Унгария също влезе в списъка на Кремъл с "неприятелски страни" Снимка: © Getty Images

Русия си казва символично "сбогом" и с последния си съюзник в ЕС - Унгария. Държавата е включена в списъка с "неприятелски страни" на Кремъл - това потвърди руският посланик в Будепеща Евгений Станиславов.

Дипломатът посочва, че "Унгария е подписала всички пакети от антируски санкции на Брюксел" и е "принудена да ги спазва". Това е причината тя да попадне в списъка.

Въпреки това Станиславов изтъква, че Будапеща "се придържа към прагматична позиция", от която "все още не възнамерява да се откаже дори под натиска на съюзниците си в Европейския съюз и НАТО". Унгария е една от малкото страни, които все още купуват руски газ (чрез газопровода "Турски поток", който преминава през България - б.р.) и получава руски петрол по тръбопровода "Дружба".

През юли 2022 г. Русия включи Гърция, Дания, Словения, Хърватия и Словакия в списъка на "недружелюбните страни". В него са всички държави от ЕС, включително и България, както и САЩ, Великобритания, Япония и около 20 други.

Въпреки това Будапеща остава най-близкият европейски партньор на президента Владимир Путин. Унгарският премиер Виктор Орбан многократно е правил проруски изявления по отношение на руската война срещу Украйна. Той е и един от малкото лидери, които подкрепят спорния "мирен план" на Китай, който беше отхвърлен от Украйна, Съединените щати и Европейския съюз.

По-рано през март обаче Орбан допусна, че отношенията между Москва и Будапеща може да бъдат преразгледани заради "променящата се геополитическа реалност".

Преди дни Унгария стана поредната държава, която се присъедини към проекта на Европейската агенция по отбрана за купуване на 1 млн. снаряда за украинската армияв рамките на 1 година. Едва 5 останаха членовете на ЕС, които няма да участват в общата европейска поръчка за оръжие за Киев и България е една от тях.

И Унгария ще купува снаряди за Украйна в общата европейска поръчка, която България отказа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023