Борисов е готов със споразумението за коалиция с ПП-ДБ, но ще го обсъди първо с ГЕРБ Снимка: © Screenshot

Коалиционното споразумение, което ГЕРБ ще предлага на „Продължаваме промяната – Демократична България“ за управлението в бъдеще, вече е готово, но лидерът Бойко Борисов най-напред ще запознае партията си с него, защото това не били хора, които „могат да гласуват без да мислят“.

Това стана ясно от думите на Борисов в кулоарите на парламента. Той обясни, че няма да представи документа по-рано, какъвто призив имаше от ПП-ДБ.

Борисов обясни, че текстът е готов, а съдържанието му не било „нещо ново“.

Те няма да го чуят за пръв път – меморандумът е съществена част от коалиционното споразумение,“ заяви Борисов, но отказа да даде подробности каква част от меморандума, предложен преди това от ПП-ДБ и отхвърлен от ГЕРБ, е залегнала в документа, който е подготвил.

Проектът за коалиционно споразумение ще бъде представен на 5 март в 12 ч. пред ГЕРБ, а след това ще бъде изпратен до партньорите в управлението, обясни Борисов.

От думите му стана ясно, че извън комуникацията през медиите, разговор с ПП-ДБ така и не е имало. Вчера съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира, че Борисов не се е отзовал на лична покана от него за разговор в понеделник. Той обясни, че е скептичен за реалните намерения на ГЕРБ за преговори и заподозря партията, че умишлено протака процеса, за да се стигне до предсрочни избори.

В отговор Борисов посъветва ПП-ДБ да „спрат медийните изяви“.

„Г-н Петков да се замисли как би искал да изглежда правителството. Бих призовал да спрат медийните изяви – не разбирам защо са се разбързали. Ако им е толкова зор КЗК - да я извадим , да я минем през комисия и да я приключим тази тема. Имаха 3 години и сега за два дни им се виждат много,“ размишлява Борисов.

„Имам да обсъждам с партията, която ме е избрала за лидер. Първо с нея трябва да сме наясно дали искат да бъдем в сглобка и да се прехвърля топката,“ каза Борисов.

Така и не стана ясно защо ако споразумението вече е готово, то ще бъде представено на ГЕРБ едва на 5 март, ден преди предварително договорената дата 6 март, когато премиерът Николай Денков ще депозира оставката си. Според графика, обявен от Борисов, документът ще бъде обсъден с ПП-ДБ на 8 март.

Кирил Петков заподозря ГЕРБ в умишлено протакане на ротацията, за да се стигне до избори


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Еманюел Макрон ще убеждава Си Дзинпин да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024