Новият документален сериал на Опра Уинфри "The Me You Can’t See" се превърна в хит още с появата си заради откровението, с което принц Хари, Лейди Гага, Глен Клоуз и още няколко души говорят за проблемите си с психичното здраве. 

Това, което направи впечатление в поредицата, беше признанието на британския принц за това, че използва относително нова и доста специфична терапия, с кяото да преодолява последиците от травматичните си преживявания. 

Става дума за т.нар. EMDR - "десенсибилизиране и преработването на информация посредством движенията на очите", което е разработено през 80-те години от психолога Франсин Шапиро

Хари споделя, че използва тази техника, когато се налага да се връща в Лондон. Той казва, че градът му напомня за смъртта на неговата майка лейди Даяна, а пътуването го кара да се чувства безпомощен, преследван и затворен в безизходна ситуация. 

Целта на EMDR терапията е да помогне на хората за преодоляване на тревогите, свързани с болезнени спомени. Използва се в клиничната практика от години, като напоследък добива все по-голяма популярност при случаи на травматични и неприятни житейски преживявания, съобщава USA Today. 

По време на сесията психолог приканва Хари да се впусне в негативния спомен с усещанията и страховете, които той му създава. Междувременно принцът затваря очи и ги движи под клепачите си, кръстосва ръце пред гърдите си и потупва раменете си последователно. 

Лекарят продължава да му задава въпроси, свързани с травматичния спомен, като накрая го пита как би искал да се чувства. Хари казва, че постепенно терапията му помага да се прехвърли към състояние на "спокойствие и сила". 

EMDR използва т.нар. адаптивна система за преработване на информация, за да прехвърли старите неприятни преживявания към сигурно пространство, така че мозъкът да се опита да се справи със спомените и да се увери, че травмата е останала в миналото. 

"The Me You Can't See": Принц Хари разказва за срив след смъртта на Даяна, а Лейди Гага - за сексуално насилие

Травматичните епизоди може да претоварят вградените механизми на психиката за обработване на информация. Това може да доведе до ситуации, в които обикновени всекидневни ситуации да предизвикат внезапен прилив на страх, гняв или психическо претоварване, натрапчиви мисли, кошмари и др. 

По време на сесиите психологът задава въпроси, които осветяват отделните компоненти на спомена - картини, миризми, звуци, емоционално състояние. В определен момент се добавят и упражненията с движението на очите и потупването на раменете.

Те се наричат "двустранна стимулация". Изследвания, посветени на EMDR, показват, че движенията на очите може да помогнат при преработването на информацията. 

Един от елементите на терапията е постепенното въвеждане на нови, позитивни мисли по време на припомнянето на травматичното преживяване - например с въпроси като "Какво би искал да си мислиш за този инцидент?". По този начин съзнанието започва да синхронизира спомена с новата житейска ситуация, да осмисля, че злото е в миналото, че то е помогнало за натрупването на полезен опит, че човек се е развил към по-добро. 

EMDR може да се практикува с движение на очите, последователно потупване на раменете както при Хари, пускане на звук в лявото, а после в дясното ухо. Пациентът е принуден да раздели вниманието си между припомнянето на травмата и следване на стъпките за двустранната стимулация.

Терапията не може да "изтрие" лошия спомен, но се смята, че облекчава болката и тревогата, които той провокира. 

"Гардиън" посочва, че научните доказателства за ефикасността на EMDR засега са ограничени. Преглед на досегашните изследвания върху тази терапия от 2013 г. подкрепя използването й, но в анализа се отбелязва, че качеството на данните за ползите от нея е много ниско. През 2020 г. учени от Нидерландия провеждат свое собствено проучване, което показва, че EMDR може да бъде ефективна терапия за хора с посттравматично стресово разстройство, но отново няма достатъчно солидни данни за ползите й.  

BBC се извини за груби нарушения при ключово интервю с лейди Даяна

Меган Маркъл обвини кралското семейство в расизъм: "Обмислях самоубийство"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти