Снимка: © Народно събрание

Председателят на 44 Народно събрание Цвета Караянчева може да бъде отстранена от позицията си, след като и БСП, и ДПС поискаха оставката й. 

Социалистите атакуваха Караянчева заради сцените с насилственото отстраняване на протестиращи от "Системата ни убива", които отказваха да напуснат сградата на парламента в Партийния дом на 16 септември с искания за оставка на правителството. Председателят на парламента поиска от НСО да "си свърши работата", като се позова на собствена заповед за ограничаване на достъпа на външни лица до Народното събрание заради епидемичната обстановка. 

В четвъртък Караянчева нарече "провокация" протеста на майките, в който участваха и активисти на Мая Манолова. Една от жените беше довела и своя син, болен от детска церебрална парализа. Протестиращите обвиниха ръководството на парламента, че не е разрешило на момчето да ползва тоалетните по време на 8-часовия престой перд фоайето.

"Вчера стигнахме до абсурдната ситуация тоалетната на Народното събрание да се окаже политически фактор. Това дете, което вчера не беше допуснато, само преди две години на наше заседание седеше вътре в залата. Същото дете, със същата майка. Днес тези хора не могат да стигнат до Народното събрание, защото нямат достъп. Нямат достъп, защото дотук количката не може да стигне. Ако утре в тази зала попадне депутат с по-сериозни увреждания, няма как да си докара количката до пулта", каза Антон Кутев. 

"Влиза възрастна дама и блокира машината": ГЕРБ vs. машинното гласуване, епизод пореден

"Вчерашната ситуация за мен беше категорична провокация и днес от парламентарната трибуна колегите от БСП се опитват да правят PR от всичко това. Мисля, че видяхте едно младо момче, беше използвано. Момчето можеше да си бъде вкъщи. Предвид на ситуацията, в която се намираме - COVID, когато всички потоци на движение в парламента са разделени, както на депутатите, така на администрацията, така на журналистите, това дете беше под пряка опасност от зараза. Хората, които бяха с него, не бяха с маски", отговори Цвета Караянчева от трибуната на Народното събрание.

Междувременно председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че парламентарната му група също ще започне консултации за оставката на Караянчева. Мотивът: сигнал за несъвместимост със заеманата позиция от члена на ЦИК Таня Николова, който Карадайъ е представил на ръководството на Народното събрание, но не е получил отговор

Карадайъ определи изказванията на Цвета Караянчева като "патос, който мисля, че не беше в нормалните рамки". 

"Ако разбирате и осъзнавате какво правите с вашето бездействие и вашето действие, вие ще си подадете оставката", обърна се председателят на ДПС към нея.

Присъда "Златен пръст"

Това може да е втората оставка на ръководител на 44 Народно събрание след тази на Димитър Главчев през ноември 2017 г. За да бъде освободен предсрочно председателят на НС, предложението трябва да бъде подкрепено от повече от половината присъстващи депутати по време на гласуването. БСП и ДПС имат общо 103 мандата, като изходът ще зависи от кворума в залата и гласуването на "Воля" на Веселин Марешки и независимите депутати. 

В последната година Караянчева се въвлече в серия от критични ситуации - от обяснението й, че призивите за намаляване на депутатските заплати в условията на Covid-епидемията са "популизъм", до твърденията й, че "мафията финансира протестите" срещу кабинета на Бойко Борисов и отказа й да отговори на призивите от страна на парламентарните репортери за възстановяване на нормалния им достъп до работата на депутатите. 

Цвета Караянчева и жената като пакетче чай


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията