Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ  Снимка: © Скрийншот, БНТ

Военният министър в оставка Тодор Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори за сформиране на правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

"Аз имам пълно доверие на акад. Николай Денков. Той ме увери, че моето име по време на преговорите не е споменавано", каза Тагарев тази сутрин в ефира на БНТ.

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха публично за смяната на министъра на отбраната, ако се беше стигнало до ротация в правителството.

В край на сметка Рая Назарян от преговорния екип на ГЕРБ прехвърли върху Мария Габриел отговорността за настойчивото искане Тодор Тагарев повече да не бъде начело на Министерството на отбраната.

В интервю за БНР Назарян обяви от името на Габриел, че тя, като кандидат-премиер, не е била доволна от отчета на Тагарев за изминалите 9 месеца управление.

До този момент единствените критики от партията по адрес на Тагарев обаче са идвали от страна на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов - самата Мария Габриел изпрати по-различно послание.

Тагарев коментира забавеното изпращане на обещаните БТР-и за Украйна.

По думите му темата е била "преескпонирана политически".

"Това е преекспонирано политически, категорично мога да заявя. Последното решение, което беше публикувано в Държавен вестник и което ни дава възможност да стартираме процедурата, беше на 2 януари тази година. Ако някой си мисли, че могат да се транспортират над 100 машини за една или две седмици, значи не живее в този физически свят. Успяхме да организираме процеса за около 3 седмици, след това започна събирането на машини от страната, което отне около 4 седмици и около 3 седмици отне товаренето, укрепването и изпращането на тези машини. Тоест за около 2 месеца ние свършихме тази работа", обясни той.

Тагарев добави, че "атаките срещу него са започнали по-рано".

Забавянето на пратката от България към Украйна стана повод за тежки критики от страна на ГЕРБ срещу него именно в разгара на споровете около бъдещето на кабинета. През февруари "Да, България" също се включи в критиките срещу Министерството на отбраната с въпрос защо "вече три месеца не можем да превозим стотина БТР-а".

Впоследствие депутатът Ивайло Мирчев призна, че "руските политически проксита БСП и ВъZраждане направиха всичко възможно, за да саботират изпращането им и да спечелят политически дивиденти, а президентът Румен Радев дори наложи вето". Държавният глава наистина се опита да спре парламентарното решение за военна помощ за Украйна, но ветото му беше преодоляно.

Тагарев призова българското общество да няма притеснения, че даваме прекалено много от бойната ни техника на Украйна.

"Определено не даваме всичко. Кабинетът разбира, че помощта за Украйна е инвестиция в нашата собствена сигурност. Няма защо да се притесняват хората в загуба на бойни способности", увери военният министър в оставка.

По думите му основната промяна, която се случила по време на управлението на кабинета Денков, е, че "България отново успя да се позиционира на достойно място сред съюзниците ни, като знаем, че ние сме част от НАТО и разбираме, че Русия е агресор и имаме морален и стратегически интерес на помогнем на Украйна".


БТР-ите от България вече са на украинска територия

Борисов използва въпрос за преговорите, за да нападне пак министъра на отбраната


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024