Когато и да поискате оставката на Веселин Марешки като зам.-председател на Народното събрание, ще е късно.

Още преди да положи депутатска клетва за спазване на конституцията и законите на Република България, председателят на "Воля" вече беше подсъдим по дело за рекет срещу ресторантьор и нанасяне на лека телесна повреда на общински съветник.

Тъкмо когато обвинението за юмручния бой отпадна заради изтичане на давностния срок, имунитетът на Марешки и двама негови депутати беше свален заради ново разследване - този път за изнудване на аптекари.

Докато правителството управлява в условия на парламентарно малцинство и всеки глас в пленарната зала се брои за златен, прокуратурата държи това обвинение "на трупчета".

Но съдебният проблем на депутата отново напомни за себе си, след като Апелативният съд във Варна постанови ефективна 4-годишна присъда срещу него.

Презумпцията за невинност на Веселин Марешки не е отпаднала (присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред ВКС). Но поне отпадна всякаква илюзия за мотивите му да участва в националната политика, при това - да седи в представителната ложа на Народното събрание.

Признанието му, че е подписал проекта на ГЕРБ за нова конституция, без дори да си направи труда да го прочете, не бива да учудва никого. На фона на най-оптимистичните последни електорални прогнози за 1,2% подкрепа за "Воля", изкуственото удължаване на живота на правителството отлага и неизбежния финал на участието й в парламента.

А връщането в регионалното първенство не е толкова ведра перспектива за човек, който доскоро се снимаше рамо до рамо с Марин льо Пен в София и произвеждаше новини с появата си на военния парад в Москва. Достатъчно е да се вгледате в професионалната траектория на Николай Бареков, за да си представите живота на Марешки без пропуск за Партийния дом.

Загубата на интерес от страна на публиката, медиите и парламентарните брокери към гласа му ще изпусне и последния въздух от претенциите му за политическо мъченичество, сравнявано с битките на Лех Валенса, Вацлав Хавел и Нелсън Мандела от негова скромност.

Цвета Караянчева и жената като пакетче чай

Ако лидерът на "Воля" вярваше в собствената си защитна пледоария, днес нямаше да крепи кворума в пленарна зала, а щеше да стои в челните редици на протестите срещу правителството и главния прокурор.

Само че хронологията на събитията показва, че наказателното преследване съвсем не е преградило пътя му по скоростната писта в политиката - напротив, извело го е до качествено ново ниво, до което едва ли щеше да стигне на собствен ход.

Първата национална политическа кампания на Марешки започна с провалена коалиция с РЗС на Яне Янев след оставката на "Борисов 1" и "олимпийските" 8873 гласа на предсрочните избори през 2013 г. Партията му дори не участва във вота за 43 Народно събрание. Трите мандата на бъдещата "Воля" в силно фрагментирания Общински съвет на Варна явно покриваха възможностите и амбициите му.

Всичко се промени в момента на ареста на Марешки през октомври 2014. За отрицателно време се реши да събира подписка за национален референдум през аптеките си с въпроси, повтарящи тези от кампанията на Слави Трифонов. Последва акцията с откриването на евтините бензиностанции, която го бетонира като популистки фактор.

427 000 гласа, които спечели на от първия тур на президентските избори през ноември 2016, се стопиха почти тройно до парламентарния вот през март 2017 г., но бяха напълно достатъчни, за да осигурят мястото на Марешки на президиума на Народното събрание.

Обяснено: Клетвите на Калин Вельов като депутат

Вярно е, че на този парламент не му върви с представителната власт.

Позабравеният първи ръководител на парламента Димитър Главчев беше принуден да подаде оставка само 7 месеца след началото на мандата си. Цвета Караянчева се превърна в ходещ паметник на унижението след изтичането на грубите обиди от страна на Бойко Борисов в анонимен компромат. Бившият представител на БСП в ръководството на 44 НС Валери Жаблянов наричаше Народния съд "необходимо и неизбежно правосъдие". Единственият юрист сред зам.-председателите беше Явор Нотев, адвокатът на Волен Сидеров по делата за хулиганските му прояви. Дори той беше отстранен, след като депутатите от "Атака" изпаднаха от групата на "Обединени патриоти", а Валери Симеонов зае мястото му като "утешителна награда" след отстраняването от изпълнителната власт.

И все пак никога досега българското Народно събрание не беше представлявано от човек в позицията на Веселин Марешки. Дори Христо Бисеров прояви съобразителността да напусна поста си, преди публиката да разбере за проблемите му с прокуратурата.

С или без оставка - мандатът на 44 Народно събрание приключва. Добрата новина за Марешки е, че дори присъдата му да влезе в сила, най-вероятно ще изтече преди края на договорите за плажните зони в Кабакум.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023

Александровска болница поискала 27 000 лв., за да освободи тялото на починала жена

Над 3 г. тленните останки на млада жена стоят в камера на болницата, докато тече разследване

14:32 - 03.10.2023