Снимка: © Getty Images

Новият учебен срок започва на 4 февруари с разрешението за завръщане на учениците от 7., 8. и 12. клас в класните стаи. 

Те ще учат присъствено за период от две седмици, след което отново ще преминат на дистанционен режим, за да може останалите паралелки да се върнат на училище. 

Режимът е предвиден така, че да може всички ученици от 5. до 12. клас (общо 170 000) да имат поне двуседмичен период на нормално обучение в клас, като се редуват в три групи.

а) от 4.02.2021 г. до 17.02.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 12 клас;

б) от 18.02.2021 г. до 2.03.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5, 10 и 11 клас;

в) от 4.03.2021 г. до 17.03.2021 г.  – присъствено се обучават учениците от 6, 9 и 12 клас.

Дистанционното обучение беше въведено в края на ноември 2020 г. за всички паралелки заради кризата с Covid-19. От началото на 2021 г. в клас се върнаха децата от 1. до 4. клас. 


Междувременно данните на здравните власти показват, че показателят за пациентите с Covid в болница отново се влошава. 2969 е общият брой на хоспитализираните български граждани с коронавирусна инфекция, като 284 от тях са в интензивни отделения. За сравнение: на 3 февруари тези индикатори бяха съответно 2901 и 279. 

Новите случаи на Covid-19 за денонощие са 719, или 7,28% позитивни резултати от всички проведени тестове. Излекуваните все още са повече на дневна база: 1068 души. 

40 души са починали вследствие на усложнения след коронавирусната инфекция, като общият брой на жертвите от началото на епидемията е 9218. 

Поставените дози от ваксините от началото на кампанията вече са 50 124, като над 4200 души са имунизирани в последния ден. 


Великобритания ще започне ново клинично изпитание на ваксини, при което ще се провери дали дозите от различни препарати, поставени на един човек, могат да му гарантират защита срещу Covid-19. 

Над 800 души над 50-годишна възраст ще получат по една доза от ваксината на AstraZeneca / Оксфорд и по една доза от Pfizer / BioNTech в интервал между 4 и 12 седмици, за да се тества дали увеличаването на периода за имунна реакция може да подобри резултата. 

Ако изследването се окаже успешно, това би позволило на здравните служби да ваксинират населението, без да се притесняват от евентуален недостиг на доставки от конкретен производител. Проучването ще се води от Националния консорциум за оценка на имунизационния график в 8 болници на Великобритания, а резултатите се очакват през лятото. 


Новата администрация в САЩ ще продължи линията на санкции срещу изграждането на нови руски газопроводи в Европа, като "Северен поток 2" и "Турски поток" се третират като заплаха за трансатлантическата сигурност. 

Това казва говорителят на Държавния департамент Нед Прайс по повод мерките на американските власти в сферата на енергийната сигурност.

"Северен поток 2" и втората линия на "Турски поток" са предназначени да засилят натиска, който Русия оказва върху нашите съюзници и партньори, и да подкопават трансатлантическата сигурност. САЩ ще продължат да работят със съюзници и партньори, за да гарантират, че Европа разполага с надеждно, диверсифицирано енергийно снабдяване, което не засяга колективната ни сигурност", казва Прайс. 

Той посочва, че американските власти ще наблюдават действията по завършване и сертифициране на втория газопровод от Русия към Германия и "ако такива действия се осъществят, ще вземем решение по приложимостта на санкциите". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?