Центърът по заразни болести: "Омикрон" се разпространява по-бързо, но няма данни да протича по-тежко Снимка: © Булевард България

Новият вариант на коронавируса „Омикрон“ все още не е засечен в България, а здравните власти са направили всичко възможно, за да го „уловят възможно най-рано“.

Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова пред Nova News. Според нея по-бързо разпространяващият се и мутирал щам ще доведе до пета вълна у нас, като най-засегнати ще са неваксинираните и тези, които не са преболедували. Според нея обаче не е редно хората да се плашат, преди СЗО да обяви повече данни за варианта.

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

„Нямаме данни за такъв вариант у нас, но сме направили всичко възможно, за да можем да го уловим възможно най-рано. Изпратили сме писма до лабораториите да ни пращат повече PCR-резултати за секвениране“, каза тя и поясни, че при „Омикрон“ тестът дава негативен резултат за S-гена и лабораториите могат по-лесно да се ориентират, че има отклонения.

„Ще ни изпращат PCR-тестове на пристигащите в България, тъй като имаме сериозно съмнение, че вирусът не е само в Южна Африка. Чухме, че и от Египет има положителен. Възможно е да циркулира в цяла Африка, а вече е и в Европа“, добави проф. Христова.

Най-малко 44 държави наложиха ограничителни мерки за пътуващите от южноафриканските страни, където мутиралият щам бе засечен преди около седмица. Вариантът циркулира вече във Великобритания, Белгия, Германия, Дания, Италия, Нидерландия, Франция, Чехия, Австрия, Канада, Австралия, Израел и още страни по света.

Япония се затваря за чужденци заради новия Covid-вариант "Омикрон"

„Трябва да се затегне контролът на влизащите, да се прави задължителен PCR на завръщащите се и карантина, докато не излезе резултатът. Добре е да се вземат тестове на всички пристигащи, защото този вариант е твърде, твърде заразен. Даже и до 5 пъти по-бързо се разпространява от първоначалния вариант. Британският вариант беше 60% по-заразен от изходния. След това дойде „Делта“, който беше 60% по-заразен спрямо британския. А тук изведнъж имаме много високо покачване“, каза тя.

„Притеснително е, че измести „Делта“ и че твърде бързо беше обявен за вариант, предизвикващ безпокойство от най-висока степен. Но няма никакви данни да протича по-тежко. Единичните случаи, известни в Европа, са такива, които показват, че протича с леки симптоми. Това е нещо успокояващо“, добави директорът на НЦЗПБ.

Вариантът „Омикрон“ (B.1.1.529) има около 50 мутации, включително над 30 на шиповия (спайк) протеин на SARS-CoV-2. Световната здравна организация го обяви за „висок риск“, но още не е ясно дали ваксините ще са с по-ниска ефективност срещу него. Pfizer например започнаха разработка на препарат конкретно срещу „Омикрон“.

„В договорите с производителите на ваксини е залегнала точка, че ако препаратът се окаже неефективен, за 100 дни да се преработи в нов срещу нов вариант. Това действително е лесно, защото чисто технологично не представлява затруднение, не се изискват и нови клинични проучвания“, каза проф. Христова.

„Ваксините, макар и с по-намалена ефективност, ще защитават и срещу „Омикрон“. Срещу „Алфа“ ефикасността беше над 90%, а срещу „Делта“ – над 80%. Сега, ако е ниска, фирмите трябва да отговорят в рамките на 100-ина дни. Ваксинираните имат щит, най-доброто, което можем да направим, е да се ваксинираме. Ако сме преболедували или сме ваксинирани преди 6-7 месеца, да си направим бустерна доза“, препоръча проф. Ива Христова.

Според нея настоящите противоепидемични мерки не са достатъчни, ако трябва да се борим срещу „такова приближаващо се зло“.

„Опасността е нова вълна от „Омикрон“, предвид бързото му разпространение. Трябва да се затегнат мерките – носене на маски, избягване на събиранията. За известно време учениците да бъдат пуснати в училище, преди да се затегнат още мерките, да наваксат с материала. Трудно е да се лавира между двете злини – да се борим с вирус и да оставим образованието по-неефективно“, каза директорът на НЦЗПБ.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Два волейболни отбора и футболист са под отломките след земетресенията в Турция

Десетки спортисти се намират под отломките след мощните земетресения, които разтърсиха Турция и Сирия

19:05 - 06.02.2023

Украйна се готви за мащабна руска офанзива, която може да започне до дни

Руската офанзива се очаква в Донбас и южните региони

18:35 - 06.02.2023

Шървин Хаджипур - певецът, който написа химн за протестите в Иран и взе "Грами"

25-годишният иранец бе отличен за протестната си песен, докато очаква съдебния си процес в Иран.

17:58 - 06.02.2023

Момиче на Андрю Тейт проговори: Много е трудно, защото не се чувствам жертва

Инфлуенсърът остава с брат си в ареста поне до 27 февруари

17:29 - 06.02.2023

Братът на изчезналия Емил Боев обяви 100 хил. лв награда за намирането му

Мартин Боев смята, че брат му може да е похитен

17:00 - 06.02.2023

Как да помогнем на пострадалите в Турция: Започва дарителска кампания

Всички дарителски кампании, с които можете да помогнете на засегнатите при земетресенията в Турция и Сирия

17:00 - 06.02.2023

МО все още чака оферти за заместващи изтребители

Оферти от Израел, Швеция и Франция за т.нар "заместващи изтребители" все още няма

16:20 - 06.02.2023

Прокуратурата призна: Няма доказателства срещу Пламен Бобоков и Пламен Узунов

Делото срещу бизнесмена и президентския съветник е прекратено

15:48 - 06.02.2023

Защо земетресението в Турция причини толкова голяма трагедия?

Когато 7.8 по Рихтер удари един от най-бедните региони на държавата

15:13 - 06.02.2023