Тома Биков откри три общи политики между ГЕРБ и ИТН: "Защо сме противници, а не съюзници?"

Тома Биков от ГЕРБ откри „три огромни теми“, по които са на едно мнение с „Има такъв народ“ и намекна, че следващото управление трябва да е съставено от партии с припокриващи се идеи.

В неделя той даде интервю за БНР, в което коментира думите на Слави Трифонов пред националното радио, направени ден по-рано: „Когато го питат за НАТО и ЕС – той е за, и ние сме за. Когато го питат за Истанбулската конвенция – той е скептичен, и ние сме скептични. Когато го питат за плоския данък – той е за, и ние сме за. Имаме три огромни теми, по които сме на едно мнение. Тук въпросът е защо тогава сме противници, а не съюзници?“, попита Биков.

„Вероятно с останалите партии също имаме подобни припокривания. В следващия парламент, ако поставим нещата на тази основа - къде се припокриваме, може да се окаже така, че страната да получи едно управление, което да решава определени въпроси с някакъв хоризонт от време“, каза още депутатът от ГЕРБ.

Слави Трифонов: Това, което ГЕРБ направи, трябва да се "изчегърта" с всички законови средства

В събота Трифонов заяви, че е „за“ плоския данък, „против“ Истанбулската конвенция заради „моралния казус за сексуалността“ и каза, че „това, което е добре за ЕС и НАТО, е добре за България“.

Лидерът на ИТН обаче за пореден път се обяви твърдо против ГЕРБ, като заяви, че приоритет на партията му остава „изчегъртване“ на направеното от управляващите. „То е немислимо, невъобразимо, недопустимо“, добави Трифонов.

„Какво е моделът ГЕРБ? Това са фрази, които могат да се ползват в публицистиката, в политиката не вършат работа“, твърди Биков. „Изчегъртат значи да качат 800 хиляди българи на кораби и самолети и да ги запратят някъде другаде“, упова се той отново на изборния резултат на партията му.

„Отказът да разговаряш с някого по принцип е грешка, но когато не искаш да чуеш опонента си, ми се струва безотговорно отношение. Можем да излезем само с политически диалог от тази ситуация“, смята той, след като всички партии в 45-ото Народно събрание се обърнаха срещу ГЕРБ и отказаха коалиция с тях.

Биков, също като бившия външен министър Даниел Митов, определи заседанията с изслушването на бизнесмена Светослав Илчовски като „селски трибунал“. Водещият Явор Стаматов контрира, че ситуацията е била такава точно заради опитите на ГЕРБ да прекъсне заседанията на Комисията по ревизия, на които земевладелецът говори за корупция на най-високо ниво в партията на Бойко Борисов.

Медиите и Илчовски: Подцененият политически скандал

„По-късно Илчовски се отказа от някои твърдения. Отказа да назове за втори път името на този затворник, за когото имало клип (б.а. – Миню Стайков). Първо каза, че видял кюлчетата, след което се оказа, че ги видял на снимка. Това е несериозно. Човекът каза, че ще предостави документи, предоставил е някакви документи на председателя на комисията, аз още не съм ги получил и не знам какво пише в тях. Уговорката беше да ги получим, а не сме. Затова няма как да зададем въпроси по същество“, каза Биков.

„Изслушваме двете страни – Илчовски и Иван Ангелов - по някакъв техен спор – кой какви лоши неща е направил на другия. Смятам, че прокуратурата със сигурност трябва да вземе отношение по показанията“, добави той.

Биков опита да саботира още първото заседание на комисията в сряда, а в петък колегата му депутат Маноил Манев от ГЕРБ беше най-агресивен срещу Илчовски: „Предлагам тази служба, дето искате да я закривате - към главния прокурор за охрана на свидетели - да вземе мерки за охрана на този човек. Защото иначе ако вие сглобите още някой сценарий и този човек нещо пострада, знаете кой ще е виновен пак после", каза той.

Депутат от ГЕРБ за Илчовски: "Ако този човек пострада, знаете кой ще е виновен пак"

Водещият Явор Стаматов от БНР заяви, че с поведението си ГЕРБ са легитимирали това, което бизнесменът е казал за тях – а именно, обвинения в рекет, скъпи подаръци и натиск за завземане на бизнеса на Илчовски заради собственика на „Градус“ Иван Ангелов. Биков отговори само, че е искал да се „спазва процедурата“ в комисията.

Той казва, че в комисията "Манолова" е имало и други депутати, които не са нейни членове – като Иво Мирчев и Антоанета Цонева от ДБ, а прожекторите падали върху ГЕРБ. На няколко пъти Биков беше попитан дали го е „страх“, а той отбягна въпроса. Добави само: „Провал е, че хора като Илчовски притежават бизнес за 200 милиона – това са хора, които трудно свързват 3-4 изречения. Крайно време е да пренаредим статусите в обществото“. Стаматов от БНР контрира, че именно ГЕРБ е трябвало да промени тези статуси в последните 10 години, в които управляваше.

Биков добави, че не ГЕРБ са докарали Иван Ангелов в комисията, не знаят и кой е довел Илчовски. Отказа да коментира думите на „Иван Пилето“, че „Борисов може да си поръча и по-скъпа плеймейтка“ от предполагаемата компаньонка, на която били „платени 5000 лв.“. Относно съдействието на Борисов към Иван Ангелов за износ на стоки, Биков каза, че „не знае да е помагал на някоя фирма“.


Прочетете още:

Кой печата бюлетините за изборите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

С размерите на град - В Румъния започна строежът на най-голямата база на НАТО в Европа

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024