Терапията EMDR, с която принц Хари преодолява травматичните си спомени

Новият документален сериал на Опра Уинфри "The Me You Can’t See" се превърна в хит още с появата си заради откровението, с което принц Хари, Лейди Гага, Глен Клоуз и още няколко души говорят за проблемите си с психичното здраве.

Това, което направи впечатление в поредицата, беше признанието на британския принц за това, че използва относително нова и доста специфична терапия, с кяото да преодолява последиците от травматичните си преживявания.

Става дума за т.нар. EMDR - "десенсибилизиране и преработването на информация посредством движенията на очите", което е разработено през 80-те години от психолога Франсин Шапиро.

Хари споделя, че използва тази техника, когато се налага да се връща в Лондон. Той казва, че градът му напомня за смъртта на неговата майка лейди Даяна, а пътуването го кара да се чувства безпомощен, преследван и затворен в безизходна ситуация.

Целта на EMDR терапията е да помогне на хората за преодоляване на тревогите, свързани с болезнени спомени. Използва се в клиничната практика от години, като напоследък добива все по-голяма популярност при случаи на травматични и неприятни житейски преживявания, съобщава USA Today.

По време на сесията психолог приканва Хари да се впусне в негативния спомен с усещанията и страховете, които той му създава. Междувременно принцът затваря очи и ги движи под клепачите си, кръстосва ръце пред гърдите си и потупва раменете си последователно.

Лекарят продължава да му задава въпроси, свързани с травматичния спомен, като накрая го пита как би искал да се чувства. Хари казва, че постепенно терапията му помага да се прехвърли към състояние на "спокойствие и сила".

EMDR използва т.нар. адаптивна система за преработване на информация, за да прехвърли старите неприятни преживявания към сигурно пространство, така че мозъкът да се опита да се справи със спомените и да се увери, че травмата е останала в миналото.

"The Me You Can't See": Принц Хари разказва за срив след смъртта на Даяна, а Лейди Гага - за сексуално насилие

Травматичните епизоди може да претоварят вградените механизми на психиката за обработване на информация. Това може да доведе до ситуации, в които обикновени всекидневни ситуации да предизвикат внезапен прилив на страх, гняв или психическо претоварване, натрапчиви мисли, кошмари и др.

По време на сесиите психологът задава въпроси, които осветяват отделните компоненти на спомена - картини, миризми, звуци, емоционално състояние. В определен момент се добавят и упражненията с движението на очите и потупването на раменете.

Те се наричат "двустранна стимулация". Изследвания, посветени на EMDR, показват, че движенията на очите може да помогнат при преработването на информацията.

Един от елементите на терапията е постепенното въвеждане на нови, позитивни мисли по време на припомнянето на травматичното преживяване - например с въпроси като "Какво би искал да си мислиш за този инцидент?". По този начин съзнанието започва да синхронизира спомена с новата житейска ситуация, да осмисля, че злото е в миналото, че то е помогнало за натрупването на полезен опит, че човек се е развил към по-добро.

EMDR може да се практикува с движение на очите, последователно потупване на раменете както при Хари, пускане на звук в лявото, а после в дясното ухо. Пациентът е принуден да раздели вниманието си между припомнянето на травмата и следване на стъпките за двустранната стимулация.

Терапията не може да "изтрие" лошия спомен, но се смята, че облекчава болката и тревогата, които той провокира.

"Гардиън" посочва, че научните доказателства за ефикасността на EMDR засега са ограничени. Преглед на досегашните изследвания върху тази терапия от 2013 г. подкрепя използването й, но в анализа се отбелязва, че качеството на данните за ползите от нея е много ниско. През 2020 г. учени от Нидерландия провеждат свое собствено проучване, което показва, че EMDR може да бъде ефективна терапия за хора с посттравматично стресово разстройство, но отново няма достатъчно солидни данни за ползите й.

BBC се извини за груби нарушения при ключово интервю с лейди Даяна

Меган Маркъл обвини кралското семейство в расизъм: "Обмислях самоубийство"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023