Сутрешни прозрения: Калин Стоянов "съветва" кмет "да се маже със слънцезащита" Снимка: © Screenshot

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов изпусна нервите си и демонстрира раздразнение от критиките, че евакуацията на хора в района на гара Елин Пелин слeд взривовете в склад за фойерверки е била излишна и е създала допълнително паника.

Малко след като съобщи, че един от хората, намирали се в склада при инцдента, е загинал, фойерверки, вътрешният министър реши, че е удачно да се обърне към тези, които критикуват действията на институциите и по-конкретно към кмета на Елин Пелин Ивайло Симеонов. По-рано той каза по bTV, че активирането на системата BG ALERT е довело до хаос и излишно объркване на хората

Така на фона на трагедията на няколко семейства, чиито близки са или в неизвестност, или жертва на взривовете, Стоянов реши да се обърне към „кмета, който си позволява да коментира кой, какво и как е трябвало да направи“.

„По наша информация, този човек е някъде в дълбоко в Гърция, вероятно на някой прекрасен плаж и го съветвам да си продължава да си пие узото там, да се маже по-често със слънцезащита по-често и да ни остави да си свършим работата и да не си нарушава почивката с всичко това, което се случва тук“, заяви Калин Стоянов.

Упрекът за почивка посред лято звучи не особено на място, като се има предвид, че Стоянов реши да отиде на кино, за да гледа премиерата на филма „Уроците на Блага“, докато София беше в пламъци и кръв по време на мача "Унгария - България" миналото лято.

За разлика от взривовете сега, бунтът на футболните фенове срещу ръководството на БФС беше не просто съвсем предвидим, а и предварително обявен. Докато центърът на столицата беше превърнат в бойно поле, а служителите на реда използваха сила и спрейове дори срещу журналисти, които са се легитимирали като такива, Калин Стоянов беше на кино и отказа да подаде оставка след погрома в София. Макар че му я поиска дори премиерът.

А след като преди седмица в ямболското село Воден изгоряха 35 къщи без да се задейства системата за ранно известяване BG ALERT, Стоянов реши, че няма нужда да отговоря с аргументи, а само да нападне язвително кмета на Елин Пелин, който си е „позволил да критикува“.

Оказва се обаче, че Валентин Радев, който беше министър на вътрешните работи по времето на ГЕРБ, споделя мнението на кмета на Елин Пелин – не е имало нужда от евакуация на хората.

„Не знам защо се стигна до приказки за евакуация, получавахме от BG-ALERT – нямаше нужда от такова нещо, но хората не знаят, трябват експерти“, коментира Радев по bTV.

„Ако трябва да търсим нещо хубаво – това е, че няма осколки. Затова не трябваше да има евакуация и да притесняваме хората. Складовете са в полето. Има големи отстояния“, каза още бившият вътрешен министър и председател на сдружението на специалистите по боеприпаси.

Дали е било излишно активирането на системата за ранно предупреждение или не, трудно може да се каже отстрани, но при всички случаи остава неприятния привкус от липсата на поносимост към каквато и да било критика от страна вътрешния министър.

Какво знаем за взривовете край Елин Пелин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024