София остава блокирана. БСП не иска ротационен председател на общинския съвет Снимка: © Булевард България

Столичният общински съвет остава блокиран поне още две седмици. Очаква се на заседанието в четвъртък отново да не бъде избран председател, а това значи, че органът не може да започне да работи.

Новото развитие по темата е отказ на БСП-София да участва в идеята за избор на временен председател и на поста да се редуват представители на различни политически сили. Тя първоначално дойде от групата на "Синя София" (КОД), начело с Вили Лилков, а след това социалистите са получили покана за среща, в която да участват и кметът Васил Терзиев, и представители на групата на ПП-ДБ и "Спаси София" за разговор как СОС все пак да заработи.

От писмо на столичните социалисти става ясно, че те отклоняват поканата и идеята за ротационен председател.

„Ние отказваме да бъдем параван или универсално оправдание за неумелите управленски действия на представителите на ПП-ДБ и ГЕРБ в СОС", заявяват от БСП-София и допълват, че не могат да приемат покана "от днес за утре".

Среща обаче е имало и в нея не са участвали представители на ГЕРБ.

Тя се е провела в кабинета на кмета Васил Терзиев. Присъствали са представители на ПП-ДБ и "Спаси София", Вили Лилков от "Синя София", Пламен Данаилов от "Има такъв народ" и Карлос Контрера от ВМРО.

И макар и този кръг консултации да е приключил без успех, от думите на Лилков, цитиран от БНР, става ясно, че групите ще продължат да търсят компромис.

"Не можем да продължаваме да стоим в тази ситуация, която не е добра. Нито за общинския съвет, нито за кмета, нито за администрацията, още по-малко за Столичната община и нейните граждани. Това няма да го допуснем просто. И, ако някой си мисли, че можем да ходим на предсрочни избори, просто да забрави", казва Лилков. И отрича самят той да е кандидат за председател на СОС.

По думите му отиването на предсрочни избори за общински съветници ще бъде "тежко петно върху общинския съвет и ще направим всичко възможно той да заработи", казва още Лилков.

Той уточнява още, че вариантът, който е бил предложен, е за "коалиционно споразумение", но няма готовност такова да бъде подписано.

" Ние търсим разумното мнозинство, което да извади Столичния общински съвет от кризисната ситуация, в която се намира", казва още общинският съветник, който беше и кандидат за кмет на столицата през ноември, но не стигна до балотаж.

Най-голямата група в СОС – тази на ПП-ДБ и „Спаси София“, има 23-ма съветници, чиито гласове не са достатъчни да изберат председател. Обединението дори се отказа да излъчва собствен кандидат след второто заседание, на което изборът се провали, но дори и предложението им начело на СОС да остане най-възрастният общински съветник не срещна подкрепа.

Заедно с формациите, участвали в консултациите, които са се провели днес, гласовете общо стават 30 и отново не достигат. Необходими са 31 гласа за избор на председател.

Очаква се на заседанието, което е насрочено за 11 януари, да бъде избрана поредната следваща дата, на която общинските съветници да се опитат да излъчат председател.

Това най-вероятно ще бъде 25 януари. До момента столичните общински съветници проведоха 5 неуспешни заседания в опит органът да заработи, но без председател това не е възможно. Съветниците от ГЕРБ отказват да участват в гласуванията, а от БСП отказват да подкрепят какъвто и да било вариант, освен излъчване на техен кандидат за поста.

Така на практика Столичната община остава блокирана. 2024 година започва без да има одобрен бюджет, а кметът на София Васил Терзиев заяви, че ще представи проекта, независимо дали има работещ СОС или не.


Столичната община остава блокирана - провали се и петият опит за избор на председател на СОС (Обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024