради политическата съпротива на социалистите и юридически спор кой трябва да носи отговорност за паметника.

"В случая става въпрос за монумент, който е държавна собственост, все още очакваме отговор от държавата", казва Малина Едрева в задочен спор с Трайчо Трайков във Facebook.

Малко по-късно ГЕРБ направи пресконференция, на която зам.-кметът по културата Мирослав Боршош обяви, че "отттук нататък всякакви въпроси за местенето на паметника да се отправят към четири човека: Кирил Петков, Слави Трифонов, Корнелия Нинова и Христо Иванов", защото "единствените, които могат да преместят паметника, са те и управляващата коалиция".

Трайков обаче призова представителите на ГЕРБ в СОС да "мотивират групата си и да продължат отвъд говоренето" - т.е. или да задължат кмета на София Йорданка Фандъкова да влезе в координация с правителството за премахване на паметника или директно да я призоват да изпълни решението от 1993 г.

"Въпросът по същество, който вече десетилетия успешно се използва за стопиране на каквото и да било действие по темата - чий е обектът "Монумент паметник на съветската армия". Първо има акт за държавна собственост, после решение на министъра на културата от 1955 г, че се дава на Столична община, после редица други решения и документи и финално решение на ВАС от 2019 г (по повод пък на заповед на ДНСК), че не е общински, тъй като не е ясно точно какви правомощия е имал министърът през 1955 г. За капак, предишният областен управител смяташе, че според него монументът не е държавен. Сегашният пък смята, че е държавен, но трябват консултации с Русия. Затова в последните две седмици хора от моя екип събират всякакви документи, включително чакаме от държавния архив и обсъждаме различни варианти за действие", казва Трайчо Трайков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024