Джо Байдън се зарече, че няма да се преклони пред Путин и разкритикува Тръмп Снимка: © Getty Images

Повече помощи за Украйна, хуманитарна помощ за Газа и защита на репродуктивните права в САЩ – това бяха накои от основните теми в годишната реч на американския президент Джо Байдън пред Конгреса.

Осем месеца преди президентските избори обръщението му се смята за възможност Байдън да убеди скептичните избиратели, че е в състояние да победи Доналд Тръмп на предстоящия президентски вот.

Пред конгресмените Байдън се зарече, че няма да се "преклони" пред руския лидер Владимир Путин.

"Свободата и демокрацията са подложени на атака както у дома, така и в чужбина по едно и също време", каза Байдън, като призова Конгреса на САЩ да подкрепи усилията на Украйна да се защити от руското нахлуване.

"Историята ни гледа", добави американският президент.

Байдън разкритикува възгледите на опонента си Доналд Тръмп от външната политика до имиграционната реформа, като не назоваваше името му, а го наричаше „моят предшественик“.

Байдън осъди позицията Тръмп, след като бившият президент заяви, че би позволил на Русия „да прави каквото си поиска“ с нациите от НАТО, които не правят достатъчно финансови вноски в алианса.

Опасно е и е неприемливо“, каза Байдън и допълни: „Посланието ми към президента Путин, когото познавам от дълго време, е просто - ние няма да си тръгнем. Няма да се преклоним. Няма да се преклоня.”

Байдън призова Конгреса да одобри повече финансиране за Украйна.

Американският президент потвърди нова мисия за доставяне на хуманитарна помощ за Газа, както и намерението за създаване на временно пристанище на брега на Газа, където да се доставят повече храна, вода и лекарства. Мисията няма да включва разполагане на американски войски на място, а целта е да се улеснят хуманитарните доставки.

Освен че засили контраста с Тръмп по ключови теми, 81-годишният Байдън изнесе речта си енергично и пламенно, за да успокои избирателите възрастта и работата си.

Американският президент заяви, че демокрацията е под заплаха и припомни и щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., който беше организиран от поддръжници на Тръмп, които през 2020 г. се опитаха да анулират резултатите от изборите.

"Моят предшественик - и някои от вас тук - се опитват да погребат истината за 6 януари - аз няма да го направя", каза Байдън.

"Това е момент да се каже истината и да се погребат лъжите. Ето една проста истина. Не можеш да обичаш страната си само, когато печелиш", подчерта президентът на САЩ.

"Моят живот ме е научил да приемам свободата и демокрацията", каза Байдън.

Той припомни ситуацията, при която встъпи в длъжност през 2021 г. сред бушуваща пандемия и свиваща се икономика.

На 5 ноември Джо Байдън отново ще се изправи срещу Доналд Тръмп в опит да спечели втори мандат като президент на САЩ. Тръмп остана без конкуренция в Републиканската партия за кандидат-президент, след като опонентката му за номинацията - Ники Хейли, се отказа след загубата на "супер вторник" в 14 от 15 гласуващи щата в предварителните избори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024