"Търговецът на смъртта", който Русия си върна при размяна на затворници, стана кандидат-политик Снимка: © Getty Images

Бившият руски оръжеен търговец Виктор Бут, който беше освободен при размяната на затворници заедно с с американската баскетболистка Бритни Грайнър, е избран за кандидат на крайнодясна партия в предстоящ местен вот в Русия, съобщава "Ройтерс".

Известният като "търговеца на смъртта" Бут излежа 10 от общо 25 години в затвор в САЩ по обвинения в трафик на оръжие. През декември 2022 г. той беше е освободен и върнат обратно в Русия при размяна на затворници между Вашингтон и Москва. След завръщането си той стана герой в пропагандата на Кремъл за войната, като я подкрепи с "цялото си сърце" и заяви, че дори е готов да се бие на фронта.

Изглежда обаче, че следващото му начинание ще е в местната политика. Руската информационна агенция РИА цитира служител от местната организация на ултранационалистическата Либерално-демократическа партия на Русия (ЛДПР), който съобщава, че Бут ще се кандитатира за член на законодателното събрание на Уляновска област в Централна Русия.

Виктор Бут е смятан за един от най-големите търговци на оръжие в света, като в продължение на десетилетия продава оръжия по целия свят на терористи. Според информация в медии от Близкия изток той е въоръжавал както терористичната групировка "Ал Кайда", така и талибаните в Афганистан. Твърди се, че е доставял оръжия и за двете страни в гражданската война в Ангола.

Дейността на търговеца има и българска следа. България е сред страните, които той използва, за да развива огромната си мрежа за нелегални оръжия. Той многократно посещава страната, за да развива "бизнес" отношения и с български партньори, като се твърди, че има и няколко регистрирани подставени фирми у нас.

Той е станал член на ЛДПР малко след завръщането си в страната. Въпреки името си, Либерално-демократическата партия има крайно десни, ултранационалистически възгледи и силно подкрепя инвазията в Украйна. В редиците си тя има и други престъпници, включително Андрей Луговой, който е издирван във Великобритания за убийството на критика на Путин Александър Литвиненко. От 2007 г. Луговой е член на националния парламент на Русия, излъчен от квотата именно на ЛДПР.

Оръжейният търговец Виктор Бут Виктор Бут - "търговецът на смъртта" с български сътрудник, когото САЩ върна на Русия



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024