Спорен проект на частна болница в Пловдив постави под риск дома на украинските бежанци Снимка: © Манол Пейков

Кметът на Пловдив Здравко Димитров (ГЕРБ) беше атакуван заради спорно предложение за строеж на нова болница и хоспис от частната МБАЛ "Св. Каридад" на мястото на бившата Белодробна болница в града.

  • Имотът е известен като част от наследството на тютюневия търговец Димитър Кудоглу, завещан от него на жителите на Пловдив преди век.
  • Съществуващата Белодробна болница с прилежащите ѝ 4 хектара земя беше закрита през 2013 г. и оттогава до началото на 2022 г. беше оставена да се руши.
  • С началото на войната в Украйна обаче тя беше предоставена от Общинския съвет на украинските бежанци в Пловдив, а те я превърнаха в истински "Втори дом" с помощта на доброволци и дарители.

В началото на декември частният инвеститор от "Св. Каридад" е внесъл инвестиционно предложение, с което иска да получи контрол върху имота на Белодробната болница за 30 години. Срещу това той се ангажира да построи нова болница и хоспис, които да останат за общината след изтичане на периода по договора.

Без подробен анализ на ползите и мотиви - администрацията на Здравко Димитров го е внесла в Общинския съвет за одобрение, което доведе до скандал.

В предложението за частния проект не е дадена и гаранция за това, че украинските бежанци ще останат в своя "Втори дом" до края на войната в Украйна.

Кметът Димитров твърди, че е допусната грешка и че никой няма намерение да застрашава украинския център.

  • "Напротив, ние бяхме първите, които свършихме работа на държавата и осигурихме сградата на Белодробна за бежанците. Пуснахме парно, плащаме за ток, предоставяме услуги, осигуряваме и храна за всички настанени", казва Здравко Димитров.
  • Той е разпоредил в проекта да се добави изрично, че украинската общност ще ползва имота на Белодробната болница, докато има необходимост за това.

Как изглеждаше бившата Белодробна болница преди ремонта на украинската общност (снимка от Манол Пейков):

Въпросът за статута на сградата стои и по втора линия - заради по-ранно решение на ОбС-Пловдив, според което сградата ще бъде предоставена на украинците "до прекратяване на временната закрила по смисъла на Закона за убежището и бежанците или до края на 2022 г., което от двете настъпи по-рано".

  • Временната закрила за украинските граждани в България се смята за срок от 1 година след началото на руската инвазия, като може да се удължи с още година - т.е. въпросът за бъдещето на центъра остава проблематичен, както обръща внимание депутатът от ДБ Елисавета Белобрадова.
  • Тя описва като "абсолютно недопустимо и немислимо" да бъдат прогонвани хора от сграда, която не само са облагородили, но и в която живеят десетки деца. Белобрадова посочва, че очаква да се вземе "правилно решение за удължаване на срока до отпадане на нуждата от закрила" - т.е. до края на войната в Украйна, независимо какви са плановете на Общината за този имот.

Проектът на "Св. Каридад" доведе до напрежение както от страна на "Демократична България", така и сред украинската общност, която полага грижи за изоставената сграда.

  • "Благодарни сме, че имаме подслон. Повече от 150 човека са там, има малки деца, възрастни хора, многодетни семейства. Много молим общината да не закрива Белодробна болница. От началото на войната много ни помагате. Помогнахте да преобразим тази сграда във Втори дом, за някои той е последен. От една страна ,имаме голяма помощ, от друга - голяма изненада.... Имаме жена с инсулт, дете с атрофия - къде да ги настаним? Очакваме гласуването да бъде човечно", казва Наталия Еллис, която е ръководител на организацията Ukraine Support and Renovation.

Проектът обаче беше спрян още в Правната комисия на Общинския съвет, където заместник-кметът Анести Тимчев беше подложен на сериозни упреци от съветниците от ДБ и ВМРО за това, че прокарва интерес на частно дружество без обществено обсъждане и без конкурс.

Комисията е върнала предложението за безвъзмездно право на строеж в рамките на старата болница. Общинските съветници очакват конкретно становище от администрацията с анализ на това дали е необходимо ново лечебно заведение в града и какви са възможностите за публично-частно партньорство.

Бившият депутат от ДБ Манол Пейков, който от месеци помага с хуманитарни помощи и генератори за Украйна, обяснява колко усилия са положили бежанците за възстановяването на сградата:

  • "Освен че ремонтираха покрива и канализацията, те снабдиха помещенията с нови мебели и електроуреди (легла, дивани, столове, печки, перални, сушилни и прочее), баните – с нови мивки, тоалетни и душове. Всички стаи бяха измазани и боядисани, а дограмата – сменена с чисто нов стъклопакет. В резултат на всичко това, днес вътрешността на сградата е променена до неузнаваемост.
  • "В настоящия момент "Втори дом" е едно от малкото места в България (ако не и единственото!), където украинските бежанци се чувстват закриляни и приютени. В момента там живеят 148 души (52-ма от тях са деца), като всеки ден прииждат нови хора – особено след злополучното решение на българското правителство да остави украинските бежанци в цялата страна без подслон и прехрана.

Пейков напомня, че в Пловдив и района вече живеят над 6000 бежанци и поставя под въпрос мотивите на администрацията да вкара предложението "от днес за утре" за гласуване в Съвета преди празниците.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Като епизод на Black Mirror: Скарлет Йохансон твърди, че OpenAI може да е копирал гласа ѝ без нейно съгласие

Историята около "новия глас" на ChatGPT се заплита, след като Йохансон отправи обвинения към компанията

15:02 - 22.05.2024
Европейски дневници

Водачът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" се оттегля от евровота

Новината идва, след като партията на Марин льо Мен обяви, че няма да работи с германците в бъдещия европарламент

13:29 - 22.05.2024
Важно днес

Теч в системата ли издаде, че Русия иска нови морски граници с Литва и Финландия?

Вилнюс и Хелзинки реагираха остро на плана на Москва

12:33 - 22.05.2024
Важно днес

Части от София остават без топла вода заради голяма авария в ТЕЦ

Множество райони в София остават без топла вода за няколко дни

12:23 - 22.05.2024