Зукърбърг е наясно с вредното влияние на Facebook и Instagram, показват съдебни документи Снимка: © Getty Images

Социалните мрежи могат да оказват вредно въздействие върху своите потребители, а компаниите знаят за това, но пренебрегват информацията, съобщава "Bloomberg". Служителите на Meta, включително основателят ѝ Марк Зукърбърг, и други гиганти са били предупредени за вредните последици от техните платформи, но не са предприели мерки по този въпрос, а в някои случаи дори са се опитали да ги подкопаят.

Тези разкрития бяха оповестени в съдебно дело във връзка с пристрастяването към социалните медии, което е заведено във федералния съд в Оукланд, Калифорния. Досега ключови части от съдебните документи не бяха публично достъпни, но нова нередактирана версия дава подробности за това колко инженери и работници в технологичните гиганти са знаели за вредата от социалните мрежи.

"Никой не се събужда с мисълта, че иска да започне да влиза в Instagram по-често. Но точно това се стремят да постигнат нашите продуктови екипи", пише един от служителите на Meta през 2021 г.

Делото в Оукланд се състои от колекция от десетки жалби, подадени в САЩ от името на млади хора, които твърдят, че Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat и YouTube на Google са им причинили тревожност, депресия, хранителни разстройства и безсъние.

Присъстват и обвинения в подстрекаване към самоубийство заради алгоритмите, които привличат децата по опасни и пристрастяващи начини. Няколко държавни училищни района също са подали искове, твърдейки, че не могат да изпълняват образователната си мисия, докато учениците се справят с психични кризи.

В отворената част от делото се твърди, че вместо да се заеме с решаването на проблемите, свързани с децата в Instagram и Facebook, Meta е решил да съкрати екипа си, който навигира проблеми, свързани с психичното здраве.

В документите пише, че Зукърбърг е бил лично предупреден. Говорител на Meta изтъква в отговор, че компанията се опитва да подкрепи благосъстоянието на своите потребители.

"Това е толкова важно за нашата компания, че всъщност увеличихме финансирането, което се вижда от над 30-те инструмента, които предлагаме в подкрепа на тийнейджъри и семейства. Днес в компанията работят стотици служители, които изграждат функции в тази насока", допълва говорителят на компанията.

Вътрешни документи на компанията майка на TikTok - ByteDance - показват, че тя знае, че младите хора са по-податливи към това да опитат опасни каскади и трендове, които виждат в платформата, защото способността им да преценяват риска не е напълно формирана.

Младите хора са по-склонни да "надценяват способността си да се справят с риска", а "способността им да разбират окончателността на смъртта също не е напълно развита", се посочва в документацията. Твърденията идват на фона на опасенията, че алгоритъмът на социалната мрежа е проектиран така, че да създава зависимост при младите потребители, докато им предлага да гледат вредно съдържание.

В своя защита гигантите на социалните мрежи се позовават на закон от 1996 г., който дава на интернет платформите широк имунитет срещу искове за вредно съдържание, публикувано от потребители.

И двете страни следят отблизо друго дело по този въпрос, което се води във Върховния съд в САЩ. Той трябва да реши дали платформите могат да бъдат съдени и съответно наказвани за това, че хостват и препоръчват съдържание, което може да е вредно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Ремонтът" на Паметника на Съветската армия завърши с надпис "Демонтаж"

Червена боя отново заличи "благодарствения" надпис към СССР

13:05 - 31.03.2023

Русия иска да разменя храна в замяна на оръжия със Северна Корея

Русия ще изпрати делегация в Северна Корея, за да ѝ предложи храна в замяна на оръжия, твърди САЩ

12:06 - 31.03.2023

ActiveBeauty.bg – новото онлайн списание на dm

Нещо приятно и смислено, с бързи съвети за успех в най-сложната галактическа мисия - “Мисия жена”, е новото онлайн списание на dm - ACTIVE BEAUTY.

11:26 - 31.03.2023

Емил Боев е намерен мъртъв край Перник след 2 месеца в неизвестност

Тялото на 25-годишния Емил Боев е намерено край водем до Перник, съобщава БНТ

10:52 - 31.03.2023

12 проекта по конкретен бизнес казус предизвикват стажантите на Lidl

До 15 май всички студенти могат да кандидатстват в стажантската програма на веригата

10:23 - 31.03.2023

"Тренд": Не е ясно кой ще победи на изборите и кой ще е трети, но БСП е със сигурност пета

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са в битката за първото място, а ДПС и "Възраждане" в тази за третото

09:30 - 31.03.2023