Новите случаи на Covid-19 в България са 3980, а направените PCR тестове – 9715. Това означава, че близо 41% от взетите проби през изминалото денонощие са положителни. В статистиката не попадат антигенните тестове.

През изминалите 24 часа са починали 146 души с доказан коронавирус. Жертвите, свързани с пандемията у нас, са 5156. Оздравели са 3412 души, което значи, че общият брой на излекуваните е над 69 хиляди.

Активни носители на вируса са 93 981 души, в болници се лекуват 6839 пациенти с Covid, а 514 от тях се нуждаят от интензивни грижи.


Новоизбраният американски президент Джо Байдън постави за цел в първите 100 дни от управлението му да бъдат ваксинирани 100 милиона американци. Демократът обяви своите съветници в здравеопазването и каза, че в първите си месеци в Белия дом няма как да спре коронавируса, но ще опита да въведе нови мерки като носене на маски от страна на гражданите.

„В първите 100 дни ще можем да променим разпространението на заболяването и да променим живота на американците към по-добро“, сподели той. "Носете маски в първите 100 дни, след като встъпя в длъжност. Дни, които ще променят всичко. Това не е политическо изявление. Това е патриотично действие. Това няма да бъде краят на усилията ни, но е необходимо и лесно начало, лесен старт".

Байдън изтъкна като приоритет отварянето на повечето училища и призова Конгреса да приеме пакет от икономически мерки, които да подпомогнат пострадалите от пандемията сектори. Междувременно обяви, че епидемиологът д-р Антъни Фаучи ще остане един от главните съветници на Белия дом по темата с Covid-19.


Междувременно американският президент Доналд Тръмп подписа указ, който ще гарантира приоритетно доставки на ваксини за американските граждани.

Първи позитивни данни от FDA за ваксината на Pfizer/BioNTech

Целта е да бъде даден приоритет на всички американци, които искат да се имунизират с препаратите на Pfizer и Moderna, преди двете компании да започнат износ за други държави. Към момента Вашингтон е подписал и с двете фирми договори за по 100 млн. дози. От Белия дом искат до април следващата година да е приключила имунизацията на цялото население.


Президентът на Русия Владимир Путин подписа закони, които позволяват конституцията на страната да има върховенство пред международни договори и решения на междудържавни органи в случаи, когато те са в конфликт с основния закон на Руската федерация, съобщиха tass.ru и Reuters.

Всички руски задължения по международните договори остават в сила, а Москва остава изцяло ангажирана с международното право. Поправките важат за гражданския, гражданско-процесуалния, наказателно-процесуалния и админстративния кодекс, както и до 115 руски закона. Те предизвикаха загриженост сред правозащитниците в Русия. Всяка година стотици руснаци се обръщат към Европейския съд за правата на човека в опит да търсят правосъдие, което, според тях, им е отказано в Русия.

Промените са част от голям брой законови и конституционни поправки, одобрени тази година. Те включват и такава, която позволява на Путин да се кандидатира отново за президент още два пъти след изтичането на настоящия му мандат през 2024 г.

Очаквайте на 16.12 - "Странната 2020"


Прочетете още:

Времето им не е наше

От подкаста на Бил Гейтс: Не, все още не е късно да спрем климатичните промени

Расизъм от съдия доведе до прекратяване на мач в Шампионска лига, „Ман Юнайтед“ аут от турнира


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024