ЦИК предупреди, че партии подменят обучени членове на секционни комисии в последния момент Снимка: © Булевард България

Продължава практиката обучени членове на Секционни избирателни комисии (СИК) да биват заменяни в последния момент с други, които не са преминали обучение. За това предупреди зам.-председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева пет дни поредните предсрочни парламентарни избори на 27 октомври.

Матева коментира, че не знае каква е причината за масовата подмяна, но "разбирането на ЦИК е, че след като бъдат назначаени и обучени членовете на СИК, смяната им трябва да е възможна само по уважителни причини. В момента обаче нормативната уредба е такава, че те могат да се сменят до последния момент, включително в деня на изборите", заяви Матева.

Преди ден БНТ съобщи, че в Благоевград масово се сменят членове на СИК. Председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в региона Мартин Бусаров, коментира, че партиите вероятно изпитват проблем с хората, които да бъдат в изборния ден в помещенията.

"От една политическа партия в събота дойдоха 83 човека за една община от общо 139 членове на СИК. Т.е. близо 100% от състава се подменя след проведеното обучение и това всъщност е предпоставка за недобра подготвеност на тези членове", допълва Бусаров.

Именно масовата подмяна на членове на СИК в последния момент беше посочена от ЦИК като една от причините за големия брой грешки в протоколите и забавяне в отчитането на резултатите от вота на предишни избори.

Парламентарно представените партии са тези, които по закон предлагат хора за състава на секционните комисии. Те броят бюлетините и отразяват изборните резултати след края на гласуването. Обучението им как се попълват протоколите от вота е ключово за коректното преброяване. Предполага се, че това, че в СИК има представители от различни формации е гаранция за взаимен контрол срещу манипулации.

Проверка в сайта на РИК в Благоевград показа, че масовите смени на преброители на вота дни преди изборния ден са по искане най-често на ГЕРБ-СДС и ДПС. Във втория случай може да става дума за "надцакване" между двата лагера в партията, тъй като в разцепената партия и Делян Пеевски, и Джевдет Чакъров имат равни правомощия и могат да представляват ДПС пред институциите. Искания за смени се има масово и в други региони.

Повече от 800 членове на секционни избирателни комисии са били сменени в последния ден преди изборите "2 в 1" на 9 юни. Най-много тогава бяха смените в Благоевград, на второ място беше Монтана.

ЦИК: Смяната на членове на СИК е сред причините за масово сгрешените протоколи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нова експертиза доказа, че откритата в куфар Евгения е била удушена

Подсъдими за убийството на младата жена са съпругът ѝ и баща му

13:38 - 22.10.2024