Спират за превантивен ремонт шести блок на АЕЦ "Козлодуй" Снимка: © АЕЦ Козлодуй

Заради неизправности в съоръженията на неядрената част шести блок на атомната централа в Козлодуй ще спре работа за ден.

"На 15 юни 2024 г. ще бъде спрян за изпълнение на планови превантивни ремонтни дейности шести блок на АЕЦ "Козлодуй" поради констатирани в процеса на експлоатация неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV, както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор," съобщават от централата.

Подобни проблеми налагаха същият реактор да бъде спиран няколко пъти миналата година.

Сега това се налага, за да се се спазят условията за безопасност и да не се нарушат доставките на ток през лятото, уточнява от АЕЦ "Козлодуй".

Спирането е координирано с Електроенергийния системен оператор (ЕСО), като са отчетени товарът на националната енергийна система и наличието на достатъчно генериращи мощности в страната.

По данни на ЕСО в момента близо 40% от потреблението на енергия в страната се обезпечава от АЕЦ "Козлодуй".

Пети блок, който миналата седмица беше включен в електронергийната система на страната след планов ремонт, работи на пълна мощност.

По време на ремонта той беше зареден и с нов вид гориво - на американската компания "Уестингхаус".

АЕЦ "Козлодуй" ще прекрати договора си с Русия за доставка на ядрено гориво, а наличното ще се използва за резерв, обяви в края на май служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.

АЕЦ "Козлодуй" ще прекрати договора за доставка на гориво от Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024