Сутрешни новини: Държавата глоби "Хиполенд" с над 120 хил. лв.; 152 починали с Covid Снимка: © Facebook.com/Хиполенд

Акциите на няколко институции във веригата за детски стоки „Хиполенд“ не даде резултати преди два месеца, но сега държавата санкционира фирмата на Мариан Колев за „нелоялна конкуренция“. Глобата е наложена от Комисията за защита на конкуренцията и е на стойност 124,5 хил. лв. Това се вижда от решение на КЗК от 12 ноември, публикувано в сайта им на 16 ноември.

През септември четири институции нахлуха в обектите на „Хиполенд“ - НАП, Икономическа полиция, "Надзор на пазара" (Държавна агенция за метрологичен и технически надзор) и Агенция „Митници“. Това се случи, след като собственикът Мариан Колев обвини полицаи, че са проявили агресия срещу сина му без причина по време на антиправителствените протести. Той изрази недоволството си срещу държавата в отворено писмо. После обяви, че действията на институциите срещу него са целенасочени.

Акция на НАП и полицията в "Хиполенд" - веригата, която подкрепи протеста

След като тогава МВР прекрати акцията, санкции нямаше. Сега обаче КЗК смята, че „Хиполенд“ прави интернет кампании за промоция на продукти LEGO, а това води до нелоялна конкуренция.

Според КЗК - от "Хиполенд" създали заблуждение сред потребителите, че ако продуктите са изчерпани онлайн, то ще могат да ги намерят в магазина. По този начин "веднъж останали с убеждението, че при невъзможност да закупят желания от тях продукт в онлайн магазина на ответното дружество, биха могли да закупят същия в някои от магазините в цяла България, потребителите биха се насочили към някои от търговските обекти и при констатирана липса на търсения от тях продукт, особено предвид факта, че не всеки промоционален такъв е наличен във всеки търговски обект, да закупят друг“.

Сагата "Хиполенд": Проблем за 9,60 лв., министърът бил "ядосан"

Комисията се самосезира, след като един „случаен“ човек отишъл да си купи в магазина шест вида Lego в промоция, имало само пет. В други магазини го имало и шестия, но той не бил длъжен да ги обикаля. Почувствал се ощетен и сезирал не Комисията за защита на потребителите, а Комисията за защита на конкуренцията.

„Капитал“ съобщава, че в състава на комисията не участва председателят на КЗК Юлия Ненкова, която е от близкото обкръжение на премиера Бойко Борисов, но управляващите и ДПС имат пълно мнозинство в този състав, наложил санкцията.

Много от служителите на веригата участваха в антиправителствените протести още от самото им начало.


България отбеляза 152 починали с доказан Covid-19 през изминалото денонощие. Данните на Единния информационен портал сочат още, че жертвите, свързани с пандемията, са вече 2282.

Новите случаи на коронавирус у нас са 3519, а направените PCR тестове – 7934. Това означава, че 44,3% от взетите проби през изминалите 24 часа са били положителни.

Излекуваните също са много – 942, като така оздравелите от началото на епидемията станаха повече от 30 хиляди. Активни носители на вируса са 69 171 души.

В болници се лекуват 5353 пациенти с Covid, а 288 от тях се нуждаят от интензивни грижи.


Полицаите, които протестират в София, днес ще издигнат палатков лагер пред сградата на Народното събрание. Това ще се случи в 12 ч. на обяд, а служителите на реда предвиждат още поставянето на изложба.

Първоначалните им демонстрации бяха за това, че не попадат сред служителите, които ще получат 30-процентно увеличение на заплатите. Сега обаче проявяват недоволство и срещу идеята на правителството полицаите да получат парите, предвидени за детски надбавки за всяко дете, независимо от доходите на семейството му.

„Ще започнем организацията на следващ национален протест. Надявам се да намери решение проблемът, който изникна в края на миналата седмица, защото увеличението на нашите заплати да бъде обвързвано с някакви държавни помощи за родители… Приемаме това като една крайно неприятна и крайно безотговорна провокация", каза пред БНР Валентин Попов от полицейския синдикат.


Космическият кораб Crew Dragon, с който NASA изпрати четирима свои астронавти в Космоса, се скачи успешно с Международната космическа станция. Това се случи 23:01 ч. източно американско време, потвърдиха от агенцията.

Скачването стана със закъснение от около 6 минути. Това се наложи, за да може на разстояние 20 м от станцията да се изчака изгревът и ясно да се види орбиталният комплекс. Капсулата се скачи към МКС благодарение на автоматичен режим.

Първата оперативна мисия на SpaceX и NASA е факт: Четирима астронавти полетяха към МКС

Това е първата оперативна мисия на частната компания SpaceX и NASA. Тази неделя астронавтите на американската космическа агенция Майкъл Хопкинс, Виктор Гловър и Шанън Уокър, както и Соичи Ногучи от Японската космическа агенция, излетяха в орбита. Те ще останат в МКС няколко месеца и ще извършват различни експерименти.


Pfizer започва пилотна програма за имунизация срещу Covid-19 в четири американски щата. Целта е да се подготви план за доставка на ваксината, която е разработена заедно с германската BioNTech и показва над 90-процентова ефикасност.

Роуд Айлънд, Тексас, Ню Мексико и Тенеси са били избрани заради големината си, различията в населението и имунизационната инфраструктура. От компанията обявиха, че тези четири щата ще получат дози от ваксината по-рано от останалите.

Очаква се този месец фирмата да вземе лиценз за спешна употреба от американския регулатор FDA. А вчера и Moderna обявиха, че ваксината им срещу коронавирус е с над 90-процентова ефикасност.


Нов пробив в битката с Covid-19: Ваксината на Moderna показва 94,5% ефикасност


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024