Тя е само на 12, но има филм с Том Ханкс и номинация за "Златен глобус"

Номинациите за "Златните глобуси" станаха водеща новина в България благодарение на високото признание за актрисата Мария Бакалова, но една от най-големите изненади на церемонията всъщност дойде от съседна категория.

12-годишното германско момиче Хелена Ценгел се подреди до легенди на киното като Глен Клоуз, Оливия Колман и Джоди Фостър с номинация за най-добра поддържаща женска роля в игрален филм.

Тя е една от най-младите актриси с шанс да спечели "Златен глобус" в историята на наградите.

Късметът е на страната на Хелена - дебютът й в Холивуд я поставя на една снимачна площадка с Том Ханкс, носител на две награди "Оскар".

Ценгел споделя, че когато е получила предложението да се снима в уестърна "News of the World", просто е знаела името на Ханкс, но първоначално не си е давала сметка колко голям актьор ще работи с нея. Вместо това момичето е привлечено от идеята, че ще може да язди коне по време на снимките - ездата е нейно хоби през последните четири години.

Едва по-късно тя го гледа в "Капитан Филипс", "Форест Гъмп", "Терминалът" и "Кодът на Да Винчи".

Героинята на Хелена в News of the World е Джоана - дете на родители от германски произход, отгледано от индианското племе Кайоуа в Тексас през 70-те години на 19 век. Капитан Джеферсън Кайл Кид (в ролята: Том Ханкс) е ветеран от Гражданската война, който се препитава с... четене на вестници.

Бившият военен пътува от град на град и прочита новините от света срещу хонорар от 10 цента на слушател.

При едно от пътуванията си той попада на катастрофа и открива, че единствената оцеляла е Джоана. Мисията му е да я предаде на най-близките й живи роднини, което слага началото на трудно приключение в пустошта.

Детето почти не може да говори на английски език - това е и причината, поради която Хелена Ценгел трябва да научи диалекта на Кайоуа. Но не думите, а мимиките, жестовете и погледът й са най-важното нещо за ролята й. Това е умението, заради което получава ролята във филма.

Тя е само на 12, но има филм с Том Ханкс и номинация за "Златен глобус" - Хелена Ценгел - "News of the World"

"Погледни какво може да прави с очите си", казва режисьорът Пол Грийнграс (създател на шпионската трилогия за Джейсън Борн) на своя асистент, когато я вижда за първи път на екран.

Това се случва по време на премиерата на филма "System Crasher" (2019) на фестивала "Берлинале". През април 2020 г. Хелена получава награда за най-добра актриса на германската филмова академия ролята си. Скоро идва и поканата за "News of the World", с кастинги в Берлин и Лондон.

Хелена Ценгел е родена на 10 юни 2008 г. в Берлин, в семейството на музиканти. Първата й професионална изява е в музикален клип на германска рок група, а в киното започва да се снима на 8-годишна възраст (Die Tochter).

Никога досега не е посещавала уроци по актьорско майсторство, но учи много внимателно английски език.

Ценгел получава напътствия от Том Ханкс - например как да се разплаче по време на снимки, докато целият снимачен екип е вперил очи в нея (тайната е отпусне небцето си надолу, сякаш започва да се прозява - така очите ще се напълнят със сълзи).

Том Ханкс  Хелена Ценгел - "News of the World" филм

Тя, от своя страна, го е научила на няколко думи на немски език - например "Къде мога да намеря нещо за ядене?", "компот от сини сливи" и "кафе с мляко"...

Двамата обаче продължават да поддържат връзка и до днес, като си пишат мейли и смс-и, или си изпращат снимки и клипове.

Премиерата на "News of the World" е насрочена за 10 февруари по Netflix.


Мария Бакалова след номинацията: "Дано западното кино отвори врати за много повече българи" Мария Бакалова след номинацията: "Дано западното кино отвори врати за много повече българи"

"Златни глобуси" 2021: Всички номинации в категория "Филми" "Златни глобуси" 2021: Всички номинации в категория "Филми"

 "Златни глобуси" 2021: Всички номинации в категория "Сериали" "Златни глобуси" 2021: Всички номинации в категория "Сериали"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024