Какво знаем за взривовете край Елин Пелин Снимка: © Getty Images

Взрив в складове за фойерверки край Елин Пелин взе жертва и доведе до евакуация на хората, които живеят в крайните къщи.

49-годишен мъж и неговата 20-годишната му дъщеря загинаха, други двама – мъж на 22 години и на 60 години са в неизвестност. За тях се предполага, че са били в складовете, когато избухват взривовете.

Ето какво знаем до момента:

Сигналът за взрив е подаден в 18.35 ч. на 25 юли.

Откъм складове за фойерверки край Елин Пелин се виждат пламъци и пушек. На място пристигат полиция, линейки и пожарникари от София. Достъпът им обаче е възпрепятстван от продължаващите взривове.

Съобщава се за двама пострадали при взривовете – баща и дъщеря, които са транспортирани за лечение в спешната болница „Пирогов“.

По-късно стана ясно, че мъжът е загинал, а дъщеря му е с 85% изгаряния. Загиналият е 49-годишният доцент д-р Петър Шишков, преподавател в Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски".

Двама души остават в неизвестност. Според информацията на МВР единият от тях е 22-годишният син на собственика на фирмата за пиротехника.

Според първоначалната информация взривовете са възникнали след припламване на искра, докато служители са подготвяли пиротехника за събитие. Според информация на Nova TV фирмата е имала заявка за сватба, планирана за 26 юли.

Охранителят, който е бил на смяна по това време, е оцелял, но е в шок и не може да обясни какво се е случило. Именно той е човекът, който по думите на главиния секретар на МВР Димитър Кангалджиев, е "издърпал" бащата и дъщерята, непосредствено след първия взрив. Пристигналите на място пожарникари са извели най-напред мъжа, а след това и момичето, за да бъдат транспортирани към "Пирогов".

Отломка от взривовете отскача на около 600 м. и подпалва покрива на склад на хранителната верига „Фантастико“, където се съхраняват стоки на обща стойност 32 млн. лева.

Активирана е системата за предупреждение BG Alert. Кметът на града Ивайло Симеонов коментира по bTV, че това е било излишно и само е довело до паника. Изказването му беше критикувано от вътрешния министър Стоянов.

Евакуирани са около 150 души.

Щетите

Какви са мащабите на пораженията все още не е ясно, тъй като периметърът е отцепен. Жители на Елин Пелин съобщават за нанесени имуществени щети вследствие на втори взрив - има къщи с паднали тавани и счупени стъкла. Съобщава се и за поражения върху автомобили.

В непосредствена близост до избухналия склад се намира друг, в който се съхранява еквивалент на 2 т. тротил. Помещението е обезопасено с бетонни стени и не е засегнато от взривовете.

Хеликоптери обливат с вода района в опит да потушат пожара и да предотвратят нови взривове. В петък следобед, 20 часа след подаването на първия сигнал за взрив, активен пожар няма, но огънят тлее и създава предпоставки за хаотични взривове.

Коя е фирмата

Фирмата собственик на складовете е „Енигма“ ЕООД с едноличен собственик на капитала Тодор Стефанов Попов.

Компанията е една от най-големите в бранша. Създадена е преди 30 години, според информацията на сайта ѝ разполага и собствена производствена база в Китай.

Не е ясно колко от шестте склада на фирмата са изгорели. Властите все още нямат данни и за това какво количество пиротехника е имало в склада.

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), службата за Контрол на общоопасните средства и Главната инспекция по труда са направили проверка на обекта през октомври 2023 г.

Инспекцията не установила сериозни нарушения, а само организационни пропуски. Служителите са имали всички необходими свидетелства за работа.

Прокуратурата пое разследването

По разпореждане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София, поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин.

Човешка небрежност или техническа неизправност са причина за взрива, е основната версия, по която работят разследващите, но не се изключват и други. Разпитани са собственикът на фирмата, както и още няколко души.

Все още не е ясно кога разследващите ще могат да влязат на място. Достъпът ще бъде разрешен най-рано час след последния взрив.

Експлозиите постепенно стихват, но все още продължават да се чуват, макар и на по-дълъг интервал.

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновена)

От фирмата собственик на горящия склад не знаят какво е предизвикало взривовете

Сутрешни прозрения: Калин Стоянов "съветва" кмет "да се маже със слънцезащита"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кандидат-депутат на ДПС-Пеевски е сред обвинените по делото "Портних"

Светлана Табакова е директор във фирма на Данаил Папазов, който изгони Доган от сараит

19:59 - 17.10.2024
Важно днес

Проверка откри нови нередности в театрите в Пловдив, Варна и Плевен

Театри отчитали по две представления на ден, за да вземат по-голяма субсидия

18:05 - 17.10.2024
Технологии

Отключете своята уникалност в модата, здравето и спорта с HUAWEI WATCH GT 5

Компанията представи новата си серия смарт часовници

18:03 - 17.10.2024
Важно днес

Израел потвърди, че лидерът на "Хамас" е бил убит при удар в Газа (Обновена)

Трима терористи са убити при израелски удар в Газа

17:20 - 17.10.2024
Европейски дневници

Мъск пак се размина с наградата "Сахаров". ЕП обяви краткия списък с номинирани

Три номинации на активисти и организации ще се борят за отличието

16:30 - 17.10.2024
Живот

Следродилната депресия: дълбокият мрак, който може да бъде разсеян

Ако психичните заболявания имаха образ върху тялото, всичко щеше да е някак по- лесно

15:35 - 17.10.2024
Важно днес

Съдът в Пловдив остави в ареста погребален агент, обвинен в измама с фалшиви кремации

Амбарев е взел 1639 лв. за услугата да кремира телата на починали хора, но не го е направил

14:15 - 17.10.2024