Талибаните в Афганистан са убили бременна жена полицай пред цялото ѝ семейство Снимка: © Getty Images

Военни от групировката на талибаните са застреляли и са убили жена полицай в Афганистан, съобщи BBC, позовавайки се на информация от роднините на жертвата. Не се съобщава на колко години е тя, но е ясно, че е била бременна в осмия месец.

Местният журналист Адитя Каул потвърждава информацията в профила си в Twitter, като цитира думите на сина на афганистанката. Той казва, че майка му е била убита от талибаните пред цялото семейство.

Това се е случило в град Фирозкох в централната провинция Гор. Талибаните не са коментирали убийството, но висшите им представители са обещали да проведат разследване. Повече детайли около покушението няма, тъй като роднините на жертвата се страхуват, че ще бъдат наказани, ако проговорят, съобщава BBC.

Те са изпратили снимки, на които се вижда тялото на жената в ъгъла на стая, изцапана с кръв.

Бану Негар е работела в местния затвор и е носела в утробата си дете, което е трябвало да се роди след месец.

Трима въоръжени мъже са влезли в къщата ѝ в събота и са я претърсили, преди да сложат белезници на членовете на семейството и да я застрелят пред тях. Свидетел на случилото се казва, че похитителите говорели арабски. Причините за нахлуването на мъжете остават неизяснени.

Откакто поеха контрол над Афганистан в средата на август, талибаните опитват да се представят като по-толерантни в сравнение с миналото, но няколко тежки инцидента вече опровергават думите им. Организации за защита на правата на човека са документирали убийства за отмъщение, арести и гонения на религиозните малцинства в страната. В началото новите управляващи казаха, че няма да търсят отмъщение от хората, работили с бившето правителство и със съюзническите сили.

Много жени се страхуват, че талибаните ще се отнасят с тях по начина, по който го правеха между 1996 и 2001, когато отново бяха завзели властта в азиатската страна. Те бяха принуждавани да покриват лицата си, когато излизат навън, и бяха подлагани на строги наказания за леки прегрешения.

Тогава образованието за жени беше забранено. Сега те ще могат да посещават университети, но там ще бъдат разделяни отделно от мъжете и ще трябва да носят специални дрехи, пише AFP.

В неделя талибаните са разпръснали протест на десетки жени в Кабул, настояващи за равни права между половете. Представители на ислямистката групировка са използвали сълзотворен газ и лютив спрей, за да спрат похода на жените към президентския дворец, съобщава местната медия Tolo News.

Това е поредната от серия демонстрации, водени от жени в Кабул и Херат. Те настояват да бъдат включени в новото правителство, което администрацията на талибаните ще обяви в идните дни. Контролиращите Афганистан вече заявиха, че жени в изпълнителната власт може да има, но не и на министерски позиции.


Афганистанка роди на борда на самолет, докато бягаше от талибаните

Разказ на един българин от Афганистан: Как 2 км до летището в Кабул се изминават за 7 часа

Ахмед Садат: Доскоро министър в Афганистан, сега - доставчик на пица в ЛайпцигАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024