Сутрешни новини: И Нидерландия засече новия щам на Covid; Ваксините на Moderna вече се разпространяват в САЩ Снимка: © Unsplash

Новите случаи на Covid-19 в България са 1002, а направените PCR-тестове – 4213. За второ поредно денонощие броят на положителните проби е под 30 на сто – този път процентът е малко под 24%. В статистиката не попадат антигенните тестове.

През изминалите 24 часа са починали 55 души с доказан Covid, а общият брой на жертвите от началото на пандемията е 6551. Излекуваните са 1404, което прави броя на всички оздравели от коронавируса над 98 хиляди.

Активни носители на заразата са 86 452 души. Наблюдава се леко покачване на броя пациенти с Covid, лекуващи се в болници, спрямо вчера – 6640. Малко по-висок е и броят на хората в интензивни отделения – 542.


Нидерландското правителство спира всички пътнически полети, пристигащи от Обединеното кралство. Причината е, че в Нидерландия е бил открит случай на новия щам на SARS-Cov2, който бе засечен първо във Великобритания и доведе до строги мерки в Лондон и Южна Англия покрай Коледа.

Лондон въвежда още ограничения заради нов щам на Covid-19

Според предварителните данни – мутацията е 70% по-лесно преносима сред населението от досегашния доминиращ вариант на коронавируса.

Забраната за полетите влиза в сила в 6 ч. в неделя и ще важи поне до 1 януари. „Мутация на Covid-19 циркулира в Обединеното кралство и се смята, че се разпространява по-лесно и по-бързо, като в същото време се засича по-трудно“, обяви здравното министерство на Нидерландия.

"Ако си против Covid-ваксината, откажи се и от респиратора": Как генетикът Волфрам Хен провокира германците

Все още се разглежда вариантът да бъдат спрени и останалите форми на транспорт между двете страни, съобщи кабинетът на премиера Марк Рюте.

Междувременно Световната здравна организация обяви, че провежда постоянни разговори с британските здравни власти заради новия щам.


Американската фармацевтична компания Moderna започна разпространението на своята ваксина срещу Covid-19 в САЩ. Това е вторият препарат срещу коронавируса, одобрен от регулатора FDA, след този на Pfizer/BioNTech, който вече се поставя на гражданите в страната, както и във Великобритания и Канада.

Covid-19 е като гигантски футбол: Когато вирусът вкара гол, прибавя още 3 играчи към отбора

Очаква се в неделя камионите с ваксини на Moderna да достигнат до повече от 3700 точки в Съединените щати. Това обяви генерал Гъстав Пърна, който ръководи операцията по разпространението на ваксините в страната.

По думите му - първите 20 милиона дози от Moderna и на Pfizer/BioNTech ще бъдат доставени на различните щати до първата седмица на януари. Той се извини, че първоначално е съобщил надвишена бройка на дозите, които ще бъдат доставени в няколко щата.

"Ваксината не съдържа вируса - тя е като e-mail с инструкции за разпознаването му"

САЩ е регистрирала повече от 17,5 млн. инфекции от началото на пандемията, а жертвите са над 315 хиляди, сочат данните на Университета „Джонс Хопкинс“.


Американският президент Доналд Тръмп каза, че не Русия, а Китай може да стои зад хакерската атака срещу правителството и частните компании, която засегна цялата страна.

В петък държавният секретар Майк Помпео обвини руските служби за сигурност за кибератаката срещу няколко американски институции - включително Департамента по вътрешна сигурност и агенцията, която контролира ядрения арсенал на САЩ, както и „Майкрософт“. Но Тръмп смята, че винаги Русия е обвинявана първа, когато се случи нещо подобно, а медиите пренебрегват възможността да говорят за евентуална намеса на Пекин. Президентът не предостави доказателства или аргументи.

„Медиите, предимно поради финансови причини, са ужасени от това да дискутират възможността, че може да бъде Китай (може!). Може да са осъществили и удар върху абсурдните ни машини по време на изборите, които определено аз спечелих“, написа Тръмп в Twitter, а от социалната мрежа отбелязаха публикацията му като пост със спорна информация. С червени символи и удивителен знак те напомниха, че победител във вота е Джо Байдън.


Прочетете още:

Най-важното от седмицата: Коронавирус, you shall not pass!*

Иван Костов: Политиката стана изгорена земя, в която никой не смее да влезе


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024