Снимка: © Getty Images

Коронавирусът е изграден от белтъци, а те, от своя страна, са съставени от микроскопични аминокиселини, които човешкото око трудно може да наблюдава, дори през микроскоп. Почти невъзможно е да видим частите на коронавируса, но можем да ги чуем. Това е факт, благодарение на музикалното изобретение на Маркус Бюлер.

В опит да разбере по-добре формата на този нов патоген, музикантът и инженер, в тандем с колегите си от Технологичния институт в Масачузетс, е обозначил всеки отделен белтък с неговия музикален еквивалент и така е създал своеобразна симфония.

Един от отличителните белези на SARS-CoV-2 е короната от остриета на повърхността му. Всяко едно острие е съставено от вериги от белтъци, които се преплитат една върху друга.

„Звукът е толкова елегантен начин да достигнеш до информацията, съхранена в даден протеин“, казва Бюлер, цитиран от abc.net.au.

„Нашите мозъци са много добри в анализирането на звука“, казва музикантът и допълва, че ушите ни веднага могат да уловят силата на звука, тембъра, мелодията, ритъма и акордите. „Нуждаем се от мощен микроскоп, за да видим еквивалентната картина, а може би никога не можем да я видим наведнъж“.

Звукът, продължителността на тоновете и ритъмът на нотите в симфонията на Бюлер отразява начина, по който аминокиселините съставят белтъците. А преплетените вериги са обозначени като пресичащи се мелодии.

„Тези структури са твърде малки, за да може окото да ги види, но могат да бъдат чути“, смята професорът.

Целта на Маркус Бюлер е чрез музиката да предостави на учените още едно полезно устройство, с което да разберат повече за коронавируса и да могат да обработват протеините му.

„Дори една малка мутация може да ограничи или да усили патогенната сила на SARS-CoV-2“, казва музикантът.

Протеините, подобни на остриета и намиращи се на повърхността на вируса, са тези, които влизат в рецепторите в нашите тела и позволяват на вируса да ни инфектира. Чрез създаването на музиката, професор Бюлер и екипът му са анализирали „вибрационната структура“ на този белтък.

„Осмислянето на тези вибрационни модели е от съществена важност за създаването на лекарство и още много неща“, казва той. „Вибрациите може да се променят при увеличаване на температурата например и също така могат да ни дадат отговор на въпроса защо остриетата на SARS-CoV-2 гравитират около човешките клетки повече в сравнение с други вируси“.

Възможно е учените да потърсят нов протеин, който да се свърже с мелодията и ритъма на антителата, които могат да попречат на способността на вируса да предизвика инфекция.

Музиката има своята научна функция, но също така е продукт на креативност и изразяване на личността на своя автор. 

„Слушайки, може да останете изненадани от приятната, дори релаксираща музика. Но тя мами нашето ухо по начина, по който вирусът мами клетките ни. Това е нашественик, който е прикрит зад маската на приятелски настроен гост“, казва професор Бюлер.

„Чрез музиката можем да видим SARS-CoV-2 под нов ъгъл и да осъзнаем спешната нужда да научим езика на протеините“.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети