Сутрешни новини: Отново 18% положителни Covid-тестове; ЕК иска обяснения от Johnson & Johnson Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 2944, което представлява 18,1% от всички направени тестове. През изминалото денонощие броят на оздравелите надвишава този на инфектираните – от коронавирус са се излекували 3995 души.

Броят на починалите остава висок – 127 души са загубили битката със заразата, като жертвите от началото на пандемията са 14 746.

Активните случаи падат под 70 хиляди, а настанените пациенти с Covid в българските болници са 9799. От тях 799 се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

През последното денонощие са направени 10 503 ваксинации, като най-много от тях (6496) са с препарата на Pfizer/BioNTech. Общо над 590 хиляди българи са получили поне една доза от ваксините, а напълно имунизирани са 116 423 от тях (около 1,68% от населението).

България се справя по-добре от Гърция с Covid-19? Верно ли?


Днес (14 април) членовете на Министерски съвет ще се съберат на последното си заседание преди свикването на 45-ото Народно събрание, насрочено за 15 април.

Първата точка от дневния ред е приемане на становище по конституционно дело № 3 за 2021 г. Делото е образувано по искане на президента Румен Радев във връзка с отговор на въпроса: „Допустимо ли е да се изменя, допълва или отменя закон, приет от Народното събрание, преди да е обнародван или когато е върнат за ново обсъждане в срока по чл. 88, ал. 3 от Конституцията на Република България?“.

Правителството трябва да одобри и Стратегия за дейността на Българската банка за развитие до 2023 г. Министърът на финансите е внесъл проект на разпореждане за установяване и внасяне в полза на държавата на отчисления от печалбата от държавни предприятия и търговски дружества с държавно участие в капитала.

Очаква се да се открият и процедури за възлагане на концесия на няколко плажа – „Буните-2“, „Велека“, „Къмпинг-юг“.


Ваксината на Moderna срещу Covid-19 е над 90% ефикасна при предпазване от заразяване и над 95% ефективна при предотвратяване на сериозни форми на коронавирус – считано до 6 месеца след втората доза. Това обявиха от компанията, цитирайки данни от ново клинично проучване.

От Moderna съобщават, че данните от изследване на над 900 пациенти са предварителни. По-късно през годината ще предоставят обновена информация за ефикасността на препарата и устойчивостта на антителата.

От фармацевтичния гигант обявиха, че са започнали да тестват нови версии на препарата, насочени към южноафриканския щам на Covid.


Европейската комисия обяви, че търси „спешно изясняване“ на ситуацията с Johnson & Johnson, след като компанията е направила „напълно неочаквано“ изявление за отлагане на доставките на ваксината си срещу коронавирус. Причина за това станаха 6 случая на тромбози в САЩ – един от които фатален, а друг – довел до хоспитализация.

САЩ спря временно употребата на еднодозовия векторен препарат, а фармацевтичната компания обяви, че ще разгледа случаите заедно с европейските здравни власти. Според говорител на ЕК, цитиран от Reuters, J&J потвърдили преди дни, че трябва да доставят 55 милиона дози за ЕС до края на юни. Все още не е ясно кога ще започнат доставките.

Европейският регулатор ЕМА, който вече одобри ваксината, разследва дали има връзка между случаите на кръвосъсирване и препарата.


НАТО ще обсъди днес покачващото се напрежение по руско-украинската граница. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и военният министър Лойд Остин са в Брюксел и ще водят разговори с генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.

По-късно темите ще се обсъдят и с колегите им от останалите страни членки на НАТО. Украйна не е сред тях, но иска да бъде приета и да получи защита срещу Русия.

Москва струпа десетки хиляди военни по границата с Украйна, а конфликтът между украинските военни и проруските сепаратисти в Донбас продължава вече седма година. САЩ изпрати два военни кораба в Черно море в помощ на Киев, а Русия предупреди Вашингтон да стои далеч от бреговете ѝ. Джо Байдън предложи среща с Владимир Путин в трета страна, в която да се обсъди конфликтът.

Междувременно НАТО ще говори днес и за оттеглянето на американските военни части от Афганистан. Вашингтон обяви, че до 11 септември там вече няма да има американски войници.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024