Изключени от "Възраждане" провалиха конституционна жалба на партията и ИТН

Tримата изгонени от "Възраждане" депутати, които сега са независими - Николай Дренчев, Иво Русчев, Александър Арангелов, провалиха жалба на партията до Конституционния съд срещу текстове от държавния бюджет.

Това съобщи Дренчев в Народното събрание и добави, че жалбата е била грешка.

Преди дни председателят на парламентарната група ПГ на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов и зам.-председателят на ПГ на „Възраждане“ Петър Петров внесоха конституционна жалба срещу разпоредби от закона за финансите на държавата с мотива, че има "куп противоречия". За да се отнесе даден въпрос до КС са нужни поне 48 депутатски подписа.

Тримата бивши съпартийци на Костадин Костадинов обаче са оттеглили своите подписи. Без подкрепа от тримата независими групите на "Възраждане" и "Има такъв народ" разполагат само 45 народни представители.

"Преценихме, че е редно да оттеглим подписите си и дадем възможност на общините да започнат да усвояват капиталовите разходи, така както е заложено в бюджета. Имаме резерви към бюджета. Политическите партии от сглобката организираха бюджета по този начин. Това, което е разумно, е този бюджет – добър или лош, да се изпълнява, да се строи през лятото", каза Дренчев.

По думите на бившия военен пилот, който беше организационен секретар на цялата партия, преди да бъде изключен от нея, обжалването блокира възможността гражданите да получат нови улици и тротоари, общински пътища, водоснабдителни системи, ремонти на сгради общинска собственост и др.

Тримата депутати бяха изключени от "Възраждане" заради възникналото несъгласие с общинския съветник Деян Николов по повод избора на председател в Столичния общински съвет (СОС). Той до последно настояваше партията да не съучаства на действията на ГЕРБ и БСП в СОС, но остана в малцинство в собствената си група.

За разлика от него депутатът Дренчев не вижда нищо укоримо в това, че партията подкрепя чужди кандидати за председател на Общински съвет. Той твърди, че общоприетата позиция във "Възраждане" е местните структури да решават кого да подкрепят.


Психиатър "калибровал" депутатите от "Възраждане" на групова среща в търсене на "враг с партиен билет"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024