Снимка: © Getty Images

Военни от групировката на талибаните са застреляли и са убили жена полицай в Афганистан, съобщи BBC, позовавайки се на информация от роднините на жертвата. Не се съобщава на колко години е тя, но е ясно, че е била бременна в осмия месец.

Местният журналист Адитя Каул потвърждава информацията в профила си в Twitter, като цитира думите на сина на афганистанката. Той казва, че майка му е била убита от талибаните пред цялото семейство.

Това се е случило в град Фирозкох в централната провинция Гор. Талибаните не са коментирали убийството, но висшите им представители са обещали да проведат разследване. Повече детайли около покушението няма, тъй като роднините на жертвата се страхуват, че ще бъдат наказани, ако проговорят, съобщава BBC.

Те са изпратили снимки, на които се вижда тялото на жената в ъгъла на стая, изцапана с кръв.

Бану Негар е работела в местния затвор и е носела в утробата си дете, което е трябвало да се роди след месец.

Трима въоръжени мъже са влезли в къщата ѝ в събота и са я претърсили, преди да сложат белезници на членовете на семейството и да я застрелят пред тях. Свидетел на случилото се казва, че похитителите говорели арабски. Причините за нахлуването на мъжете остават неизяснени.

Откакто поеха контрол над Афганистан в средата на август, талибаните опитват да се представят като по-толерантни в сравнение с миналото, но няколко тежки инцидента вече опровергават думите им. Организации за защита на правата на човека са документирали убийства за отмъщение, арести и гонения на религиозните малцинства в страната. В началото новите управляващи казаха, че няма да търсят отмъщение от хората, работили с бившето правителство и със съюзническите сили.

Много жени се страхуват, че талибаните ще се отнасят с тях по начина, по който го правеха между 1996 и 2001, когато отново бяха завзели властта в азиатската страна. Те бяха принуждавани да покриват лицата си, когато излизат навън, и бяха подлагани на строги наказания за леки прегрешения.

Тогава образованието за жени беше забранено. Сега те ще могат да посещават университети, но там ще бъдат разделяни отделно от мъжете и ще трябва да носят специални дрехи, пише AFP.

В неделя талибаните са разпръснали протест на десетки жени в Кабул, настояващи за равни права между половете. Представители на ислямистката групировка са използвали сълзотворен газ и лютив спрей, за да спрат похода на жените към президентския дворец, съобщава местната медия Tolo News.

Това е поредната от серия демонстрации, водени от жени в Кабул и Херат. Те настояват да бъдат включени в новото правителство, което администрацията на талибаните ще обяви в идните дни. Контролиращите Афганистан вече заявиха, че жени в изпълнителната власт може да има, но не и на министерски позиции.


Афганистанка роди на борда на самолет, докато бягаше от талибаните

Разказ на един българин от Афганистан: Как 2 км до летището в Кабул се изминават за 7 часа

Ахмед Садат: Доскоро министър в Афганистан, сега - доставчик на пица в ЛайпцигАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година