Ухан коригира броя на смърните случай с 50%

Подозренията за невярна информация, предоставяна от страна на китайските институции относно броя на заразените и починалите от Covid-19 в страната за пореден път се оказаха основателни.

След ревизия на данните в петък, официалните лица в Ухан добавиха нови 1 290 смъртни случая към статистиката за засегнатите от коронавирус в града, което е повече от една трета от оповестените досега. Така вече жертвите от Covid-19 в първия епицентър на заразата са 3 869.

Броят на заразените също е увеличен, макар там разликата да е по-малка - потвърдени са още 325 проби, които правят общия брой 50 333.

Обновяването на данните е израз на желанието на местните институции да "покажат прозрачност" и да бъдат "отговорни пред историята, хората и потърпевшите."

Последните задочни критики по техен адрес бяха отправени от президента на САЩ Доналд Тръмп тази седмица, по време на речта, с която обяви Тръмп спира финансирането на СЗО :

"Ако СЗО бяха свършили работата си и бяха изпратили здравни специалисти в Китай, за да бъде преценена ситуацията и да бъде изобличена липсата на прозрачност, епидемията щеше да бъде спряна още в своя зародиш и жертвите щяха да са много по-малко."

Това не е първият път, в който показателите в азиатската страна се покачват рязко.

Още в началото на февруари Болните от коронавирус може да са много повече , че техните изследвания прогнозират мащаб на разпространението на вируса значително по-голям от обявявания в Китай. Разликите с официалната статистика се изразяваха в десетки хиляди. На 12 февруари натискът над държавата доведе до потвърждаване на нови 14 102 случая - близо една трета от официалните положителни проби дотогава.

Тогава голямата разлика бе обоснована с промяна на методиката на преброяване на засегнатите. До 12 февруари клинично диагностицираните случаи не попадаха към общия брой. Разчиташе на тестове за нуклеидна киселина, докато след това за болни официално се считаха и тези, при които са налице симптомите и при които скан с компютърен томограф показва заразен бял дроб.

Този път обяснението е друго. Посочените причини за разминаването в информацията са няколко:

По време на началната фаза на епидемията някои пациенти са починали по домовете си поради липса на медицински ресурси.

По време на пика медицинските служители са били пренатоварени и са се фокусирали предимно върху лечението на хората, което е довело да пропуски и късно или погрешно обновяване на данни.

В града за кратко време бяха изградени много нови временни болници, като някои са били ръководени от правителството, а други от частни бизнеси. Това е довело до късно съобщаване на новите данни от някои медицински институции. Някои случаи са били записвани неколкократно или с погрешна информация.

Подозренията за липса на прозрачност и съобщаване на неверни данни в Китай не са за пръв път по време на Covid-19 пандемията. През 2002 г. епидемията SARS (тежък остър респираторен синдром) също тръгна от азиатската страна, като се смята, че опитите за заглушаване на информацията за болестта от местните власти са били една от причините за масовото разпространение на заразата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024