Тошко Йорданов: Лъжа е, че сме развалили отношенията си с Петър Илиев - ще разчитаме на него

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов нарече „партенки“ слуховете, че партията на Слави Трифонов вече няма да разчита на юриста Петър Илиев, който беше обвинен в плагиатство.

„Първо, Петър Илиев не е член на партията, той е експерт. Ще разчитаме на него по същия начин, нищо не се е променило в отношенията ни. Това е последната партенка, която върви от вчера“, обяви Йорданов в кулоарите на парламента преди последното заседание на 46-ото Народно събрание.

Попитан от Нова ТВ дали юристът отново може да бъде предложен за министър от ИТН в бъдеще, Йорданов отговори: „Това е много далеч във времето“.

Илиев първо беше предложен за министър на правосъдието от Слави Трифонов ден след изборите на 11 юли, но при направените промени в проектокабинета юристът, който преподава в СУ, стана кандидат за вътрешен министър и силов вицепремиер. Той беше основната причина „Демократична България“, „Изправи се БГ! Ние идваме“ и БСП да не подкрепят проектоправителството на ИТН.

След обвиненията в плагиатство: Книгата на Петър Илиев излиза с 80 страници по-малко

Причината – Петър Илиев беше обвинен в плагиатство. Неговата книга "Компетенцията на Народното събрание" се проверява от Етичната комисия на Софийския университет, тъй като се смята, че той е преписал десетки страници от научен труд на експерта по конституционно право доц. Наталия Киселова. Наскоро се разбра, че версията на книгата му е съкратена с 80 страници в новото си издание.

За това, че ИТН е „затворена страница“ за Петър Илиев, се заговори след интервю на зам.-председателя на ПГ на партията Виктория Василева пред „Дневник“. Във вторник тя каза, че „случилото се е приключила страница от политическата история на „Има такъв народ“ към този момент“.

„Гледаме напред и се опитваме да не повтаряме същите грешки“, добави Василева. По думите ѝ - не само Петър Илиев, но и "много други хора" не фигурирали в бъдещия поглед на партията. "Нещата трябва да се случват по по-различен начин, най-вероятно и в подбора на имената", смята тя.

В началото на месеца председателят на "Има такъв народ" Слави Трифонов уличи МВР в политически натиск заради започнала проверка по случая с обвиненията в плагиатство срещу Петър Илиев. Той заявяви, че "ще се погрижи за Петър Илиев, както се грижа за всички почтени и лоялни хора, които познавам".



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024