Сутрешни новини: Радев започва консултации с парламентарните групи; Русия отвърна на Чехия за изгонените дипломати

Президентът Румен Радев ще проведе консултации с парламентарните групи в 45-ото Народно събрание днес. След разговорите държавният глава трябва да определи кога ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство с министри от ГЕРБ-СДС.

Те ще имат 7-дневен срок, в който да обявят състава на кабинета си. Бойко Борисов вече обяви, че предложеният от него премиер ще бъде бившият външен министър Даниел Митов. „Ясно е, че кабинетът ни няма да бъде гласуван, но ние ще приемем мандата и ще представим новия облик“, каза Борисов в неделя.

Втори на консултации на „Дондуков“ 2 ще бъдат „Има такъв народ“. Председателят на парламентарната им група Тошко Йорданов твърди, че с ГЕРБ, БСП и ДПС партията няма да прави коалиция.

Ако се стигне до неуспех за сформиране на правителство с мандат на ИТН, то президентът ще го връчи на трета политическа партия – по своя преценка. В случай че и тя не излъчи кабинет, Радев ще насрочи предсрочни избори в двумесечен срок и ще назначи служебно правителство.

„Безпринципна коалиция може да задълбочи кризата. Нужни са ясни приоритети, ясни граници на възможните компромиси и най-вече – ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти“, каза държавният глава при откриването на 45-ото Народно събрание.


Новите случаи на Covid-19 са 418, а процентът положителни тестове спада до 9 на сто.

Оздравели са 1441 души, а починалите през изминалото денонощие са 57. Жертвите на коронавируса от началото на пандемията вече са 15 195.

Активните случаи са малко под 65 хиляди, а в болници се лекуват 9229 пациенти с Covid-19. От тях 783 се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

През последните 24 часа са направени 1227 ваксинации, като общо над 638 хиляди души са получили поне една доза от препаратите срещу коронавируса. От тях 128 538 са напълно имунизирани (около 1,86% от населението).


От днес се разхлабва още една група ограничителни мерки срещу Covid-19. Разрешава се работата на детските центрове и клубове - помещенията трябва да са заети на 50% от капацитета и персоналът да носи маски.

Могат да се провеждат присъствено конгреси, конференции, семинари, конкурси, тимбилдинги, изложения и др. Изискването е да се спазва дистанция от 1,5 метра между хората, да се носят маски и да се използва не повече от 50% от капацитета на залите.

Увеличава се допустимият капацитет от 30% на 50% при всички форми на културно-развлекателни прояви, както и във фитнесите, спортните зали, басейните и спа-центровете.


В отговор на експулсирането на 18 руски дипломати от Чехия, Русия обяви 20 служители на чешкото посолство в Москва за „персона нон грата“. Те ще трябва да напуснат страната до края на 19 април, обявиха от външното министерство на Русия.

Москва нарича действията на Прага „недружелюбен акт“ и „безпрецедентно решение“.

В събота Чехия изгони служители от руското посолство по подозрение за връзки с разузнавателните служби ГРУ, замесени в експлозиите във военен склад в с. Врбетице през 2014 г. Тогава загинаха двама служители на частната компания Imex Group, наела депото от армията.

Външният министър Ян Хамачек обяви, че разследващите работят по българска следа в случая от 2014. Според тях една от версиите е, че експлозиите вероятно е „трябвало да станат в България“. Твърдят, че оръжието трябвало да бъде продадено на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, а след това – на Украйна.

Агентите на ГРУ, свързани с експлозиите в Чехия, получили почетни звания от Путин през 2014


Решението на американския президент Джо Байдън да изтегли войските на САЩ от Афганистан е било взето въпреки препоръките на висшите военни командири в страната, пише The Wall Street Journal. Според тях това ще подкопае сигурността в азиатската държава.

Ген. Франк МекКензи, който командва американските войски в Близкия изток, ген. Остин Милър, който води военните на НАТО в Афганистан, и ген. Марк Мили – председател на администрацията на висшите военни, смятат, че в Афганистан трябва да останат 2500 войници. Те искат първо да се „циментира“ мирно споразумение с групировките, заплашващи сигурността в азиатската страна.

Военният министър Лойд Остин също е обявил притесненията си от изтеглянето на американските военни. Според Байдън обаче – това е възможност да се избегне ново избухване на военни действия.

Преди няколко дни той обяви, че ще изтегли всички военни до септември. САЩ нахлу в Афганистан през 2001 след терористичната атака на 11 септември, организирана от Ал-Кайда. По-късно другите държави членки на пакта също мобилизираха свои военни. Оттогава насам бяха организирани няколко мисии, които подпомагаха местните сили срещу терористични групировки като талибаните.

След решението на Байдън държавите от НАТО също стигнаха до общо съгласие да започнат изтеглянето на „Мисията за решителна подкрепа“ до 1 май. У нас ще се завърне и българският контингент.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание ще има поне още едно извънредно заседание (Обновена)

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

ЕП предупреждава за руска намеса на изборите в България и настоява за твърд отговор

Двама от българските социалисти в ЕП необичайно се включиха във вота

19:01 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024