"The Me You Can't See": Принц Хари разказва за срив след смъртта на Даяна, а Лейди Гага - за сексуално насилие Снимка: © Getty Images

„Периодът от 28 до 32-годишна възраст беше истински кошмар в живота ми – с паник атаки и силно безпокойство“. Това обяви принц Хари в първия епизод на документалната поредица „The Me You Can’t See“, която той и американската водеща Опра Уинфри сами създадоха.

Херцогът на Съсекс, който е на 36, призна, че е изпивал огромно количество алкохол, за да „излекува травмата“, оставена у него след смъртта на майка му принцеса Даяна. Тя почина в Париж през август 1997, преследвана от папараци, а Хари казва, че болката се е отключила години по-късно.

Премиерата на „The Me You Can’t See“ е на 21 май в стрийминг платформата Apple TV+. В документалната поредица участват звезди като певицата Лейди Гага, актрисата Глен Клоуз, баскетболистът ДеМар ДеРоузан и други, които говорят за психичното здраве.

Целта на сериите, чиито изпълнителни продуценти са Опра и Хари, е да покажат, че менталното здраве е проблем, за който трябва да се говори и че в това няма нищо лошо.

„Просто бях в лошо състояние психически“, казва херцогът на Съсекс за близо петгодишния тежък период, който е приключил сравнително скоро. „Всеки път, в който си слагах костюм и вратовръзка, играех друга роля. Казвах си – хайде, сложи маската. Поглеждах се в огледалото и се мотивирах – хайде, направи го. Още преди да изляза от дома си обаче се обливах в пот. Борех се срещу себе си“.

„Бях готов да пия, бях готов да вземам наркотици, да направя нещата, които ще притъпят чувството, което усещах“, добавя принц Хари и казва, че в петък и събота вечер е изпивал количество алкохол, каквото човек пие за цяла седмица. „Не защото ми беше приятно, а защото опитвах да замаскирам нещо“.

BBC се извини за груби нарушения при ключово интервю с лейди Даяна

Принцеса Даяна също е говорила открито за проблемите с психиката и токсичните си отношения със съпруга ѝ принц Чарлз. В документалната поредица Хари си спомня момента, в който е бил на 12 г. и е вървял зад ковчега на майка си по време на погребението ѝ. „Помня най-вече тропота на конските копита. Бях извън тялото си и просто правех това, което се очакваше от мен. Показвах една десета от емоцията, която другите демонстрираха. Казвах си – това беше моята майка, вие никога не сте я познавали, така както аз“, разказва херцогът на Съсекс.

Само преди два месеца Хари и съпругата му Меган Маркъл дадоха интервю пред Опра Уинфри, което създаде скандал във Великобритания. Меган обвини кралското семейство в расизъм и се оплака от отношението към нея, което я подтикнало към мисли за самоубийство. Хари каза, че баща му принц Чарлз отказвал да приеме обажданията му, след като той и Маркъл обявили, че ще напуснат кралското семейство. Херцогът на Съсекс добави, че се е почувствал предаден, но винаги ще обича баща си.

Хари и Меган започнаха връзката си през 2016. В „The Me You Can’t See“ той казва, че именно съпругата му е поискала от него да се срещне с психотерапевт. „Знаех, че ако не се подложа на терапия и не поправя себе си, ще загубя тази жена. Виждах, че с нея мога да прекарам остатъка от живота си“, разказва херцогът.

„Това беше началото на пътешествието ми. Знаех, че живея в един балон в институцията кралско семейство. Върнах се обратно в миналото, стигнах до точката, която причинява травмата ми, излекувах я и продължих напред“, заявява Хари.

В документалната поредица Лейди Гага разказа, че е претърпяла „срив“ в резултат от сексуално насилие, което е довело до бременност. Когато е била на 19, поп звездата била насилена от музикален продуцент, който я заплашил да „изгори музиката ѝ“, ако не съблече дрехите си.

„Забременях. Разболях се и имах психически срив, както и свръх високо ниво на параноя“, казва Стефани Джерманота, както е истинското име на 35-годишната певица. „Бях на 19 и вече работех в този бизнес. Когато продуцентът ми каза да се съблека, се възпротивих и напуснах, но после ме заплашиха. Просто останах смразена и дори не си спомням останалото“, добавя тя през сълзи. Лейди Гага твърди, че никога няма да назове името на човека, който я е изнасилил.

Психическите ѝ проблеми се появили години по-късно и все още продължавали през 2019, когато тя спечели „Оскар“ за „Роди се звезда“ („Shallow“ – най-добра оригинална песен). Приели са я в болница, след като не е „чувствала тялото си“. „Бях скована и разяждана от болка. Усетих, че това е същата онази болка отпреди години, когато този човек ме насили и ме остави на ъгъла пред къщата на родителите ми, докато аз повръщах“. Тя казва, че с помощта на психиатър ѝ е отнело две години и половина да се излекува, но знае, че болката може отново да се активира.

Опра Уинфри също разказа за проблемите си с психичното здраве. Те са вследствие на отношението към нея от страна на човека, живеел с майка ѝ, когато тя била дете. Описва го като „бял човек“, който се отнасял грубо с нея заради „цвета на кожата“. Уинфри призна още, че е била изнасилена от по-възрастния си братовчед, когато била на 9 години. „Не знаех какво ми се случва и запазих това в тайна".


Първата позиция на принц Хари в частна компания: "Лайф коуч"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024