Снимка: © Getty Images

Министерството на здравеопазването ще обяви поръчка за доставка на щадящи тестове за Covid-19 тип близалки на стойност 13 милиона лева. Чрез този подход МЗ и МОН се надяват да върнат учениците от първи до четвърти клас в училище още от следващия понеделник или най-късно от сряда.

Това обявиха министрите на здравеопазването и образованието Стойчо Кацаров и Николай Денков на съвместна пресконференция в понеделник. Мярката ще важи само за училищата в общини със заболеваемост над 750 на 100 хиляди души за двуседмичен период (вкл. София-град). Нужно е и съгласието на родителите.

Желанието на властите е щадящите тестове да стигнат поне за месец напред, а ако подходът сработи, може да бъде въведен и за по-горните класове.

При тестовете тип близалка се отделя слюнка, която после се изследва. Николай Денков каза, че те се правят без присъствието на медицински специалист, а от самите учители. Преподавателите ще бъдат обучени от медици как да вземат пробите.

Тестовете дават резултат максимум до 1 час и ще се прилагат два пъти в седмицата. Това ще се случва в първия учебен час в понеделник и четвъртък, като част от часа или целият ще минава във вземане на проби и изчакване на резултати.

За целта ще е нужно преподавателите също да се тестват два пъти седмично или да са преболедували вируса/ваксинирани, за да се създаде среда, в която Covid-19 да не се разпространява. Все още няма издадена заповед на МЗ, която да прилага „зеления сертификат“ в училищата, каквито планове имаше Николай Денков.

Родители, които не са съгласни децата им да бъдат тествани по този начин, могат да разчитат на „механизми, при които детето може да учи от вкъщи“, поясниха министрите.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия