Украйна за "мирния" план на Путин: Той ни казва: "Дайте ни територията си" Снимка: © Getty Images

Предложение Украйна да се откаже от своите територия и своя суверенитет - така Киев разчете т.нар. предложение за "мир" на руския президент Владимир Путин. Условията на лидера на Кремъл на практика гарантират, че войната му в Украйна ще продължи.

От Италия, където присъства на срещата на лидерите от Г-7 и където получи обещание за финансова помощ, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че "Путин няма да спре настъплението си, дори когато всички негови искания бъдат изпълнени."

"Toва е същото ултимативно послание, което с нищо не се отличава от предишното," казва Зеленски.

Основното условие на Москва за спиране на огъня е оттеглянето на Украйна от Донецката и Луганската област, които са окупирани от Русия отдавна, както и от Херсонска област и Запорожието - също завзети със сила от страната агресор след началото на пълномащабната инвация преди две години.

Според външното министерство на Украйна Русия има само една цел: да попречи на форума за мир, който в събота започва в Швейцария и на който десетки световни лидери ще търсят път към прекратяването на войната.

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски - Михайло Подоляк - направи и конкретен разбор на "предложението" на Путин.

"Точка по точка предложението на Русия означава:

  • предайте ни териториите си
  • откажете се от своя суверенитет

  • веднага вдигнете всички санкции, така че Русия да захрани милитаризираната си икономика

  • веднага ни измъкнете от нашия фалит за сметка на Украйна

Това не са истински предложения за мир и желание войната да спре. Но те показват желанието Русия да не си плати за този война и да продължи в друг формат. Пълни небивалици," написа Подоляк в социалната мрежа X.

Като демонстрация на желанието на Русия да продължи с "военните игри" определи поисканото от Путин и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Не Украйна трябва да изтегля войските си от собствената си територия, а Русия - своите сили от окупираните украинските територии", заяви Столтенберг.

По думите му това не е предложение за мир, а за "още повече агресия и окупация".

"То само показва, че целта е една и съща от началото на войната - контрол върху Украйна. Това е ясно нарушаване на международното право и още една причина, заради която НАТО ще продължи да подкрепя Украйна," казва още Столтенберг след среща на министрите на отбраната на страните членки на Алианса в Брюксел.

На срещата е била обсъдена ролята на НАТО по координацията на плана за по-нататъшната подкрепа на Украйна.

По думите му това ще става от американската база в германския град Висбаден с логистичната подкрепата на няколко по-малки центъра в източния фланг на Алианса.

Ще бъдат ангажирани и около 700 души персонал от страните членки на НАТО и от партньорски държави.

"Тези наши усилия не превръщат НАТО в страна в конфликта, но те ще помогнат на Украйна в отстояването на правото ѝ на самозащита," уточни Столтенберг.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024