Сутрешни новини: Поредна голяма награда за Мария Бакалова; Пристигат 21 хил. дози от Pfizer/BioNTech Снимка: © Getty Images

Броят на хоспитализираните пациенти с Covid-19 в българските болници продължава да расте и днес е 5776 – със 147 повече от вчерашния ден. В интензивни отделения в страната се лекуват 456 души в тежко състояние.

Новите случаи на Covid-19 са 497, а направените тестове – 2971, което означава 16,7% позитивност на пробите от изминалото денонощие. Починали са 21 души с доказан Covid, с което жертвите от началото на пандемията станаха 10 614. Оздравелите са 385, а активните случаи нарастват с малко до 36 807.

През изминалото денонощие са ваксинирани 1513 български граждани, а общият брой на имунизираните достигна 288 631. От тях две дози са получили 50 056 души.


Днес в България пристига нова доставка на ваксината срещу Covid-19 на Pfizer/BioNTech, която включва 21 060 дози. В момента този препарат се използва за имунизиране на участниците в изборната администрация.

От Pfizer/BioNTech България очаква общо малко над 105 хиляди ваксини през март, разделени на пет равномерни доставки. От Moderna ще получим 85 хиляди дози – увеличение с цели 50 000 за месеца.

Вчера директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов обяви пред bTV, че чакаме и две пратки от AstraZeneca/Oxford този месец. Първата ще бъде от 76 800 дози и ще пристигне на 9 март, а три дни по-късно трябва да разполагаме с още 28 800 дози. Така „зелените“ коридори могат да бъдат върнати на 11 март в цялата страна.


Мария Бакалова спечели поредна награда за участието си в „Борат 2“. Българската актриса бе отличена за най-добра поддържаща роля по време на 26-ата церемония на Наградите на Американско-канадската асоциация на филмовите критици (Critics’ Choice Awards).

Българката беше номинирана и за „Златен глобус“ за най-добра главна роля в комедия, но наградата преди няколко дни спечели Розамунд Пайк с образа си в „I Care a Lot“.

За наградата на критиците 24-годишната Бакалова победи актриси като Оливия Коулман („The Father“) и Аманда Сийфрид („Манк“). „Борат 2“ спечели приза за най-добра комедия. Големият победител е „Nomadland“ с общо 4 награди.


След месеци на дистанционно обучение британските ученици отново се завръщат в клас на 8 март. За да се избегне разпространението на коронавируса, те ще бъдат тествани два пъти седмично, а освен това се предвижда вариант за по-дълги учебни дни, за да наваксат пропуснатия материал.

Това е първата фаза от четиристепенния план на премиера Борис Джонсън да изведе страната от локдауна. На всеки 5 седмици ще падат различни ограничения, а последната стъпка е планирана за 21 юни, когато правителството се надява окончателно да излезе от блокадата.

„Надяваме се това да е планът към свободата. Той стана възможен с въвеждането на програмата за ваксинация“, каза Джонсън. Поне по една доза от препарата срещу Covid е поставена на 23,4 млн. британци.


Новак Джокович подобри един от най-значимите рекорди в тениса - най-много прекарани седмици като №1 в световната ранглиста. На 8 март сърбинът започва 311-ата си седмица на върха, с което изпревари постижението на Роджър Федерер (310).

18-кратният шампион от Големия шлем стигна до рекорда въпреки замразяването на ранглистата заради пандемията от март до август 2020 г. Така той формално е начело 36 поредни седмици при последния си престой на върха.

За първи път Новак стана водач в подреждането през 2011, а най-дългият му престой като №1 беше от 7 юли 2014 г. до 6 ноември 2016 г. Джокович изостава с две титли от Големия шлем зад Федерер и Рафаел Надал.


Жоан Лапорта се завръща начело на футболния „Барселона“ като президент. Бившият шеф на каталунците спечели изборите, на които гласуваха членовете на клуба – така наречените „сосиос“.

58-годишният юрист получи подкрепата на 54,28% от имащите право на глас и остави зад себе си Виктор Фонт с 29,99% и Антони Фрейша с 8,58%.

Голямата звезда Лионел Меси също подаде гласа си, но отказа да коментира за кой кандидат е пуснал бюлетина. Според неофициална информация – именно Лапорта е бил неговият фаворит. Новият президент ще опита да задържи аржентинския нападател на „Камп Ноу“, като това бе едно от обещанията му преди изборите.


8 март е международен ден на жената. Идеята за създаване на празника се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати.

Постепенно празникът става част от културата на много страни, включително на България. От Google не пропуснаха да поздравят всички жени по света:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024