Цвета Караянчева може да изгуби поста си Снимка: © Народно събрание

Председателят на 44 Народно събрание Цвета Караянчева може да бъде отстранена от позицията си, след като и БСП, и ДПС поискаха оставката й.

Социалистите атакуваха Караянчева заради сцените с насилственото отстраняване на протестиращи от "Системата ни убива", които отказваха да напуснат сградата на парламента в Партийния дом на 16 септември с искания за оставка на правителството. Председателят на парламента поиска от НСО да "си свърши работата", като се позова на собствена заповед за ограничаване на достъпа на външни лица до Народното събрание заради епидемичната обстановка.

В четвъртък Караянчева нарече "провокация" протеста на майките, в който участваха и активисти на Мая Манолова. Една от жените беше довела и своя син, болен от детска церебрална парализа. Протестиращите обвиниха ръководството на парламента, че не е разрешило на момчето да ползва тоалетните по време на 8-часовия престой перд фоайето.

"Вчера стигнахме до абсурдната ситуация тоалетната на Народното събрание да се окаже политически фактор. Това дете, което вчера не беше допуснато, само преди две години на наше заседание седеше вътре в залата. Същото дете, със същата майка. Днес тези хора не могат да стигнат до Народното събрание, защото нямат достъп. Нямат достъп, защото дотук количката не може да стигне. Ако утре в тази зала попадне депутат с по-сериозни увреждания, няма как да си докара количката до пулта", каза Антон Кутев.

"Влиза възрастна дама и блокира машината": ГЕРБ vs. машинното гласуване, епизод пореден

"Вчерашната ситуация за мен беше категорична провокация и днес от парламентарната трибуна колегите от БСП се опитват да правят PR от всичко това. Мисля, че видяхте едно младо момче, беше използвано. Момчето можеше да си бъде вкъщи. Предвид на ситуацията, в която се намираме - COVID, когато всички потоци на движение в парламента са разделени, както на депутатите, така на администрацията, така на журналистите, това дете беше под пряка опасност от зараза. Хората, които бяха с него, не бяха с маски", отговори Цвета Караянчева от трибуната на Народното събрание.

Междувременно председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че парламентарната му група също ще започне консултации за оставката на Караянчева. Мотивът: сигнал за несъвместимост със заеманата позиция от члена на ЦИК Таня Николова, който Карадайъ е представил на ръководството на Народното събрание, но не е получил отговор.

Карадайъ определи изказванията на Цвета Караянчева като "патос, който мисля, че не беше в нормалните рамки".

"Ако разбирате и осъзнавате какво правите с вашето бездействие и вашето действие, вие ще си подадете оставката", обърна се председателят на ДПС към нея.

Присъда "Златен пръст"

Това може да е втората оставка на ръководител на 44 Народно събрание след тази на Димитър Главчев през ноември 2017 г. За да бъде освободен предсрочно председателят на НС, предложението трябва да бъде подкрепено от повече от половината присъстващи депутати по време на гласуването. БСП и ДПС имат общо 103 мандата, като изходът ще зависи от кворума в залата и гласуването на "Воля" на Веселин Марешки и независимите депутати.

В последната година Караянчева се въвлече в серия от критични ситуации - от обяснението й, че призивите за намаляване на депутатските заплати в условията на Covid-епидемията са "популизъм", до твърденията й, че "мафията финансира протестите" срещу кабинета на Бойко Борисов и отказа й да отговори на призивите от страна на парламентарните репортери за възстановяване на нормалния им достъп до работата на депутатите.

Цвета Караянчева и жената като пакетче чай


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и своя вътрешен неутралитет

Актьорът смята, че артистите у нас са твърде "тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет"

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023

Демерджиев: Водещата версия за бомбените заплахи е за хибридни атаки, свързани с Русия

Американските служби вече работят по това да установят откъде идват имейли със заплахи

09:36 - 28.03.2023

Поредна масова стрелба в училище: Бивш ученик застреля 3 деца и 3-ма възрастни в Тенеси

Стрелба в американско частно училище, чиито ученици са предимно деца в начална училищна възраст

09:16 - 28.03.2023