През октомври 2020 Максим Иванов стана най-младият гребец в света, успешно прекосил океан. 17-годишният син на Стефан Иванов осъществи мисията в Атлантика заедно с баща си. Днес светът има и своя нов най-възрастен рекордьор, който прекосява сам 4800 км с лодка от Европа до Централна Америка.

Франк Ротуел е от Олдъм и е на 70 години. На 12 декември той потегли с лодката си от Ла Гомера на Канарските острови, а 56 дни, 2 часа и 41 минути по-късно постави рекорда, акостирайки на Карибския остров Антигуа.

Франк е човек с мисия. След като зет му Роджър губи битката с Алцхаймер на 62-годишна възраст, той решава да се отдаде на благотворителни каузи, с които да помогне за лечение на болестта. Решава да се предизвика и с прекосяването на Атлантическия океан да събере 1 млн. паунда, за да ги дари на Alzheimer’s Research UK - организация за изследване на деменцията в Обединеното кралство.

Когато прекоси финалната линия на 6 февруари, Ротуел бе събрал над половината от нужните средства. Към момента в сметката му има над 702 хиляди британски лири, като повече от 5400 души са се включили в инициативата. Той привлича вниманието и на благотворителна фондация от Исландия – Iceland Foods, която обещава да дари за каузата още половин милион паунда. Това означава, че Франк успешно е изпълнил мисията си.

Стефан и Макс също прекосиха Атлантическия океан с благотворителна кауза – стимулиране на донорството.

Ротуел си бе поставил за цел да пристигне в Антигуа до 14 февруари, за да отпразнува празника на Св. Валентин със съпругата си Джудит, която го чакаше на брега. Двамата са женени от 50 години.

„Почувствах истинска емоция, доближавайки финала“, каза той, цитиран от The Guardian. „Отне ми шест дълги седмици да прекося Атлантика сам, а цялото предизвикателство продължи над 18 месеца заради тренировките и подготовката. Горд съм от това, което постигнах, и от неописуемото пътешествие“.

„Докато гребях, получих сърцераздирателни съобщения от хора, които са изпитвали същите чувства като мен към зет ми Роджър. Надявам се да съм им помогнал“, добави щастливият Франк.

Още от началото на мисията той има свое мото: „Никога не си твърде стар“ („Never Too Old") – този надпис бе изписан и на лодката, която сам е подготвил за дългото пътешествие. Пътешественикът определя мисията като „най-голямото предизвикателство“, което е предприемал.

„Обичам предизвикателствата. През 2017 прекарах пет седмици на самотен остров за предаване на Беър Грилс по Channel 4. Преди това станах едва 10-ият човек в историята, който прави обиколка около Северна и Южна Америка с лодка“, споделя Ротуел в платформата Just Giving, където събира средствата за каузата си.

Затова, когато чува за известното Talisker Whisky Atlantic Challenge, не се поколебава, че трябва да се включи. Предизвикателството е определяно като най-трудното гребно изпитание в света. Маршрутът е от Сан Себастиан в Ла Гомера до Английското пристанище на Антигуа и Барбуда – общо 4800 км (3000 мили).

Всяка година в началото на декември в TWAC се включват около 30 отбора с приключенци от целия свят, готови да навлязат във водите на Атлантика. Франк няма отбор, а е напълно сам, което прави постижението му още по-забележително.

Постигнатото от 70-годишния мъж напомня на благородното дело на капитан Том Мур, който почина на 2 февруари от Covid на 100-годишна възраст. Сър Мур обиколи 100 пъти градината в дома си с помощта на проходилка и така събра над 32 милиона паунда за здравната служба на Великобритания. Получи рицарско звание от кралица Елизабет II и поздравления за юбилея от Борис Джонсън.

Поздрав от Борис Джонсън, повишение и авиошоу: Специалният 100-годишен юбилей на капитан Мур

„Благодаря на всички, които дариха средства. Да имам подкрепата на толкова много хора, означава всичко за мен“, каза радостният Франк Ротуел, стъпвайки на бреговете на Антигуа.

Изпълнителният директор на организацията, която ще получи над 1 млн. паунда – Хилъри Еванс – каза, че всички в Alzheimer’s Research UK са трогнати. „Да предприемеш такова огромно предизвикателство на 70-годишна възраст, за да помогнеш на хората и да ги вдъхновиш, е невероятно. Средствата, идващи от обикновени хора като Франк, ще подпомогнат нашите изследвания и важни за живота лечения“.


Прочетете още:

Макс, Стефан и Жени: Двама мъже в лодката и една жена на брега

От SpaceX до Холивуд: Хората, прославили България по света през 2020


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"