Снимка: © БФ Джудо; Shunjudo.com

Една от най-добрите български състезателки в джудото Ивелина Илиева обмисля дали да прекрати професионалната си кариера заради спорното назначение на французина Ален Шмит като главен мениджър на националните ни отбори за мъже и за жени.

38-годишният треньор е обвиняем по дело във Франция за побой над приятелката си Марго Пино – олимпийска състезателка на страната и световна шампионка по джудо от 2019 г. През ноември 2021 тя показа ужасяващите белези по лицето си и разказа как Шмит, намиращ се в нетрезво състояние, я е пребил в апартамента ѝ.

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Треньорът беше освободен от съда два дни след като бе задържан - заради липса на доказателства, но прокуратурата във Франция обжалва и според информация на L’Equipe Ален Шмит ще се яви отново в съдебната зала в Париж на 8 април. Той се беше договорил с израелската федерация, но тя веднага прекрати споразумението с него след инцидента.

Случаят предизвика огромен международен отзвук – състезатели, треньори и официални лица застанаха на страната на Марго Пино. Всички тези обстоятелства обаче не попречиха на българската федерация по джудо, оглавявана от бившия състезател по самбо и бивш депутат от ГЕРБ Румен Стоилов, да назначи Шмит през февруари 2022 г.

Топ джудистка може да спре със спорта заради Ален Шмит: "Отказвам да работя с обвинен за домашно насилие"

В националния отбор се заражда недоволство срещу спорния ход на федерацията. В неговата основа е Ивелина Илиева – 30-годишната ни състезателка, която спечели сребро на Европейското първенство в Казан през 2016, стана пета на Световното в Токио три години по-късно, участва на Олимпиадата в японската столица и е най-успешната ни представителка в категория 57 кг. През 2021 г. зае трето място в анкетата на БФ Джудо за най-добрите състезатели - след Ивайло Иванов и Янислав Герчев.

„За мен тук важна е моралната гледна точка. Не гледаме и не оспорваме качествата на Ален Шмит като треньор, въпросът е как може човек, обвинен за домашно насилие, да бъде назначен в националния отбор и да ни представя пред целия свят? Аз ще се срамувам да отида на лагер или на международно състезание с този човек, на гърба ми да пише „България“, а същото да е изписано и на неговия екип. Не мога да съм част от такава система, недопустимо е“, казва Ивелина Илиева пред „Булевард България“.

Тя разкрива, че от федерацията отказват разговор с нея и с личния ѝ треньор Свилен Скерлев, който напълно я подкрепя и нарича назначението на Шмит „прибързано и неправилно“.

„Ако не стигнем до някакво решение, аз се отказвам. Приключвам спортната си кариера и никъде няма да участвам. Колкото и да имам желание да се състезавам, това много ме демотивира. За мен всичко в тази ситуация изглежда несправедливо“, смята 30-годишната джудистка.

Неѝн приоритет е да участва на Олимпиадата в Париж през 2024 г., а личният ѝ треньор смята, че оттук нататък предстоят двете или трите ѝ най-силни години в професионален план. „Абсурдното решение на федерацията“ обаче, както тя го описва, може да промени всичко.

„Няма да работя с Ален Шмит. Въпросът е: Искам ли да продължа да се състезавам? Не мога да се състезавам за друга страна, защото до Олимпиадата остават две години и половина. Ако започна за друга държава, България ми спира правата за 2 г. Няма да имам време, а моята цел е Олимпиадата. Имам други предложения за работа от различни държави, върху които се замислям. Имаме и клуб Shun Judo, в който мога да работя като треньор“, казва ни тя.

„Просто искаме да се проведе разговор с федерацията, за да се разбере как ще продължим аз и личният ми треньор. Надявам се да има справедливост“.

Треньор домашно насилие - джудо Ален шмит

Ивелина Илиева „се срамува“ от решението на БФ Джудо да назначи Шмит за главен мениджър. „Вече в цял свят ни коментират как българите нямаме претенции срещу хората, обвиняеми за побой и домашно насилие“, казва тя в отговор на думите на Румен Стоилов, че щом треньорът не е осъден, „няма проблем“.

Европейската сребърна медалистка разкрива, че единствените, които подкрепят Шмит, са „шепа мъже“. Не назовава други имена, които изразяват форма на протест срещу назначаването му, но от думите ѝ се разбира, че има още състезатели и треньори.

Ален Шмит вече е бил представен пред българските национали и в момента е на лагера в Пазарджик заедно с главния селекционер Георги Георгиев. От прессъобщение в сайта на федерацията се вижда, че един от състезателите ни Ивайло Иванов е с „положително“ впечатление от французина. И други членове на мъжкия тим са цитирани да хвалят спортно-техническите му качества.

Ален Шмит не заема мястото на друг специалист в щаба, а е назначен на нова позиция. Явно обаче координацията между състезателите и треньорите, от една страна, и федерацията, от друга, не е на необходимото ниво – нито на Ивелина Илиева, нито на Свилен Скерлев им е обяснено каква точно ще е ролята на френския специалист.

Ален Шмит - джудо

„Интересното е, че никой преди това не беше говорил за него, всичко стана изневиделица – изведнъж беше назначен за главен мениджър. Според мен той просто не може да си намери отбор – всички останали страни му отказват работа. Имам сведения, че преди 2 г. са му предлагали да дойде в България, но тогава той е не е приел. Сега обаче, понеже всички страни му отказват – Израел, Белгия, Нидерландия, единственото му спасение е да дойде в България. Явно ние сме великодушни, над нещата сме“, казва една от най-добрите ни джудистки.

Договорът на Шмит е тригодишен, което е изненада за нея и треньора ѝ, защото състезателите и наставниците у нас подписват споразумения за по 1 г.

Първото ѝ впечатление от Ален Шмит? „За мен изглежда така, че това, което е направил, не е изненада – съдейки по външния вид и реакциите му в дадени ситуации“.

„Аз нямам намерение да се включвам в тренировките му, оттук нататък само чакам разговор с федерацията, за да разберем как ще процедираме“, добавя Ивелина Илиева.

Тя не желае да коментира в подробности подутите нос и око на Марго Пино, нито белезите по лицето ѝ. Не я познава лично, но според нея доказателствата на френската олимпийска състезателка са достатъчно красноречиви. Въпросът тук вече не засяга само спорта, а разкрива голямата картина на домашното насилие над жени по целия свят.

„Няма в какво да се съмняваме - неговата собствена държава застава срещу него“, казва Илиева за Ален Шмит. „Олимпийски шампиони заеха позицията на Марго Пино, което е достатъчно показателно. Спортната им министърка - също. Не съм съдия да решавам кой е прав - за мен въпросът, че е обвинен, е достатъчен, че той не трябва да бъде на тази позиция. Аз не искам да работя с този човек“, категорична е българската джудистка.

Личният треньор на Ивелина – Свилен Скерлев, ни разказва, че от няколко години във федерацията се говори за евентуално назначаване на чужденец, който да развие потенциала на най-добрите ни състезатели.

Свилен Скерлев - треньор по джудо

„Не ме изненадва назначението на чужденец от България, но ме изненада, че е точно той. Би трябвало да се изчака малко, защото имаше голям отзвук. Ние сме като хора, които прибират нещо, което никой не иска“, смята той.

„Не говорим за треньорски качества или професионализъм – явно човекът ги има. Все пак има голяма разлика между треньорите във Франция и в България“.

Според Скерлев назначаването на Ален Шмит за главен мениджър на националните отбори разкрива още един голям проблем във федерацията – липсата на дългосрочна програма за олимпийска подготовка, координация между всички звена и съвместна работа.

„Той е единственият човек в България, на когото някога му е предлаган тригодишен договор от федерацията по джудо. Като треньор, аз съм се борил дълго време за това. Но при нас е година за година, което много утежнява работата на спортистите, не може да се работи по проект за следващите две Олимпиади например, както е в чужбина. Организацията при нас, в България, е много различна, с много специфики“.

„Винаги съм искал всички да работим заедно с обща стратегия и цел – лични треньори, състезатели, федерация. Поотделно е невъзможно да има успех. Държавата и клубовете не могат да направят целенасочена многогодишна подготовка. Аз и Ивелина нямаме подписани нови договори. Не е ясно по какъв начин ще продължим да работим с федерацията“, казва още Скерлев, който е основател на Shun Judo Club и треньор на редица състезатели.

Той напълно подкрепя Ивелина Илиева. „На мнение съм, че може би най-добрите ѝ резултати щяха да бъдат в следващите 2 години и половина, тя е с достатъчно опит и възможности в момента и е много мотивирана да постигне резултати. Но това няма как да се случи без обща работа и без да се гледа в една посока. Подкрепям я и заради моралната страна на проблема“, казва специалистът.

„Аз, като треньор по джудо, не искам името на нашия спорт да бъде компрометирано, не искам и нашите имена да са опетнени. Мотото на джудото е, че не е само спорт – хората, които се занимават с него, трябва да дават пример на всички останали“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кметът на Буковлък е привикан в полицията след сигнал за купуване на гласове

Според жители на селото полицейското присъствие е по-засилено от другите населени места

Изборите днес: Христо Иванов гласува за "смело реформаторско управление"

На места не са се явили членове на комисиите

Как и къде да гласувам? Всичко, което трябва да знаете за изборите на 2 октомври

Това е всичко, което трябва да знаете за начина, по който се провеждат изборите

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран