УМБАЛ Бургас защити лекарите след смъртния случай на 36-годишен мъж с Covid Снимка: © Unsplash

След като случаят на починалия 36-годишен Covid-пациент Калин Карапачов от Обзор се разпространи в медиите, от УМБАЛ Бургас се защитиха и не приеха обвиненията към лекарите, а споделиха, че в продължение на 4 часа техен екип е опитвал да спаси живота му.

На 21 ноември БНТ излъчи репортаж за младия мъж, който е страдал от двустранна бронхопневмония. Не бил приет обаче в държавното лечебно заведение, тъй като бързият му тест за Covid-19 показал отрицателен резултат. След 7-часово обикаляне между различни болници той починал, а след смъртта му неговите близки научават, че е бил заразен с коронавирус.

Случаят е от 18 ноември. Карапачов се лекувал в дома си в Обзор, но състоянието му се влошило. Извикал линейка, но тя не дошла близо час, разказа майка му Гинка Карапачова. Със собствен транспорт семейството отишло до Спешна помощ. След направен рентген станало ясно, че Калин е с двустранна бронхопневмония. В УМБАЛ Бургас обаче не го приели. Обяснението на лекарите – от години там нямало клинична пътека за пациенти с пневмония.

Карапачов бил с отрицателен тест за Covid, затова го изпратили към Белодробна болница. И там обаче не бил приет за лечение. По думите на д-р Евелина Трошанова, която е управител на лечебното заведение – нямало свободни легла.

След още 4 часа чакане мъжът бил приет за лечение в болницата в комплекс „Меден рудник", където починал. Резултатът от третия му тест за коронавирус излязъл по-късно – пробата била положителна.

"Просто е билo много късно. Това време, този цял ден, който ние загубихме, загуби синът ми. Разбирате ли? Дано да няма други такива случаи", каза майка му.

"Категорично не приемаме упрека за насаждане на вина на лекарите от болницата и търсене на изкупителни жертви сред тях", обявиха от УМБАЛ Бургас в изявление от 22 ноември.

„Загубата на всеки човешки живот е тежка и още по-тежка е за лекарите, които са направили всичко, за да предотвратят това да се случи. Подчертаваме, че повече от 4 часа екип от Спешно отделение на УМБАЛ Бургас, заедно с реаниматор и реанимационна линейка, правят всичко по силите си, за да бъде пациентът настанен в болница. Това се случва в късните часове на 18 ноември, със съдействието и на РЗИ“, добавят още от лечебното заведение, цитирани от националната телевизия.

Според изявлението на болницата – около обяд на 18 ноември личният лекар на пациента се обадил на Спешното отделение с молба да му поставят абокат, за да може да се лекува у дома. „От думите на семейството пред медиите разбираме, че пациентът е дошъл в УМБАЛ Бургас за прием с направление и отрицателен тест за коронавирус, но в нашата система липсват данни за първото идване на пациента“.

„В подобни случаи практиката е пациенти с пневмония, но без доказан коронавирус да бъдат насочвани за хоспитализация към Белодробната болница. УМБАЛ Бургас от години не работи по клинична пътека за пневмонии и не приема пациенти с пневмонии, поради наличието на специализирано лечебно заведение – Белодробната болница. Той е насочен за хоспитализация към нея, защото настаняването му в УМБАЛ Бургас при пациенти с коронавирус, при условие че няма доказан такъв, би било рисковано“, казват от лечебното заведение.

Според тяхното изявление - след като в Белодробната болница отказали да го приемат, около 20:30 ч. същата вечер пациентът е бил откаран в Спешно отделение на УМБАЛ Бургас с тежка дихателна недостатъчност. На място са му направили бърз антигенен тест за коронавирус, който бил положителен. Последвал PCR, който е по-бавен и резултатът излязъл чак на следващия ден - когато вече било твърде късно.

Карапачов бил включен на кислород, а специалист-реаниматор преценил, че 36-годишният мъж има нужда от интензивно лечение. „Към този момент в реанимацията на УМБАЛ Бургас няма нито едно свободно реанимационно легло и началникът на Спешно отделение се свързва с РЗИ с молба да бъде търсено място в реанимация на друга болница“, казват от лечебното заведение.

Намерено е място в болницата в „Меден рудник“, която първоначално отказала да вземе Калин без резултат от PCR, но впоследствие лекарите променили решението си. Реанимационна линейка с кислород и екип придружила пациента до болницата в „Меден рудник“ в късните часове на нощта.

„Близо четири часа лекари от Спешно отделение и Реанимация правят всичко възможно, за да помогнат на пациента. Взето е решение в случай на отказ за настаняване в друга реанимация той да бъде оставен в Спешно отделение на кислородолечение и постоянно наблюдение от реаниматор. Направени са абсолютно всички изследвания, консултации и всичко това подробно е описано в документацията на пациента“, казват от УМБАЛ Бургас.

„Наясно сме, че обществото търси виновници и изкупителни жертви. Молим ви, не ги търсете сред лекарите, които в момента работят денонощно, подложени са на огромен стрес и натиск и се опитват да помогнат на всеки според своите знания и възможности. Най-малкото, от което обществото ни има нужда сега, е да бъде настройвано срещу онези, които дават всичко от себе си, за да помагат, дори с цената на своя собствен живот“, гласи изявлението бургаската болница.


Прочетете още:

Д-р Шакилла Попал - героинята от Лом, която е на първа линия вече 9 месеца

Всички скърбят за д-р Кирил Еленски, починал от Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024