Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест Снимка: © Getty Images

От години посетителите пристигат във Венеция от гара Санта Лучия и слизат директно в сърцето на един от най-историческите и красиви градове в света. До четвъртък обаче те никога не са били посрещани от група стюардеси в бели и жълти униформи, които ги питат дали имат QR код за достъп до града.

На 25 април Венеция стана първият в света град, който започна събира входна такса от туристите, пътуващи през деня. Тя е на цена от 5 евро и има за цел да защити мястото от последиците от прекомерния туризъм. То е в списъка на обектите на световно наследство на ЮНЕСКО.

Анализаторите вярват, че сравнително ниската цена едва ли ще бъде възпиращ фактор за много от туристите. В деня, в който новите мерки влязоха в сила обаче, местните жители излязоха на протест срещу тях.

Граждани от Венеция размахваха знамена и държаха паспортите си в знак на недоволство, че градът е поставен зад бариера по подобие на тематичен парк или музей. Снимки в социалните мрежи показват дори сблъсъци между полицията и някои от протестиращите.

Т.нар. мярка contributo di accesso (в небуквален превод "вноска за достъп") е част от пилотен проект на местните власти, който ще продължи поне до средата на юли, за да се провери дали може подобна система изобщо може да проработи.

Всеки, който посещава Венеция като турист за един ден - с изключение на живеещите в местния регион Венето - трябва да плати такса от 5 евро, ако пристига между 8 и 16 часа. Туристите, които остават да пренощуват, не трябва да плащат, тъй като данъкът за нощувка вече е добавен към сметките им за настаняване.

Въпреки това те също ще трябва да регистрират присъствието си, за да покажат официално, че не трябва да бъдат таксувани. Така на практика на всеки, който влиза в града в този период, му се начислява такса - за да бъде освободен от нея той трябва да носи билет или разрешение за освобождаване от такава. Единствените изключения от това правило се отнасят за постоянните жители на Венеция и хората, родени там.

Те обаче не са особено доволни, тъй като смятат, че идеята на кмета представя града като един "затворен град-музей", казва един от протестиращите пред CNN.

"Входната такса не прави нищо. Той не спира потока от туристи, не намалява натиска върху Венеция. Това е средновековен данък и е срещу свободата на движение", посочва Руджеро Талон, един от главните организатори на протеста.

В същото време Общинският съвет във Венеция отчита приходи. По негови данни близо 5500 души са платили таксата от 5 евро за деня 25 април - който е и националния празник на Италия. Това е донесло 27 500 евро в градската хазна още през първия ден от прилагането на новата мярка.

Въпреки че кметът Луиджи Бругнаро отрича, че това е инициатива за печелене на пари, той обещава да намали местните данъци за жителите, ако идеята е успешна.

Повечето от туристите, които пристигнаха на гра Санта Лучия в четвъртък, бяха подготвени с QR код, които показват, че са платили таксата, пише британският вестник "Guardian". Все още обаче има объркване сред хората с хотелски резервации, които не са особено насясно с процеса по освобождаване от таксата.

От години италианският град е постоянно пренаселен, като гостите му генерират значително количество боклук и натоварват тесните улици. Миналата година ЮНЕСКО препоръча една от най-популярните туристически дестинации в Италия да бъде добавена към Списъка на световното наследство в опасност.

Според доклад на организацията на ООН Венеция е изложен на риск от "необратими" щети, причинени от прекомерния туризъм, презастрояването и покачването на морското равнище вследствие на климатичните промени. Агенцията си поставя за цел да насърчи по-доброто опазване на обекта за в бъдеще.

Градът е едно от 1157-те места, които понастоящем са обявени за обекти на световното културно наследство и които имат "изключителна универсална стойност" поради своите културни или природни дадености. Градът е известен като "La Serenissima", което в превод означава "много спокоен" - но според някои това прозвище вече не е особено подходящо.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Седмокласниците се явяват на изпит по български език и литература

Те ще раборят върху 26 задачи

07:46 - 19.06.2024
Важно днес

50-ото Народно събрание се събира на първо заседание

Депутатите трябва да изберат председател на парламента

07:18 - 19.06.2024
Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024
Важно днес

Lufthansa пуска нова авиокомпания, която ще лети и до България

Предвижда се София да стане част от маршрутите през 2025 година

16:42 - 18.06.2024