Зукърбърг е наясно с вредното влияние на Facebook и Instagram, показват съдебни документи Снимка: © Getty Images

Социалните мрежи могат да оказват вредно въздействие върху своите потребители, а компаниите знаят за това, но пренебрегват информацията, съобщава "Bloomberg". Служителите на Meta, включително основателят ѝ Марк Зукърбърг, и други гиганти са били предупредени за вредните последици от техните платформи, но не са предприели мерки по този въпрос, а в някои случаи дори са се опитали да ги подкопаят.

Тези разкрития бяха оповестени в съдебно дело във връзка с пристрастяването към социалните медии, което е заведено във федералния съд в Оукланд, Калифорния. Досега ключови части от съдебните документи не бяха публично достъпни, но нова нередактирана версия дава подробности за това колко инженери и работници в технологичните гиганти са знаели за вредата от социалните мрежи.

"Никой не се събужда с мисълта, че иска да започне да влиза в Instagram по-често. Но точно това се стремят да постигнат нашите продуктови екипи", пише един от служителите на Meta през 2021 г.

Делото в Оукланд се състои от колекция от десетки жалби, подадени в САЩ от името на млади хора, които твърдят, че Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat и YouTube на Google са им причинили тревожност, депресия, хранителни разстройства и безсъние.

Присъстват и обвинения в подстрекаване към самоубийство заради алгоритмите, които привличат децата по опасни и пристрастяващи начини. Няколко държавни училищни района също са подали искове, твърдейки, че не могат да изпълняват образователната си мисия, докато учениците се справят с психични кризи.

В отворената част от делото се твърди, че вместо да се заеме с решаването на проблемите, свързани с децата в Instagram и Facebook, Meta е решил да съкрати екипа си, който навигира проблеми, свързани с психичното здраве.

В документите пише, че Зукърбърг е бил лично предупреден. Говорител на Meta изтъква в отговор, че компанията се опитва да подкрепи благосъстоянието на своите потребители.

"Това е толкова важно за нашата компания, че всъщност увеличихме финансирането, което се вижда от над 30-те инструмента, които предлагаме в подкрепа на тийнейджъри и семейства. Днес в компанията работят стотици служители, които изграждат функции в тази насока", допълва говорителят на компанията.

Вътрешни документи на компанията майка на TikTok - ByteDance - показват, че тя знае, че младите хора са по-податливи към това да опитат опасни каскади и трендове, които виждат в платформата, защото способността им да преценяват риска не е напълно формирана.

Младите хора са по-склонни да "надценяват способността си да се справят с риска", а "способността им да разбират окончателността на смъртта също не е напълно развита", се посочва в документацията. Твърденията идват на фона на опасенията, че алгоритъмът на социалната мрежа е проектиран така, че да създава зависимост при младите потребители, докато им предлага да гледат вредно съдържание.

В своя защита гигантите на социалните мрежи се позовават на закон от 1996 г., който дава на интернет платформите широк имунитет срещу искове за вредно съдържание, публикувано от потребители.

И двете страни следят отблизо друго дело по този въпрос, което се води във Върховния съд в САЩ. Той трябва да реши дали платформите могат да бъдат съдени и съответно наказвани за това, че хостват и препоръчват съдържание, което може да е вредно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024