Стратегията на Китай може да проработи Снимка: © Getty Images

Звучи невероятно, че животът на 11-милионен град може да бъде парализиран по заповед. Тази крайна мярка обаче може да се окаже ефективна в огнището на новия коронавирус Ухан, според анализа на Фей Чен, преподавател по архитектура в Университета в Ливърпул.

Причината: движението между отделните градове и в самите населени места в Китай зависи изключително много от обществената транспортна инфраструктура, пише тя в статия за "The Conversation".

Големите градове в Китай са добре свързан с летища, експерсни жп-линии, магистрали и автобуси за превоз на дълги разстояния. В момента, в който входните точки на транспортните мрежи бъдат поставени под контрол и наблюдение, гражданите трудно могат да излязат от града.

Транспортната инфраструктура е изградена от държавата и се финансира с бюджетни средства до 90%. Контролът остава в ръцете на властите, а еднопартийното управление в Китай лесно може да приложи всякакви драстични ограничителни стратегии.

Вероятността за сработване на тази мярка не е ниска - още повече заради гъстотата на населеност и мащабите на големите китайски градове. Обитаемата площ на Ухан е в размер на 1538 квадратни километра, което крайно затруднява възможността на хората да напускат града, ако не ползавт обществен транспорт или не притежават личен автомобил.

Онези, които обитават периферните зони, биха могли да се евакуират през по-малките локални пътни мрежи, които обикновено водят до съседни села. Но докато достъпът до най-големите магистрали остават затворени, никой не би могъл да достигне до друг метрополис с голяма концентрация на жители.

Урбанизационните процеси, които се насърчават от китайската държава, водят до създаването на огромни градове, заобиколени от по-малки сателитни селища и общности. Клъстърната форма, която създава регионални мегацентрове, е сравнително нов феномен в Китай. Развитието им се предопределя не само от политически, но и от икономически фактори. Центровете успяват да натрупат огромна икономическа сила и да привлекат работници от цялата страна.

Ухан и околните селища са пример за подобна административна форма. Регионалните центрове обикновено са свързани с транспортни коридори и често се изграждат около съществуващи транспортни възли. Т.нар. транзитно-ориентирано развитие означава, че ако входните точки на обществената транспортна мрежа се затворят, до голяма степен хората в региона ще останат под контрол.

Концентрацията на работните места и ресурсите в градовете увеличават тяхната ефективност, но ги правят уязвими на атаки - включително на здравни кризи. Това, което липсва на град като Ухан, е използването на превантивни технологични решения, които биха могли да дадат ранно предизвестие за възникването на заразата и да позволят пренасочване на ресурси за възпирането й, без да се налага парализа на целия град.

Китайската урбанизация е свързана с мащабна вътрешна мобилност на населението. Хора от провинциални селища и по-малки градове се преместват в големите градове, където има повече възможности за работа, образование и здравеопазване. В същото време, връзките им с родните места остават. Затова и големите празници като Лунната нова година се превръщат в повод за пътувания на стотици милиони души.

Ако това масивно движение на хора не се контролира по време на епидемия като тази, може да се превърне в сериозна заплаха за разпространението на вируса. Освен блокирането на огнището на заразата, китайските власти наложиха и допълнително удължаване на почивните дни до февруари, така че пътуванията да се прекратят, доколкото е възможно.

Ограничителните мерки в Ухан и другите градове вероятно ще се разширяват, докато изследванията на коронавируса не доведат до ефективно решение за кризата. Епидемията вече оказва огромен натиск на съществуващата система за здравеопазване в града, който би трябвало да бъде облекчен със скоростното изграждане на две нови болници с общ капацитет 2300 легла. Новите здравни заведения трябва да бъдат открити на 3 и 5 февруари.

Колкото и да са ефективни, тотални мерки като "запечатването" на цял град или регион трябва да се прилагат само в краен случай. Вредите върху обществения живот и икономиката може да се окажат твърде скъпи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024