Австриецът Йоханес Домсих е комуникационeн експерт и културолог.  Компанията му анализира форуми, блогове, уебсайтове и социални общности, занимава се  с откриване на тенденции и наблюдение на общественото мнение и пазарните нагласи в интернет.

Според него Covid-19 води до прекаляване с информацията, което той нарича “информационно претоварване”. Това състояние, в което се намират повечето хора не е безобидно - носи в себе си раздразнение, което се наблюдава сред всички слоеве на обществото.

Домсих обобщава четири групи хора, които наблюдава в интернет в момента.

Несигурните: Групата на всички онези, които вече не могат да различат: кое е важно, кое е маловажно? Кое е “по темата”. Тази група също така не е сигурна какви мерки трябва да предприеме сама за себе си, и какво е правилно или не”.

Безсилните: Това са всички онези, които имат проблем да моделират поведението си. Усещането им е: безсилен съм и не мога да направя нищо. Според Домсих мотото на тази група е “Нищо няма значение, ще се случи това, което така или иначе ще се случи".

Безперспективният: Тази група се интересува основно от себе си и заобикалящата среда: „Какво означава коронавируса (кризата, икономика) за моята среда, за мен”.

Несигурните в плановете си: Тук са всички онези, които „биха искали да предприемат стъпки, но не знаят какви“. Хората в тази група се занимават с много конкретни практически въпроси: "Как върви училището, детската градина, матурата,  какво трябва да направя за работата си?" 

Според Домсих всички, които се занимават с комуникации трябва да имат предвид, че хората са в “крехко състояние”. Те имат нужда от “светлина в тунела” в противен случай може да се стигне до голяма съпротива, включително изразяваща се в неподчинение. 

Основният критичен пункт, който обединява тази съпротива е забраната да се ходи в паркове и градинки. И тя важи за всички държави.  

Важно е комуникацията по време на криза да адресира нуждите на хората и то по много специфичен начин - трябва да се знае, че хората имат много различни нужди и желаят да получат отговори на съвсем конкретни въпроси “, обяснява Домсих. 

Политическата комуникация трябва спешно да избяга от всички бойни и военни метафори.

“Изберете правилните понятия”, казва той. Изразът „войната срещу коронавируса“ предполага сила, но също така създава и голяма несигурност у хората. Думата “нов" също трябва да изчезне от “речника на решението” , съветва Домсих. 

Термини като "новото нормално" имат много отрицателен послевкус и припомнят негативни преживявания, които не рядко са били за сметка на индивида.

За Домсих е изключително важно всички предприети мерки да взимат под внимание целия социален спектър.  Формулираните типове несигурност преминават през всички слоеве и в момента всеки човек има много специфични, практически нужди, които са свързани с решаването на проблеми и функционирането на хората“, казва Домсих.

Неговият съвет е на обществото да се предлагат прагматични решения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Лионел Меси спечели рекордна седма "Златна топка"

Аржентинецът изпревари Левандовски и Жоржиньо за наградата през 2021 г.

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Kaufland започва да предлага хляб с жива квас

Три нови продукта ще допълнят богатото портфолио на пекарните в София и Варна

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС