Снимка: © Булевард България

Всеки има любими приложения в телефона си. Някои са за работа, други са за удоволствие. Продължителното седене на дивана ме предизвика да се замисля кои са тези app-oве, които ми е най-приятно да ползвам. 

За удоволствие

Слушам много музика, и откакто „откриха“ стрийминга, замених с него CD плеърите. Всичко беше ОК, с изключение на факта, че в България доскоро легално беше достъпен само Spotify, което, макар и с голям избор, предлага стрийминг с ниско качество+реклами. Да. Дори и високото качество на Spotify е ниско – емпетройки с битрейт 320, което може и да не ви говори нищо, но това са файлове с много висока компресия и съответната загуба на информация в резултат на това. 

Топ приложението за всички, които искат истински да заменят компакт дисковете със стрийминг, без да жертват част от удоволствието, беше TIDAL. За да го ползвам, регистрирах акаунт във Франция - общо взето, преди VIVACOM да започнат да го предлагат, всеки се оправяше, както намери за добре – UK, Германия, Австрия. 

TIDAL е голямо постижение. Няма да ви занимавам с възможностите за плейлисти, достъпа до практически безкрайна фонотека и други функционалности. Основното предимство е в начина, по който приложението стриймва музика, и възможностите да се избира в зависимост от качеството на интернет връзката.

TIDAL има четири степени на стрийм – за интернет с ниска скорост, за адаптивна връзка – по-добър интернет – по-високо качество на потока, HIFI – фиксиран стрийм с качество на нормален компакт диск (16 бита, 44.1 килохерца), и т.нар master файлове – поток с висока резолюция, което наистина е най-доброто, което изобщо е възможно.  

За работа

Работя с няколко различни екипа по различни проекти. Комуникацията е непрекъсната, дори и преди епидемията. В тази ситуация стана безценно едно работно приложение. Казва се Slack, и по същество е месинджър, но доста по-сложен. Можеш да си направиш различни канали – екип 1, екип 2, проект 1, 2. и т.н. Можеш да дадеш ограничен достъп на външни хора да се включват в чатове. Можеш да създаваш „нишки“ и да водиш там конкретни разговори.

Можеш да контактуваш лично, face to face с отделен член на екипа, без разговорът да е видим за останалите. Ако използваш всичките му функционалности, в действителност Slack е лека и лесна мениджмънт система. Използвам основно мобилното приложение, но има приложения за Windows и iOS. 

Трябва някак да се плаща

Да ходя в банка лично за мен е като да ходя на лекар - правя го само в краен случай и като няма накъде. Използвам, разбира се, онлайн банкиране, но когато трябва да си “разменяме” пари с хора, за да си разделим сметка за нещо, напр. два часа тенис, това не е опция.

Затова имам две други приложения, които покриват голяма част от нуждите ми - Revolut и Pay by VIVACOM. И двете системи работят на един и същ принцип - изпращане на пари през телефон, което става с бързината на смс, без писане на IBAN, основание и други излишни подробности. 

Pay by VIVACOM  е сравнително нова услуга, но нека името не ви подлъгва. Може да се използва от всички оператори, т.е. ако вашият мобилен доставчик не поддържа електронен портфейл, бихте могли да ползвате и този. Зад Pay by VIVACOM стои услугата на Phyre, което позволява реално да превеждате пари между всички потребители на Phyre.

Едно предимство на Pay by VIVACOM пред Revolut е, че има и допълнителни функции като например, че е хъб за всичките ви клиентски карти за отстъпки, които на практика е невъзможно да бъдат носени едновременно. 

Снимате ги един път, те се подреждат доста прегледно в app-a и после няма "коя карта къде беше" и защо си на Shell, ама имаш карта OMV. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Какво търси България в Google през 2021 г.

От Кирил Петков и "зелен сертификат" до турския сериал "Безмилостен град"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България