Сутрешни новини: Байдън се ваксинира; В сила е разширен списък на влизащите от Великобритания Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 1277, а направените PCR-тестове – 4304. Това означава, че за поредно денонощие положителните проби са под 30%. В статистиката не попадат антигенните тестове.

Броят на починалите с доказан коронавирус остава висок – 156. Жертвите у нас, свързани с пандемията, вече са 6765. Още 2908 души са се излекували от Covid, а оздравелите са повече от 102 хиляди.

Активни носители на вируса са 83 041 души, а броят на пациентите с Covid-19 в болници у нас намалява до 6287 (при 6624 преди едно денонощие). 523 от тях се нуждаят от интензивно лечение.


От полунощ в сила у нас влезе разширен списък на хората, които могат да пристигнат на територията на България от Великобритания и Северна Ирландия. Освен българските граждани, постоянно пребиваващи в страната ни, медицински работници, доставчици на лекарства, инвеститори, сезонни работници, както и официални длъжностни лица ще могат да влязат в България, като за тях е задължителна 10-дневна карантина. В страната ще могат да влизат и лица, пътуващи по хуманитарни причини, както и такива, преминаващи транзитно през България.

Заповедта на министъра на здравеопазването е в допълнение на забраната, с която границите на страната бяха затворени за всички, които пристигат от Обединеното кралство, след като там беше установен нов щам на коронавируса.

Биологът Рихард Нехер за новия щам на Covid: Очаквам на този етап ваксините да са ефикасни

За българските граждани, които са блокирани във Великобритания, заради затварянето на границите с Франция, е поискан транзитен коридор. На работно съвещание на правителството вчера беше решено до края на януари да останат в сила мерките, свързани с ограниченията за пристигащите от Острова, а именно 10-дневна изолация.


Днес пада една от забраните, въведени със заповед на здравния министър във връзка с пандемията. Всички спортисти, които не са навършили пълнолетие и имат картотеки към спортните федерации, могат да се върнат в залата. Освен да тренират отново, те имат право и да участват в мачове от колективните спортове.

Разхлабването на мерките обаче не важи за хората, които не са картотекирани към спортни федерации. За всички възрастови групи спортните състезания ще продължат да се провеждат без публика.

От днес всички под 18 г. могат да правят индивидуални тренировки.


Новият американски президент Джо Байдън получи първа доза от ваксината на Pfizer/BioNTech, а американските телевизии предаваха събитието на живо. Демократът бе имунизиран в болница в Нюарк, щата Делауер. Той сподели, че си поставя ваксината, за да покаже на американците, че тя е „безопасна“.

„Правя това, за да демонстрирам пред хората, че трябва да са подготвени, когато имат възможност да се имунизират. Няма от какво да се притесняват“, сподели Байдън.

Той добави, че администрацията на Доналд Тръмп „заслужава определени заслуги“ за подготвяне на ваксинационния план в страната. Повече от 500 хиляди американци вече са имунизирани срещу Covid-19, а от понеделник достъпен е и препаратът на компанията Moderna.

Съпругата на Джо Байдън – Джил, получи първата си доза по-рано в понеделник, а новият вицепрезидент Камала Харис и нейният съпруг Дъг Емхоф ще се ваксинират след седмица. Екипът на новия президент постави цел пред администрацията да бъдат ваксинирани 100 млн. души в първите 100 дни на демократа в Белия дом.

Първите ваксинирани: Разказ на Ваня Креймър от чикагската болница Northwestern Medicine

В петък ваксина бе поставена на все още действащия вицепрезидент Майк Пенс, на Нанси Пелоси и на още няколко сенатори. Все още не е ясно дали и кога ще се ваксинира Доналд Тръмп. Междувременно трима бивши президенти – Барак Обама, Джордж У. Буш и Бил Клинтън, заявиха намерението си да се ваксинират пред камера, за да насърчат общественото доверие в безопасността на препарата.

Заразените с коронавирус от началото на пандемията в САЩ са повече от 18 милиона души, а смъртните случаи са около 319 хиляди.


Световната здравна организация предупреди, че не е нужно да се прекалява с тревогата относно новия щам на коронавируса, който бе открит първо във Великобритания и според експертите се разпространява по-бързо от нормалния вариант на Covid-19. „Това е нормална част от еволюцията на пандемията“, съобщиха от СЗО.

"Наистина положителнен процес за световното здраве е, че сме способни внимателно да следим вируса, с научни средства и в реално време. Държавите, вършещи тази дейност, заслужават похвала", каза Майк Райън, който отговаря за извънредните ситуации.

Европа се изолира от Великобритания заради новия щам на Covid: Какво знаем за мутацията?

Цитирайки данни от британските здравни власти, от СЗО казват, че не виждат доказателства мутиралият коронавирус да води до по-тежко боледуване или до повече смъртни случаи от коронавирус. В момента текат проверки, с които да се докаже, че новият вариант няма да направи ваксините по-малко ефикасни.


Руски агент, изпратен да следи Алексей Навални, е разкрил как е била проведена операцията по отравянето му през август с поставяне на Новичок в бельото на опозиционера, пише CNN.

Изненадващото разкритие е от агент, който е бил част от елитен отряд от Федералната служба за сигурност на Русия. Той е споделил информацията по време на телефонен разговор. Миналата седмица CNN и британският сайт за разследваща журналистика Bellingcat разкриха информация за отряда и съобщиха, че 8 агенти са участвали активно в следенето на руския опозиционен лидер от 2017 г. насам.

Мащабно разследване свърза 8 агенти от руското разузнаване с отравянето на Навални

Агентът Константин Кудрявцев дал допълнителна информация за другите замесени в отравянето на Навални в сибирския град Томск и споделил как е бил изпратен да „почисти“ нещата. Но агентът не разкрил информацията пред официален представител на Съвета за национална сигурност на Русия, както си е помислил. Той е разговарял лично с Навални.

Първоначално руският опозиционер се представил пред агентите и те отказали да говорят. За разговора с Кудрявцев екипът на Навални решил да пробва различен подход. Той се представил за висш служител на Съвета за национална сигурност на Русия със задача да направи анализ на операцията по отравянето с Новичок. Телефонният му номер бил променен така, че да изглежда като обаждане от централата на Федералната служба за сигурност.

CNN не може да потвърди дали Кудрявцев също е бил в Томск по време на отравянето на Навални. Но от телефонния разговор става ясно, че е бил запознат с операцията. Агентът е участвал в заличаването на следите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024