Credit Suisse, UBS и ключови регулатори работят по постигане на сделка за историческото сливане на двете най-големи банки в Швейцария, пише Financial Times.

Швейцарската национална банка и финансовият регулатор Finma са обявили на международните партньори, че смятат сделката с UBS за единствената възможност да спиране срива на доверие в Credit Suisse.

Смята се, че тегленето на депозити от банката е надхвърлило 10 милиарда швейцарски франка (10,8 милиарда долара) в края на миналата седмица, тъй като страховете за нейното здраве са нараснали. Банката в последните години имаше и редица репутационни и юридически проблеми.

Тя е обект на разследвания и съмнения за съучастие във финансови злоупотреби от десетилетия. Обвиненията срещу нея варират от пране на пари в полза на японската мафия до нарушаване на американските санкции срещу Иран, съдействие при укриване на данъци, корпоративен шпионаж и др.

През 2022 г. Credit Suisse беше осъдена за пране на пари в големи размери, свързани с наркотрафикантската групировка на Евелин Банев-Брендо. Тогава Financial Times твърдеше, че бившата тенисистка Елена Пампулова-Бергоми, която е и бивш мениджър по работа с клиенти в Credit Suisse, също е призната за виновна по обвиненията за пране на пари.

Банката беше атакувана от прокуратурата заради това, че е приемала вноски от милиони евро от български клиенти между 2004 и 2008 г., без да обърне внимание на сериозни сигнали за престъпна дейност на клиентите - част от сумите например са носени в брой в куфари.

През октомври 2022 г. Саудитската национална банка придоби стратегически дял от 9,9% в Credit Suisse срещу 1,5 млрд. долара.

Преди това банката понесе огромни загуби заради фалиралата финансова фирма Greensill (базирана в Обединеното кралство и Австралия) и сриналия се американски хедж фонд Archegos.

Credit Suisse беше замесена и в скандал през февруари 2020 г., когато тогавашният изпълнителен директор Тиджан Тиам подаде оставка заради следене на двама служители. Самият той отхвърли обвиненията, а отговорността падна върху тогавашния главен оперативен директор Пиер-Оливие Буе.

За да преодолеят кризата, швейцарските регулатори насърчават UBS и Credit Suisse да се слеят.

Управителните съвети на двете банки заседават този уикенд и се очаква резултатът да е ясен до часове. Заедно с регулаторите се обмислят правната структура на сделката, както се изясняват някои отстъпки, които от UBS са поискали.

UBS иска да ѝ бъде позволено постепенно да въведе всички изисквания, пред които ще се изправи съгласно глобалните правила за капитала на най-големите банки в света. Освен това UBS е поискала някаква форма на обезщетение или правителствено споразумение за покриване на бъдещи съдебни разходи, пише Financial Times.

Новината за сделка идва дни след като Швейцарската централна банка беше принудена да предостави спешна кредитна линия от 50 млрд. франка (54 млрд. долара) на Credit Suisse.

Това не успя да спре нито спада на цената на акциите ѝ, нито изтичането на клиенти.

Акциите на други европейски банки също бяха силно засегнати от кризата на доверието, която беше предизвикана от колапса на Silicon Valley Bank миналия уикенд.

Предвиденото поглъщане отразява рязкото разминаване в състоянието на двете банки. През последните три години акциите на UBS поскъпнаха с около 120%, докато тези на по-малкия ѝ съперник се сринаха с около 70%

UBS има пазарна капитализация от 56,6 млрд. долара, докато Credit Suisse затвори търговията в петък със стойност от 8 млрд. долара. През 2022 г. UBS генерира печалба от 7,6 милиарда долара, a Credit Suisse отчете загуба от 7,9 милиарда долара, което на практика заличава цялата печалба от предходните 10 години.

Клиентите, обърнали гръб на банката през 2022 г., са изтеглили 123 милиарда швейцарски франка (133 милиарда долара), предимно през четвъртото тримесечие.

Швейцарските регулатори са уведомили колегите си от САЩ и Обединеното кралство в петък вечерта, че сливането на двете банки е „план А“ за спиране на срива в доверието на инвеститорите в Credit Suiss,.

Няма гаранция, че ще бъде постигната сделка. За да се случи, тя трябва да бъде одобрена от акционерите на UBS.

Мащабен теч на данни от Credit Suisse - обслужвала е наркодилъри, трафиканти и корумпирани политици


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024