В 12 без 5: ГЕРБ поиска да вкара 6 свои нови министри в кабинета, но срещна отпор от ПП-ДБ Снимка: © Screenshot

В ГЕРБ са склонни да подпишат споразумението с ПП-ДБ за управление след ротацията, но само ако се постигне съгласие за нов състав на Министерски съвет, който е силно "наситен" с партийни кадри на Бойко Борисов.

Списъкът беше разпространен почти едновременно в БНТ и "24 часа" точно преди Мария Габриел да се яви на връчването на мандата при президента Румен Радев.

Премиерът в оставка Николай Денков обаче заяви пред медиите, че ПП-ДБ виждат "за първи път" предложените имена и смятат списъка за "неприемлив в този вид".

"Тепърва ще го обсъждаме. Когато има общо съгласие, тогава с г-жа Габриел можем да ви кажем какво може да бъде прието от двете страни", каза Николай Денков.

  • Според този списък - Деница Сачева трябва да замени Иванка Шалапатова като министър на труда и социалната политика, пост, който Сачева заемаше в последния кабинет на Бойко Борисов.
  • Депутатът Жечо Станков е посочен като нов министър на енергетиката на мястото на Румен Радев. Станков беше зам.-министър в кабинета "Борисов 3" при Теменужка Петкова, в периода на скандалния проект "Турски поток".
  • Председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев иска да поеме Министерството на отбраната от Тодор Тагарев. Досега ПП-ДБ не е давала каквито и да е индикации, че ще се откаже от Тагарев.

Това са три министерства, които не присъстваха в снощната заявка на Кирил Петков за готовност за освобождаване на позиции за кадри, посочени от ГЕРБ.

  • Досегашният председател на Народното събрание Росен Желязков е посочен като титуляр за Министерството на иновациите - позиция, за която Кирил Петков посочи, че е съгласен да се заеме от Желязков.
  • Красимир Вълчев е посочен за кандидат за министър на образованието - той също е екс-министър на ГЕРБ. МОН беше едно от министерствата, за които Кирил Петков намекна, че има опция за управление от ГЕРБ. Досега министър беше проф. Галин Цоков.
  • В състава на МС, предложен от ГЕРБ, присъства и Ивелина Василева като "нов стар" министър на околната среда.

Интересното е, че на мястото на Христо Хинков като здравен министър е посочена Катя Панева от ДБ. Досега името ѝ не е публично споменвано като кандидат за поста от нито една от партиите в коалицията ПП-ДБ.

Всички останали "спорни" за Бойко Борисов членове на кабинета "Денков" като Димитър Илиев, Зарица Динкова, Богдан Богданов и др. си остават по местата, което също провокира съмнения дали списъкът е окончателната позиция на ГЕРБ.

Проектът за нов състав на Министерския съвет идва и малко след като Делян Пеевски призова лидерите на двете коалиции да подпишат споразумението за общо управление, като "обеща" подкрепата на ДПС за кабинета.

Какво пише в споразумението за ново управление, което ГЕРБ не подписва?

Пеевски към ГЕРБ и ПП-ДБ: Подписвайте, ще имате подкрепата на ДПС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Политика

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024