Въпреки Орбан: Ембаргото за руския петрол може да бъде обявено още тази седмица Снимка: © Getty Images

Франция вярва, че ембаргото на Европейския съюз над руския петрол може да бъде прието още тази седмица - въпреки позицията на унгарския премиер Виктор Орбан, който сравни идеята с пускане на "атомна бомба" над икономиката на страната му.

Френският президент Еманюел Макрон е провел телефонен разговор с Орбан в опит да намери решение по въпроса за шестия пакет със санкции срещу Русия заради войната в Украйна, съобщава The Guardian. Говорител на Елисейския дворец каза, че се водят дискусии на всички нива, за да се осигури съгласие.

Клемент Боне, министър на Франция по европейските въпроси, съобщи, че "сделка може да бъде осъществена още тази седмица."

Новината идва, след като на 9 май председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети Будапеща за разговор унгарския премиер. След дискусията тя отбеляза: "Постигнахме напредък, но е необходима още работа."

Фон дер Лайен се похвали с напредък в преговорите за петролно ембарго на Русия

Дипломати от Европейския съюз уверяват, че всички страни членки са обединени зад идеята за ембаргото, като забавянето се дължи по-скоро на технически детайли, а не на политически, съобщава още The Guardian.

Близо четвърт от европейския петрол идва от Русия, но някои държави са значително по-зависими. Словакия и Унгария разчитат почти на 100% на Москва и затова получават правото да задействат забраната за внос до края на 2024 година. За Чехия срокът е юни 2024.

България също е сред държавите, които пожелаха повече време, но към момента няма информация да се предвиждат отстъпки и за София. Представителите на българските власти няколко пъти казаха, че биха наложили вето върху въвеждането на ембарго, ако страната ни не получи отстъпки.

В понеделник енергийният експерт Христо Казанджиев каза пред БНР, че всички страни с досег до международните пазари, тези, които имат морска граница, могат да си доставят петрол от различни източници, като изключенията са основателни само за държавите в Централна Европа.

Христо Казанджиев: "Лукойл" не разглежда нещата от гледна точка на националните интереси

По-рано стана ясно, че Европейската комисия обмисля да предложи на държавите от Източна Европа без излаз на море повече пари за модернизиране на петролната инфраструктура в опит да ги убеди да се съгласят за ембаргото върху руския петрол. Идеята е то да влезе в сила в пълния му обем до края на 2022 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024