Трети март спокойно може да е българският „Ден на благодарността“ - да остане официален празник и заедно с общностите на руснаци, финландци, украинци, поляци и румънци да празнуваме края на руско-турската война и началото на "голяма" България.

Не може обаче да е национален празник, дори и по една най-проста причина – разделя. А националният празник трябва да събира. Да напомня на всички, че сме едно – една общност, един народ, една душа.

Трети март е създаден, за да каже, че България не е суверенна държава. Това е символичната корона на руското завладяване, „доказателството“, че България сама не може. Без Русия не може. Това е основата на целия разказ, чрез който 150 години и десетки поколения българи живеят в приказката за безкористната руска помощ, за Дядо Иван, братушките, славяните и православните братя.

Нищо че през тези години начело на братушките се изредиха Ленин, Сталин, Хрушчов, Брежнев, Андропов, Черненко и нито един от тях не страдаше от прекалена привързаност към свободата, човешкото достойнство и човешкия живот. Не страда от тези усложнения и сегашният голям брат.

Тихото завлдаяване е подпечатано и с многобройните улици и булеварди с руски имена. Символите на българския суверенитет са на "руска" територия: Народното събрание е на „Цар Освободител“, Президентството и Министерският съвет – на „Дондуков“. Кметството на София – на „Московска“.

Но всичко това е извън играта на русофили и русофоби.

Русофилите в България трябва да са първите, които да застанат твърдо срещу режима в Москва, защото сега няма по-голям русофоб от Путин.

"Императорът", "треторимлянинът", изпрати войската си да убива и умира, обрече поне едно поколение руснаци на бедност и изолация. Милиони руснаци по света ще трябва да се оправдават с години за това, което техният господар им причини – на тях, на Украйна и на света.

Много българи поддържат самодържеца. Още повече обаче са отвратени от това, което става. Разделение.

Могат ли днес посланиците на Русия и Украйна да застанат един до друг на Шипка? Могат ли до Митрофанова да се наредят полският, финландският и румънският посланик?

Могат ли българите да са заедно на този ден? Не! Не могат, и така ще е дълго време.

Затова, нека да погледнем към някоя българска дата, с която да сме истински горди, която всички обичаме, нека да е символ на българския принос за културата на други народи. Дата, в която светът да види просветена България.

Нека да е 24 май. Всички българи, всеки един от нас, диаспората ни по света ще сме щастливи и обединени, ако националният празник е денят на книжовността. И нека догодина да празнуваме масово на площада пред катедралния храм „Св.Св Кирил и Методий“, бивш „Александър Невски“.

И последно, но не маловажно – на 3 март винаги дърво и камък се пука от студ и не става за празнуване. Краят на май е просто красота. А майското слънце също е символ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти