Търпението се изчерпа: Борис Джонсън се изправя пред вот на недоверие Снимка: © Getty Images

Британските депутати от Консервативната партия събраха достатъчно подкрепа за искане на вот на недоверие срещу премиера на Великобритания Борис Джонсън и такъв ще се проведе още тази вечер.

Гласуването ще протече в 20 и 22 ч. българско време, като резултатът ще бъде обявен малко след това.

До вот на недоверие в управляващата Консервативна партия се стига, когато 15% от депутатите ѝ (54 души от общо 359) изпратят писмо до сър Греъм Брейди, председателят на "Комитет 1992", в което обявяват, че вече нямат доверие на действащия министър-председател.

За да остане на власт, Джонсън трябва да получи подкрепа от мнозинството от гласуващите консерватори. Ако никой не заеме позиция "въздържал се", това означава, че премиерът се нуждае от 180 гласа, за да запази поста си.

Ако Джонсън загуби, ще последва надпревара за лидерството в партията, в която той няма да получи право да участва. Ако спечели - ще е предпазен от нов вот на недоверие в рамките на година.

В същото време обаче и неубедителна победа може да не му е достатъчна, тъй като ще демонстрира, че няма достатъчно подкрепа в парламента. Предишният министър-председател на Великобритания, Тереза Мей, спечели вот на недоверие с 200 на 117 гласа през декември 2018 г., но подаде оставка шест месеца по-късно.

Причините за недоволството срещу Борис Джонсън

Проблемите за британския премиер започнаха, когато през април бе глобен за нарушаването на ограниченията, свързани с пандемията от коронавирус, след като на 13 ноември 2020 година взе участие в събиране по случай рождения си ден. Тогава в страната не се допускаха събития на закрито. Полицията проведе разследване, свързано редица празненства на "Даунинг стрийт", което доведе до 126 глоби на 83 души. Известно е, че Джонсън е присъствал на поне три от партитата.

Впоследствие премиерът отрече да е бил част от събирания, в които законите са били нарушавани: "Дойдох тук и казах искрено, че всички всички правила и препоръки са следвани по всяко време - вярвам, че това е вярно. Със сигурност бе така, когато присъствах на събитията, на които се сбогувахме с представители на персонала."

Тази негова позиция предизвика нов казус - според Министерския кодекс, ако министър съзнателно подведе парламента, от него се очаква да подаде оставка.

Изказване на Джонсън дойде като отговор на въпроса на Сю Грей депутата Катрин Уест "дали на Даунинг стрийт е имало парти на 13 ноември". Терминът "парти" няма прецизна дефиниция, а фактът, че отговорност може да бъде търсена само при доказване на "съзнателно подвеждане" на парламента прави санкцията по Министерския кодекс почти непостижима.

Въпреки това събитията предизвикаха масово недоволство, а теорията, че Борис Джонсън се превръща в пречка за партията и може да доведе до загуба на следващите избори, започна да привлича все повече привърженици.

Ако падне от поста, за най-вероятни наследници на Джонсън се смятат външният министър Лиз Тръс и министърът на финансите Риши Сунак.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024